Norske fjellstuer
Kos, tradisjoner og god mat
Slapp av i varmen fra peisen i koselige omgivelser ...
... akkurat som reisende fra alle kanter av landet før deg.
I århundrer har norske fjellstuer tilbudt mat og husly for trengende i fjellheimen.
Du finner flere av de tradisjonelle fjellstuene ved de gamle fjellovergangene, mange av dem nær kollektivtransport.
Er du klar for et ekte fjelleventyr?
Bli med inn! Nyt et varmt måltid med en smak av fjell.
Når du er mett, kryp opp i en deilig seng for en god natts søvn.
Når batteriene er ladet, kan du gjøre deg klar for morsomme aktiviteter i frisk fjelluft.
Hjerkinn fjellstue har blitt drevet gjennom 13 familiegenerasjoner!
Nå er det tre generasjoner som bor her.
– Til og med hunden vår, Fluffy, vandret ned til oss fra fjellet! Han kom helt av seg selv og har vært her siden.
Martin Hjerkind, eier av Hjerkinn Fjellstue
– Islandshester er perfekte for fjellridning. De har en spesiell gangart kalt tølt, som gjør turen mindre humpete og mer behagelig.
Martin
Dovrefjell er hjemmet til den majestetiske moskusen.
Bli med på en guidet gåtur, eller se det fantastiske dyret fra hesteryggen med en lokal guide.
I moskusriket finner du også Kongsvold Fjeldstue, som til og med har sin egen togstasjon — Kongsvoll!
Stasjonen er et av stoppene langs Dovrebanen, som går mellom Oslo og Trondheim.
Du kan gå fra togstasjonen til den ærverdige fjellstuen. Det tar bare fire minutter!
Det er også lett å komme seg hit med bil.
Kongsvold er det perfekte stedet for dem som vil kombinere kos og fjellkomfort.
– Vi kaller dette «den rosa salongen», selvsagt. Gjester tar ofte med seg en god bok og kaffekopp hit.
Sofie Kvaale, daglig leder av Kongsvold Fjeldstue
På Kongsvold kan du nyte en fantastisk treretters meny i restauranten, eller kose deg med enklere tradisjonskost i kroen.
Den Norske Turistforeningen, DNT, drifter også flere fjellstuer. Kombiner turer i fjellet med deilig mat og en god natts søvn! Ofte kan du velge mellom sovesaler (som er mer budsjettvennlig) og egne rom.
En av dem er Gjendesheim hvor Marius Haugaløkken varter opp med bærekraftige, lokale råvarer og mattradisjoner.
“Jeg synes det er viktig å servere gjestene våre lokal mat og lære dem om hvor maten kommer fra for å ta vare på kulturlandskapet vårt.”
I DNT sine betjente hytter kan du nyte både naturen og god mat. Mange av hyttene fokuserer på lokale råvarer, med en smak av fjellet.
Ser du etter et mer privat fjelleventyr? Book en hytte med dine nærmeste!