Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Siden han i fjor ble ansatt som eventyrer på heltid, har han vandret Norge på kryss og tvers. Denne uken avslutter han turen på Vinjerock.

Publisert: 19. juli 2017

– Nå har jeg nettopp vært i Alvdal Vestfjell, et kjempefint turområde jeg ikke har hørt noe særlig snakk om før. Kanskje fordi det ligger i nærheten av Rondane, Dovre og Femunden og dermed havner litt i skyggen. Men det er ett av flere steder som har fått ufortjent lite oppmerksomhet, sier Andreas Orset.

 

Der det ikke finnes stier

I juni 2016 pakket han sekken og snørte på seg fjellstøvlene før han la i vei. Han hadde blitt hyret av skoprodusenten Alfa Sko og organisasjonen Norsk Friluftsliv til å gå i et år, med støtte fra Visit Norway.

Alta

Alta.
Photo: Andreas Orset

– Året har gått mye fortere enn forventet. Det er flere steder jeg helst skulle ha vært lenger, men nå vet jeg i hvert fall hvor jeg skal legge framtidige ferier, sier 24-åringen.

– Hvor da?

– Å, det er mange steder. Flere av dem er i Nord-Norge, og så er det Vestlandet, da. Børgefjell nasjonalpark i Nordland er et område jeg vil utforske nærmere. Det er et stort og uberørt fjellområde, nesten uten stier, sier han.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Leiebil: AutoEurope har stort utvalg til uslåelige priser 

De Historiske hotel & spisesteder - unike opplevelser

Crazy på Trolltunga

Han sier selv han har vært forsiktig og ikke tatt unødige sjanser, likevel har det holdt på å gå galt noen ganger. Som da han gikk til Trolltunga med 80 kilo i pulken.

– Terrenget er så kupert at pulken skled inn i beina mine hele tiden. Det kom en gjeng spanjoler bort til meg og sa «You’re crazy!», og de hadde jo helt rett. Men jeg kunne ikke gå tilbake over Hardangervidda, sier Andreas.

Trolltunga

Trolltunga.
Photo: Andreas Orset

Han har fått noen telefoner hjemmefra, der de sitter og følger med på bloggen for å vite hvor han er til enhver tid.

– I blant ringer de og spør om det faktisk går bra. Mamma er mest bekymret, hun vet som regel bedre enn meg hvilket vær som er meldt der jeg er.

Øyeblikk av lykke

Noen turer har festet seg fordi de har framprovosert litt hyggeligere følelser. Som da han sto og fisket i Sirdal og var nær ved å gi opp uten å ha fått et eneste napp. Turfølget hans var lei og pakket sammen. Men Andreas ville bare prøve et par kast til. Da rykket det i snøret, og han halte opp en ørret på en kilo.

Tonstad

Tonstad.
Photo: Andreas Orset
Bremanger

Bremanger.
Photo: Andreas Orset

Et annet øyeblikk han ikke vil glemme var da han gikk opp Skamtinden utenfor Tromsø.

– Jeg hadde besteget topp etter topp i en uke, alle i tåke. Også denne gangen gikk jeg i tett tåke. Jeg ble irritert og holdt på å snu, men så, helt plutselig, kom jeg over tåkelaget. Og da jeg så utover på den andre siden av toppen, var det helt åpent. Jeg var så fornøyd at jeg ble sittende og se på utsikten helt til solnedgangen.

Sunt å være litt selskapssyk

Andreas har rukket å bli godt kjent med seg selv det siste året. Selv om han tidvis har hatt følge av gamle og nye venner, har han tilbakelagt mange mil på egen hånd.

Notodden

Notodden.
Photo: Andreas Orset

– Jeg var ikke vant til å være så mye alene, og plutselig hadde jeg en jobb der jeg trasker rundt i ukevis alene i fjellet. Av og til kunne det være litt kjedelig, men etter hvert vente jeg meg til det. Da jeg fant roen, ble det avslappende å kunne legge opp dagen slik jeg selv ville, sier han.

Sogn og Fjordane

Sogn og Fjordane.
Photo: Andreas Orset

Selv om han gleder seg til å ha folk rundt seg, har ikke all alenetiden gitt ham helt avsmak.

– Jeg kunne absolutt tenke meg å dra på tur alene igjen. Jeg tror vi har godt av det, det er sunt å være litt alene i blant. Nå til dags skal alt vi gjør foregå sammen med andre mennesker, og selv om det ikke er noe galt i det – jeg er selv en sosial person – er det fint å ha tid til å tenke. Få satt ting i perspektiv.

Gjestfrie nordmenn

Noe av det beste med eventyret har vært alle menneskene han har møtt. Gang på gang, over hele Norge, har han blitt invitert hjem på middag. Ofte har det også ventet en varm seng på gjesterommet.

– Ute i distriktene er folk spesielt gjestfrie og åpne, så det er lett å komme i kontakt med dem.

Kirkeporten

Kirkeporten.
Photo: Andreas Orset

Da Andreas skulle slå opp teltet en kveld i Lofoten, strevde han lenge med å finne et tørt sted. Da han til slutt ga opp og gikk for den beste løsningen, rant det likevel en bekk gjennom forteltet.

– Jeg filmet det og la ut videoen på Snapchat. Etter bare to minutter ble jeg invitert hjem til noen som bodde i nærheten, så da tilbrakte jeg natten i en seng i stedet.

Korte eventyr er også eventyr

Året på tur har ikke bare handlet om de ambisiøse langturene i ødemarken. Eventyrene i skogen bak huset eller på fjellknausen like ved bygrensen er også viktige.

– Uansett hvor du er i Norge trenger du ikke å reise langt før du er i flott natur. Bergen, for eksempel, er veldig fin, med de syv fjellene som ligger rundt byen. Jeg har inntrykk av at bergenserne er flinke til å komme seg ut også, sier Andreas.

Ulriken, Bergen

Ulriken, Bergen.
Photo: Andreas Orset

– Det var den dørstokkmila, da?

– Et tips er å ha sekken stående ferdigpakket, da senker du terskelen for å komme deg ut. Når du kommer hjem fra jobb, kan du bare ta på deg sekken og gå. Da øker sjansen for at du kommer deg ut på flere korte turer du kanskje ellers ville ha nedprioritert.

Eventyrer på deltid

Denne uken avslutter han vandringen sin på Vinjerock i Jotunheimen. Også i fjor var han innom musikkfestivalen på Eidsbugarden, men da hadde han vært så få uker på tur at han snakket mest om hva han trodde han hadde i vente. Lørdag skal festivaldeltakerne få høre hva som faktisk skjedde.

Svartfjellet, Kvaløya

Svartfjellet, Kvaløya.
Photo: Andreas Orset

– Det blir fint å avslutte på Vinjerock. Snart reiser jeg tilbake til Bergen for å ta master ved Norges Handelshøgskole. Jeg tror det blir en spennende høst, ikke minst fordi jeg får fortsette som deltidseventyrer ved siden av studiet.

Northern Norway

Northern Norway.
Photo: Andreas Orset

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages