Skip to main content

Frode Thuen gir deg

7 tips til hvordan du kan booste forholdet

Kjenner du deg litt igjen i dette ...?

Å våkne opp et helt nytt sted sammen ...

... og se hverandre i et nytt lys ...

... kan være akkurat den boosten forholdet trenger.

«Livet består mest av hverdager og faste rutiner. Noen ganger må man løfte seg ut av det hverdagslige for å virkelig se hverandre og det dere har sammen.»

Frode Thuen, samlivsekspert og psykolog

Etter en lang tid med pandemi og bekymringer, er det mange par som føler at forholdet kan trenge en liten boost. Frode Thuen har laget en pakkeliste med gode tips til hvordan dere kan få gnisten tilbake, både i hverdagen og gjennom en liten kickstart: Reis bort sammen og oppdag hverandre på nytt!

Det at en ferie skaper nye minner og gir mer tid til hverandre, vet de fleste. Ingenting er vel bedre enn å pakke bagen, la hverdagen ligge igjen hjemme og reise ut på oppdagelsesferd sammen!

«Når man er på ferie kan man få muligheten til å finne litt tilbake sammen, for eksempel om dere gjør aktiviteter dere begge liker. Eller dere kan finne roen til å vise hverandre omsorg og takknemlighet», forklarer Thuen, som også er ekspert i familierelasjoner.

Et par som sliter litt med gnisten, er Sam og Stephanie fra London. Hvordan går det når Thuen sender dem på en romantisk ferie til vakre Sørlandet, med en liten bunke oppgaver, som skal få dem til å se hverandre i et litt nytt lys? Se hele dokumentarserien – og få noen svært nyttige tips til hvordan du kan booste ditt eget forhold: 

1. Se hverandre i nytt lys 

Lyset fra kjøleskapet en tidlig tirsdag morgen er ikke akkurat like flatterende som lyset fra sola som glitrer i havet, eller i skinnet av et stearinlys over et bedre måltid. Å endre omgivelsene kan gjøre at du ser partneren din på en ny måte.  

«Gjør en aktivitet sammen dere aldri har prøvd før», oppfordrer Thuen.  

Det beriker forholdet, fordi man deler nye opplevelser. Og det kan gjerne være en litt utfordrende aktivitet. Forskning viser nemlig at dette både får fart på kroppens egne lykkehormoner – og skaper nye både mellom dere!

«Da kan man støtte hverandre, heie på hverandre og oppleve mestring sammen. Og så er det selvsagt spennende! Det er en fin måte å skape samhold og tilhørighet på», forklarer psykologen.

2. Gjenoppdag felles grunn 

Hva elsket dere å gjøre før – sammen? Er dere glade i kunst? Mat? Fjellturer? Eller kanskje dere digger å oppdage små, hemmelige perler? Å finne tilbake til interesser dere deler, er å finne litt tilbake til dere selv. 

«I hverdagen blir det fort fokus på oss selv og våre egne løp. Men på ferie har man felles grunn hele tiden. Husk de interessene og gledene dere har sammen, og ta dere tid til å dyrke det i ferien», sier Thuen. Det styrer samholdet.  

For dem som vil ta det ennå et steg lenger, kan ferien, ifølge Thuen, også være en ypperlig anledning til å sette seg ned sammen, kanskje på en fjelltopp med utsikt over havet, eller på en fredelig bryggekant, og ta praten.  

«Zoom ut. Hvor står dere sammen i dag? Hva kunne dere tenke dere mer av fremover når dere er tilbake igjen i hverdagen?», spør Thuen.

3. Start hver dag med godhet 

«Bestem deg for at du skal starte hver dag av ferien med å vise omtanke! Det kan være et kompliment eller kaffe på senga», oppfordrer Thuen.  

I en travel hverdag kan fort de små, fine gestene forsvinne blant jobb, matlaging og klesvask. Men på ferie har man tid til å pleie forholdet, særlig om man bestemmer seg for det før man drar.  

«Tenk at du skal være en god kjæreste som viser omtanke og takknemlighet», sier Thuen.  

Å starte morgenen med litt ekstra omtanke og kjærlighet, kan gjøre underverker for resten av dagen.

4. Møt hverandre med åpenhet  

I følge Thuen er dette tipset er for dem som virkelig vil ta parferien på alvor. Det er det som beviselig kan gjøre forholdet bedre på lengre sikt, også etter ferien. 

Det er nemlig tre ulike måter du kan møte partneren din på i vanskelige situasjoner: Enten gå i møte med, snu deg bort eller angripe. 

«Spør deg selv: Hvordan pleier du å møte kjæresten din om han eller hun tar opp noe vanskelig eller kritiserer deg. Trekker du deg unna, er du klandrende, eller er du åpen og lydhør?», spør Thuen.  

Mange har for vane å enten bli passiv og trekke seg unna for å unngå konfrontasjonen, eller å bli sinna og angripe tilbake. Hvis dette blir et mønster, kan det by på problemer på sikt.  

Ikke overraskende er det de parene som går hverandre i møte som lykkes i størst grad, ifølge forskeren John Gottman.

Thuen tror at ferien kan være en gylden mulighet til å se på egne mønstre. 

For kanskje er det over et bedre måltid og med nydelig utsikt man har roen til å se hvordan dere kan bli bedre sammen...?

5. Forbedre deg selv 

«Vi tenker ofte “what´s in it for me” i et parforhold. Men prøv å snu det spørsmålet», sier Thuen. «Hvorfor skal kjæresten din henge med deg? Hva har du å tilby?»  

Ofte kan det være mer naturlig for oss å se på egne behov og ønsker, påpeker Thuen, men man kan få mye igjen av å gå i seg selv en gang iblant.  

«Snakk sammen om hva dere trenger av den andre. Og det er vel så viktig å spørre seg hva som er det beste for VI-et. Tenk på forholdet som en egen person med egne behov», råder psykologen.

6. Legg bort mobilen

Vi har vel alle syndet på dette? Være sammen med andre, men plutselig sittet med nesa i mobilen?

Mobilen er kanskje den vi oftest er «utro» med. Når man egentlig burde bruke tid på de man er med, men heller dukker ned i en annen virkelighet. Og på ferie kan det legge en solid demper på øyeblikket – det som egentlig bare skulle vært deres.

«Legg bort mobilen på ferien! Fokuser heller på å være til stede for partneren din. Ta inn alle nye inntrykk og opplevelser», råder Thuen.

Et triks kan være å fjerne fristelsen helt, ved å legge mobilen utenfor rekkevidde. Da er det ikke bare å fiske den opp av lomma ubevisst, og du og hjernen din er helt fri til å være i nuet.

Sett heller pris på den vakre utsikten, ha fullt fokus på samtalen og nyt hver bit av maten – Instagram does not eat first!

Vil du veldig gjerne ta bilder, kan du jo ta med deg et digitalkamera eller engangskamera?

7. Vel hjemme  

Noe av det viktigste med en ferie er å komme hjem igjen. Fulle av nye opplevelser og forhåpentligvis litt ny energi.

Dere har opplevd nye ting sammen, kjent blodet bruse og roen senke seg. Og så er det hjem igjen til hverdagen. Trist? Kanskje litt, men det viktigste med ferien, er det man tar med seg tilbake til hverdagen.  

«Hoveddelen av livet er hverdager. En ferie kan gi distanse nok til at du også kan rekke å glede deg over de små tingene man har hjemme», forklarer Thuen.  

Han mener at noe av det beste med å være borte, er å glede seg til å komme hjem igjen. Og med nye minner i bagasjen man kan se tilbake på med stor glede, vil ferien vare mye lenger enn til hjemreisedatoen.  

«Og hvis dere har fått tid til å pleie hverandre og forholdet, kan en ferie virkelig booste romansen»

Se hverandre på en ny måte

Hverdagsøset og et kjedelig rutineliv har også skapt utfordringer Sam og Stephanie, som bor sammen i London.

«Noen ganger føles det som om man ikke blir hørt, og det kan oppleves som ubehagelig at den andre ikke bryr seg», sier Sam.

«Ja, jeg er enig. Vi kan bli flinkere til se den andre og lytte til hverandre», sier Stephanie.

Sam synes Stephanie nesten alltid sitter med nesa i mobiltelefonen.

«Det er ganske irriterende, fordi vi kan være på verdens vakreste sted, men likevel så er hun ikke tilstede», forklarer Sam.

«Jeg vet at han ønsker at jeg er mer engasjert og at jeg lytter mer. Jeg elsker Sam, men jeg tror han ønsker å føle seg mer elsket», avslutter Stephanie.

Visit Norway inviterte Sam og Stephanie til Sørlandet, overbevist om at nye omgivelser og vakker natur i kombinasjon med nyttige eksperttips ville hjelpe dem med å få tilbake gnisten i forholdet. Se hvordan det gikk! 

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt