VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Det homofile paret Dag Terje Solvang og Bent Høie klare for tur i fjellet i Nord-Norge
Dag Terje Solvang og Bent Høie.
Photo: Marius Dalseg

Singel? Fjellheimen er som skapt for magiske møter, og Turistforeningens grønne lue for single har nå fått selskap av regnbuelua. Generalsekretær Dag Terje Solvang deler sine heteste tips til flørting og fotturer i fjellet.

– Jeg tror på friluftslivet som sjekkearena, sier Dag Terje, og legger til at det er mer bærekraftig å bli kjent med noen du liker i fjellet enn på en bar i byen.

– Fotturer er et godt alternativ til dating-apper som Tinder, og fordelen med å sjekke på tur, er at du har større mulighet for å møte noen med samme, sunne interesse, fortsetter han.

Fjellsjekking er selvsagt for alle, og den nylig lanserte regnbuelua er, med de seks karakteristiske pridefargene, en oppfølger til den grønne «singellua» som opprinnelig startet som en aprilspøk for noen år siden. Spøken tok av i sosiale medier, og siden har grønne luer blitt et hint de fleste friluftsglade (og single) kjenner til. Den nyeste versjonen av den grønne lua er forøvrig vendbar, slik at du kan gå med rød lue hvis du plutselig endrer sivilstatus.

Etter salget av regnbueversjonen å dømme, er det mange som ønsker å bruke lua som et tydelig signal om at alle er velkomne i naturen, uavhengig av identitet, kjærlighetsliv og seksuell legning.

Dag Terje Solvang, generalsekretær i Den Norske Turistforening (DNT)
Dag Terje Solvang.
Photo: Monica Langen

Dag Terje er selv gift med helseminister Bent Høie og har vært en ivrig fjellvandrer i mange år. Hans erfaring er at likekjønnede par blir tatt godt imot på både betjente og ubetjente overnattingssteder.

– Selv har jeg alltid opplevd at vi i Skandinavia er kjent for våre liberale holdninger. Regnbuelua er et godt eksempel på at Norge har kommet lenger med aksept og åpenhet enn nabolandene.

LGBTIQ+ turgrupper

– Fotturen blir ekstra spennende med regnbuelua, lover Dag Terje. I tillegg finner du flere uavhengige skeive turgrupper, som Fjellgruppa for menn som liker menn som liker fjell, og Lesbisk Turlag. Flørting i fjellet er en økende trend uansett legning, og DNT arrangerer også singelturer i fjellet. Dessuten står de for både sjekkesiden Fjelltreffen og fjellsjekkereglene (se faktaboks).

– Psykolog Silje-Håvard Bolstad, som selv er transperson, har sagt det på denne nydelige måten: I fjellet betyr det ingenting hva slags kjønn man er. Og vår egen Dronning Sonja sier at du legger igjen problemene nede i dalen når det eneste du må tenke på er hvor du skal sette foten, sier Dag Terje.

Skeive fjellfestivaler

– I Norge har vi en snart en pride-festival i hver eneste by – og det er helt fantastisk, sier Dag Terje. Regnbuelua kommer garantert til å dukke opp på festivaler som Vinjepride under Vinjerock.

Men ærlig talt, hvor sexy er egentlig svette fjellfolk?

– Folk du møter er kanskje litt varme og svette, men samtidig avslører jo superundertøy kroppsformer. Det kan være litt fint. DNTs hytter er sannsynligvis de eneste stedene hvor det er ok å stille til middag i undertøy, sier Dag Terje.

– I Norge sier vi allerede at det er god folkehelse i å gå i naturen, og det er også god helse i å finne noen å bli glad i.

Det homofile paret Eystein Opdøl og Jan Håvard Knee er verter på Renndølsetra i Innerdalen på Vestlandet
Det homofile paret Eystein Opdøl og Jan Håvard Knee er verter på Renndølsetra i Innerdalen.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

  Topp tre turtips fra Dag Terje Solvang

 1. 1. Øst for Stavanger

  Hunnedalen – Tomannsbu – Støle – Kvitlen – Stavtjørn

  – En fantastisk tur i nærområdet der vi har hytte. Langs det vernede Bjerkreimsvassdraget er det urørt natur og gamle kulturminner.

 2. 2. Sør-vest for Trondheim

  Trollheimen

  – Med Gjevilvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen og Folldalen vandrer du gjennom det ene vakre postkortmotivet etter det andre. Av mange fjellvandrere utpekt til noen av Norges vakreste seterdaler.

 3. 3. Troms

  Fiskefjorden – Haakonsbu/Hinnøya

  – Haakonsbu ligger i vakre Johnsheimen, som er et kjerneområde for friluftsliv på Hinnøya i Troms.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages