Skip to main content

Kajakk- og kanopadling

Ta åren fatt!

Hvem vil vel ikke oppleve dette?

På kajakk- eller kanotur får du virkelig sett den norske naturen fra et helt nytt perspektiv.

Dra på en guidet tur langs kysten, ta familien med på en rolig innsjø eller kjenn på spenningen når du blir sluset gjennom en kanal!

20 000 kilometer kystlinje. Kom tett på Norges varierte natur, storhavet, elver, innsjøer og fjorder, ved hjelp av kajakken eller kanoen. Her er tips til flotte steder å utforske fra vannflaten.

Se omgivelsene gli forbi i sakte film. Hør vannet som sildrer mens du tar inn den heftige naturen overalt rundt deg.

Hav, fjorder, innsjøer og elver gjør Norge til et paradis for kano- og kajakkpadling. Mulighetene er mange. Du kan padle på et skogstjern, et brevann eller i en av de større byene – i midnattssol om sommeren, eller en guidet tur under nordlyset om vinteren.

Kajakk- og kanoutleie

Det trenger ikke å være vanskelig å komme seg ut på et padleeventyr, for du finner både kajakk- og kanoutleie over hele landet. Meld deg på organiserte kurs og padleturer, eller lei deg en kano eller kajakk selv og legg ut på vannet. Det tryggeste er å dra sammen med noen, slik at dere kan hjelpe hverandre hvis noe uventet skjer.

Sikkerhet er viktig, og mange steder er våttkort påkrevd for å leie kajakk. Så hvis du ikke allerede har et, er det kanskje i sommer du skal melde deg på et kurs? Det er både lærerikt og sosialt.

Uansett hvor du er på ferie, er du aldri langt unna et vann du kan padle på i Norge. Hvis du planlegger kano- eller kajakkferie, er det lurt å sette seg inn i hvilke muligheter som finnes i de ulike delene av landet.

Videre kan du lese om noen av de mest populære områdene. God tur!

Finn kajakk- og kanoutleie og guidede turer.

Populære steder å padle

Før vi begir oss ut i de norske padleparadisene, er det viktig med lokalkunnskap om vann, strømmer og værforhold for å ivareta sikkerheten. Derfor anbefaler vi at du padler med en profesjonell guide eller deltar på en organisert tur. Så lenge du setter sikkerheten først, vil du få gode minner og opplevelser på vannet.

Sørlandet

Små, koselige byer og tettsteder spredt langs kysten, sjarmerende gjestehavner og den idylliske skjærgården med mange strender, øyer, holmer og skjær. Sørlandet har alt det padlere drømmer om, uansett om du ser etter en rolig dag i skjærgården eller en mer krevende dag ute på havet. Opplev Kristiansand eller padle klassikeren Blindleia som tar deg innaskjærs fra Lillesand og 20 kilometer sørover, nesten helt til Kristiansand (pass opp for båttrafikk).

I nærheten er også Arendal, Grimstad og Lindesnes og Mandal flotte kajakkdestinasjoner. Byene ligger tett, så du kan dra på guidede kajakkturer fra by til by langs den hyggelige Sørlandskysten.

Se kajakk- og kanotilbydere på Sørlandet.

Vestlandet

En guidet kajakktur er sannsynligvis den beste måten å oppleve de flotte fjordene i landet vårt – og det er utslippsfritt. Det finnes mange alternativer for både ferske og erfarne padlere. Bare se for deg å padle på en blikkstille fjord omringet av majestetiske fjell, for eksempel på Sognefjorden, Hardangerfjorden eller verdensarvstedene Geirangerfjorden og Nærøyfjorden. Langs kysten kan du padle fra øy til øy eller følge en fjord ut til storhavet. Vestlandet har også flere brevann du kan padle på ved å melde deg på en guidet tur. I Jostedalen er det flere aktører som tilbyr padling på turkist brevann.

Se kajakk- og kanotilbydere i SognefjordenHardanger og Geiranger.

Helgelandskysten

Like sør for polarsirkelen ligger Helgelandskysten, kjent som et av landets beste områder for havpadling. Her kan du padle fra strand til strand, bo i en rorbu og stoppe for spennende matopplevelser på veien. Langs kysten venter et mylder av sjarmerende øyer, som for eksempel Dønna, Herøy og Vegaøyene, som ble innlemmet i UNESCOs verdensarvliste i 2004.

Se kajakk- og kanotilbydere i Helgeland.

Nord-Norge

Det er noe helt spesielt med å oppleve Nord-Norge fra kajakken: gamle fiskevær, gjemte øyer, den værharde kystlinjen, ruvende fjelltopper og kritthvite strender. Hele den nordnorske kysten kryr av perler du kan padle deg frem til, deriblant Lofoten, Vesterålen og Senja. På grunn av kaldt vann og tidvis tøffe forhold anbefales det å padle med guide.

Se kajakk- og kanotilbydere i Lofoten og Vesterålen.

Kanalpadling

Tenk deg å bli ført gjennom et sluseanlegg som ble bygget på midten av 1800-tallet! Haldenkanalen og Telemarkskanalen på Østlandet byr på mye historie, fin padling, natur, dyreliv og gode leirplasser. Kanalpadling er en annerledes opplevelse som egner seg godt for alle aldersgrupper og ferdighetsnivåer. I Telemark kan du kombinere padling med en båttur, siden kanalbåtene lar deg ta med kanoen eller kajakken om bord. Åpningstidene til slusene er begrenset, så sjekk det før du drar. Utenom åpningstidene kan du trille kajakken rundt slusene. Vær obs på at du som padler har vikeplikt for kanalbåtene, så hold avstand til dem.

Se kajakk- og kanotilbydere i Telemark.

Bypadling

Dropp sightseeingbussen og dra på en guidet kajakktur i stedet! I flere av de største byene, som Bergen, Stavanger, Oslo, Trondheim og i jugendbyen Ålesund kan du leie kajakk eller delta på en guidet tur. I Ålesund kan du padle tvers gjennom sentrum i det flotte Brosundet. Se den fine arkitekturen med detaljrike jugendstilhus på begge sider av sundet. Stopp på iskremkaia for forfriskninger på veien, og kanskje vil du padle videre ut til Slinningsodden for å se hvordan et av verdens mest kjente sankthansbål blir bygget for hånd.

Se kajakk- og kanotilbydere i Ålesund, Oslo og Bergen.

Innlandspadling

Du kan nyte skogens ro og dra på padletur på de mange innsjøene og elvene rundt om i landet. Østerdalen, Finnskogen og Femunden i Hedmark, samt Telemark og Trøndelag, er fine steder. Tilbring natten på et koselig hotell der du kan nyte deilig, kortreist mat, eller ta med deg telt og stormkjøkken – og kanskje en fiskestang for å fange hovedingrediensen. Eller hva med å våkne i toppen av et tre?

Se kajakk- og kanotilbydere i ØsterdalenHedmark og Telemark.

Elvepadling

Er du klar for fart og spenning? For deg som søker spenning, finnes det knapt noe annet sted som har mer å by på enn Voss, også kjent som landets adrenalinhovedstad. Elvene her er som naturskapte fornøyelsesparker, med juv, stryk og andre spennende utfordringer. Sjoa, som renner mellom Jotunheimen og Rondane, og Driva i Trøndelag er andre ettertraktede destinasjoner for elvepadling. Reiser du med en større gruppe, er rafting også et godt alternativ.

Top ti padlesteder

Olympisk mester Eirik Verås Larsen gir deg sine beste padleområder.

Se top 10

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt