Skip to main content

Skeiv sjekking i fjellet

Singel? Fjellheimen er som skapt for magiske møter, særlig hvis du har på deg Turistforeningens grønne lue for single eller regnbuelue for skeive. Generalsekretær i DNT, Dag Terje Solvang, deler sine heteste tips til flørting og fotturer i fjellet.

– Jeg tror på friluftslivet som sjekkearena, sier Dag Terje Solvang, generalsektretær i DNT, og legger til at det er mer bærekraftig å bli kjent med noen du liker i fjellet enn på en bar i byen.

– Fotturer er et godt alternativ til dating-apper som Tinder, og fordelen med å sjekke på tur, er at du har større mulighet for å møte noen med samme, sunne interesse, fortsetter han.

Fjellsjekking er selvsagt for alle, og DNT har funnet en lur måte å signalisere din sosiale status på. Den grønne «singellua» startet opprinnelig som en aprilspøk. Spøken tok av i sosiale medier, og siden har grønne luer blitt et hint de fleste friluftsglade (og single) kjenner til. Den nyeste versjonen av den grønne lua er forøvrig vendbar, slik at du kan gå med rød lue hvis du plutselig endrer sivilstatus …

Det seneste tilskuddet i DNTs luesortiment er regnbuelua, som deler de seks karakteristiske fargene med regnbueflagget. Etter salget av regnbueversjonen å dømme, er det mange som ønsker å bruke lua som et tydelig signal om at alle er velkomne i naturen, uavhengig av identitet, kjærlighetsliv og seksuell legning.

Dag Terje er selv gift med helseminister Bent Høie og har vært ivrig fjellvandrer i mange år. Hans erfaring er at likekjønnede par blir tatt godt imot på både betjente og ubetjente overnattingssteder.

– Selv har jeg alltid opplevd at vi i Skandinavia er kjent for våre liberale holdninger. Regnbuelua er et godt eksempel på at Norge har kommet lenger med aksept og åpenhet enn nabolandene våre.

LGBTIQ+ turgrupper

– Fotturen blir ekstra spennende med regnbuelua, lover Dag Terje. I tillegg finner du flere uavhengige skeive turgrupper, som Fjellgruppa for menn som liker menn som liker fjell, og Lesbisk Turlag. Flørting i fjellet er en økende trend uansett legning, og DNT arrangerer også singelturer i fjellet. Dessuten står de for både sjekkesiden Fjelltreffen og fjellsjekkereglene (se faktaboks under).

– Psykolog Silje-Håvard Bolstad, som selv er transperson, har sagt det på denne nydelige måten: I fjellet betyr det ingenting hva slags kjønn man er. Og vår egen Dronning Sonja sier at du legger igjen problemene nede i dalen når det eneste du må tenke på er hvor du skal sette foten, sier Dag Terje.

Skeive fjellfestivaler

– I Norge har vi en snart en pride-festival i hver eneste by – og det er helt fantastisk, sier Dag Terje. Regnbuelua kommer garantert til å dukke opp på festivaler som Vinjepride under Vinjerock i Jotunheimen.

Men ærlig talt, hvor sexy er egentlig svette fjellfolk?

– Folk du møter er kanskje litt varme og svette, men samtidig avslører jo superundertøy kroppsformer. Det kan være litt fint. DNTs hytter er sannsynligvis de eneste stedene hvor det er ok å stille til middag i undertøy, sier Dag Terje.

– I Norge sier vi allerede at det er god folkehelse i å gå i naturen, og det er også god helse i å finne noen å bli glad i.

Topp tre turtips fra Dag Terje Solvang

1. Øst for Stavanger

Hunnedalen–Tomannsbu–Støle–Kvitlen–Stavtjørn

– En fantastisk tur i nærområdet der vi har hytte. Langs det vernede Bjerkreimsvassdraget er det urørt natur og gamle kulturminner.

2. Sør-vest for Trondheim

Trollheimen

– Med Gjevilvassdalen, Innerdalen, Storlidalen, Jøldalen og Folldalen vandrer du gjennom det ene vakre postkortmotivet etter det andre. Av mange fjellvandrere utpekt til noen av Norges vakreste seterdaler.

3. Troms

Fiskefjorden–Haakonsbu/Hinnøya

– Haakonsbu ligger i vakre Johnsheimen, som er et kjerneområde for friluftsliv på Hinnøya i Troms.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Flere turtips

Her kan du søke deg fram til turer som passer for deg og dine. Start planleggingen i dag!

Sider du nylig har besøkt