VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Vision of the Fjords
Skipet Vision of the Fjords.
Photo: Sverre Hjørnevik / Flåm AS

Verdens vakreste natur fortjener skånsom behandling. Med turistskipet «Vision of the Fjords» baner Norge veien for miljøvennlige framkomstmidler.

Publisert: 28. juni 2017

– Dette er egentlig gårsdagens nyheter, sier Rolf Sandvik, CEO i The Fjords DA.

Vision of the Fjords ble kåret til Ship of the year på verdens største skipsfartsmesse i Hamburg i fjor. Prisen fikk hybridskipet, som går delvis på elektrisitet, for miksen av miljøbevissthet og komfort.

Skipet skrur av dieselmotorene og manøvrerer inn i de mest sårbare områdene av Nærøyfjorden kun på miljøvennlig elektrisitet. Verken eksos eller støy ødelegger dermed for naturopplevelsen i den indre delen av fjorden, som er en del av Sognefjorden og definert som et UNESCO Verdensarvområde.

 

Nærmere naturen

Nærøyfjorden er ifølge FN et av verdens vakreste områder, med isbreer, store fossefall, sjøpattedyr og undersjøiske morener. Med Vision of the Fjords kommer turistene lydløst og forsiktig og enda tettere på den vakre naturen.

Men allerede første april neste år skal en ny båt stå klar, og den skal være helelektrisk, lover han.

– Utviklingen går veldig kjapt. Hadde vi hatt mulighet til å gå helelektrisk for to år siden, hadde vi gjort det. Med Future of The Fjords tar vi en stor sjanse, dette er en ekstrakostnad på 44 millioner for vår del, og vi er glade for at vi har fått med oss Enova og Innovasjon Norge på laget, sier han.

Turistene bestemmer

Sandvik mener turistene i stadig større grad begynner å få øynene opp for å velge miljøvennlig. Det er skjedd et skifte i markedet, der naturopplevelser og bærekraft går hånd i hånd. Det er viktig, fordi båtturistmarkedet er helkommersielt, uten statlige støtteordninger. Dermed er det turistene selv som styrer hvilke aktører som overlever.

Vision of the Fjords
Vision of the Fjords.
Photo: Sverre Hjørnevik / Flåm AS

– Konkurransefortrinnet i dag er billigst mulig fartøy og nesten helt lik billettpris. Men vi har stor tro på at de reisende velger aktører med lavest utslipp. Drømmen er at hele Norge skal bli et land for nullutslippsopplevelser, og være bærekraftige på miljøsiden, sier han.

Elektrisk revolusjon

For tiden jobber Sandvik med å finne løsninger for å stanse kloakkutslippene fra skipene ut i fjorden. Han har også kontakt med leverandører som utvikler en flytende batteripakke som leverer strøm til skipene. På den måten blir de ikke avhengige av det lokale strømnettet i like stor grad som i dag.

Vision of the Fjords
Vision of the Fjords.
Photo: Sverre Hjørnevik / Flåm AS
Vision of the Fjords
Vision of the Fjords.
Photo: Sverre Hjørnevik / Flåm AS

– Ofte er begrensningen infrastruktur. Hvis vi skal lade via det lokale strømnettet vil vi makse ut kapasiteten, og det er ikke bra for de som bor der. Med en egen flytende batteripakke kan vi ekspandere til steder vi ikke har trodd var mulig. Nå har vi snart mulighet til å gå helelektrisk inn i Geirangerfjorden, for eksempel, der det til nå ikke har vært utbygd nok kapasitet i strømnettet, sier han.

– Dermed slipper også myndighetene å bygge ut større kapasitet i strømnettet overalt. Denne teknologien ser vi for oss at også kan komme andre til nytte. Det vil revolusjonere markedet med flere ladepunkter for elbiler, elsykler og elbusser over hele Norge.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Flere miljøvennlige nyheter:

  • På Scandic Fornebu kan gjestene nå, som de første i Norge, låne gratis elsykler.
  • På Hotel Aak i Åndalsnes kan du låne gratis elsykkel, sykle opp Trollstigen og stå på ski ned fjellet. Hotellet har også gratis ladestasjon for elbil.

 

  • Fjord1 er en pioner innen elektriske ferger, og har hyret det norske selskapet Fjellstrand AS til å bygge en fullelektrisk passasjerferge med plass til 296 passasjerer. Fergen vil bygges i aluminium, som er 60 prosent lettere enn stål. Aluminium er et bærekraftig materiale som ikke slipper ut miljøgifter, og det kan resirkuleres i det uendelige uten at kvaliteten blir dårligere.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages