Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

6 miljøvennlige høst-aktiviteter

En fargerik guide
Dra på grønn oppdagelsesferd i høst.
Isfjorden i Romsdalen
Isfjorden i Romsdalen.
Photo: Mattias Fredriksson Photography AB / Visitnorway.com

Høsten er en fin årstid i Norge. Og når landskapet rundt oss skifter farge til rødt, gult og oransje, kan det være godt å sette ned tempoet, komme seg unna alt kjas og mas og utforske de mange mulighetene som finnes rundt oss.

Selv om været er både våtere og kaldere på denne tiden av året, føles det avslappende å oppholde seg utendørs blant de vakre høstfargene. Det er en god anledning til å finne på noe, alene eller sammen med noen. Enten du trives best på fjellet eller i skogen, ved kysten eller i byen, finnes det mange miljøvennlige aktiviteter du kan være med på.

Stadig flere nordmenn velger en bærekraftig og miljøvennlig livsstil, og hvert år blir flere nye, spennende reisemål miljøsertifisert. På Verdens turismedag som ble markert 27. september 2017, utropte det britiske nettstedet Verdict Norge til et av verdens ti mest bærekraftige reisemål.

Høsten er med andre ord en fin tid å utforske landet vårt på – på en grønn måte. Her gir vi deg en oversikt over noen av årstidens miljøvennlige høydepunkter.

1. Fargerikt eventyr på to hjul

Selv om høsten er her, er det ingen grunn til å sette bort sykkelen for vinteren. Bruk den i nærmiljøet der du bor eller ta den med på hytta. Har du ikke egen sykkel, finnes det nok av steder som driver med sykkelutleie.

Temperaturmessig er høsten ganske sykkelvennlig, særlig sør i landet. Og du finner alltid en sykkelrute som passer deg og ditt tempo – enten du vil tråkke deg oppover en bratt fjellside og suse nedover igjen i full fart, eller sykle i rolig tempo rundt i byen.

Synes du det er litt tungt å sykle i oppoverbakke? Ikke noe stress. Det er både enkelt og billig å leie en elsykkel.

2. Nærkontakt med det våte element

Når dagene blir kortere og temperaturen synker, er det ikke så mange som lar seg friste til å svømme utendørs. Men det bør ikke stoppe deg fra å utnytte det krystallklare vannet i innsjøene, elvene og fjordene på andre måter.

Det er som balsam for sjelen å padle rundt i en kajakk på fjorden, omgitt av fjell og fossefall. Foretrekker du mer fart og spenning, kan elverafting være tingen for deg.

Over hele landet finner du tilbud om vannsportsaktiviteter som passer for alle, fra nybegynnere til mer erfarne.

3. Besøk et grønt museum

Vil du oppleve kultur, kunst og arv på en miljøvennlig måte? Da bør du legge turen innom et av landets mange miljøsertifiserte museer. Her kan du se nye og spennende utstillinger i høstmånedene.

Du kan også besøke et utendørsmuseum, hvor du kan ta en nærmere titt på kjente skulpturer, historiske bygninger og naturattraksjoner samtidig som du puster inn den klare og friske høstluften.

4. På tur i skog og mark  

Vi nordmenn elsker å ta på oss fjellskoene og gå tur i skog og fjell. Og vi elsker nesten like høyt å vise frem til andre hvor fint landet vårt er.

Neste gang du får besøk fra utlandet om høsten, kan du jo ta dem med på fjelltur eller på bærtur i skogen. På denne årstiden bugner det av deilige blåbær, tyttebær og multer i skogen. Du trenger ikke nødvendigvis dra så langt fra byen for å få en fin naturopplevelse. Rundt Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim er det flott turterreng med fjorder, skog og fjell.

Grønnere blir det nesten ikke.

5. Adrenalinkick i fjellveggen

Norge har majestetiske fjell, bratte klippevegger og fascinerende fjellformasjoner som innbyr til klatring, og det er få ting som slår mestringsfølelsen du får etter å ha besteget et høyt fjell.

Hvis du har lyst til å kjenne på den følelsen, arrangeres det klatreturer på alle nivåer mange steder i landet. Bare vær forsiktig, og husk at fjellklatring uten guide er forbeholdt de mest erfarne klatrerne.

For deg som har barn eller er litt høyderedd, finnes det andre gode alternativer. De siste årene har det dukket opp flere nye utendørs klatreparker, så hvorfor ikke utfordre deg selv og leke Tarzan for en dag?

6. Prøv fiskelykken

Med 101 388 kilometer kystlinje, 450 000 innsjøer og 332 forskjellige fiskearter er det gode muligheter for storfangst av fisk i Norge. Om høsten syder havet av torsk, sei og kveite.

Og i de mange innsjøene kan du få laks og ørret på kroken. Alt du trenger, er en god porsjon tålmodighet og litt kunnskap om hvor du skal dra.