VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Sikkerhet på veien

Kjør sikkert
Om du kjører på to eller fire hjul – eller seksten, for den saks skyld – bør alle holdes trygt på veien. Her finner du noen tips som gjør trafikken tryggere for alle.
En bil med to kajakker på taket kjører på veisløyfen Knuten i Geiranger
Veistrekningen Knuten i Geiranger.
Photo: Samuel Taipale / Visitnorway.com
Nødnumre

Vær obs på at stedet du skal til, kanskje ikke har mobildekning. På høyfjellsvegene og i tunneler er det satt opp nødtelefoner.​

110 – Brann
112 – Politi
113 – Medisinsk
120 – Assistanse til sjøs
22 59 13 00 – Giftinformasjonen
1412 TDD (teksttelefon for døve og hørselshemmede)

I Norge deler sjåfører og syklister ofte veien, og må derfor følge de samme trafikkreglene. Les mer om trafikksikker sykling.

Når du kjører

Fartsgrensene gjelder hvis det ikke er skiltet annerledes. De er 80 kilometer i timen utenfor tettbygd strøk og 50 kilometer i timen innenfor tettbygd strøk. Er det dårlig sikt eller glatte veier, må du tilpasse farten etter forholdene.

Kjøretøy som veier mer enn 3,5 tonn eller har tilhenger, får ikke kjøre fortere enn 80 kilometer i timen, uavhengig av den lokale fartsgrensen. Dette gjelder ikke bobiler som veier mindre enn 7,5 tonn – de kan følge fartsgrensen. Kjører du med tilhenger uten bremser, får du ikke kjøre fortere enn 60 kilometer i timen.

Setebelter er påbudt for alle, og barn under 36 kilo eller 135 centimeter må sitte i sikret barnesete. Alle kjøretøyer må ha refleksvest, varseltrekant og ansvarsforsikring. Det er ulovlig å snakke i håndholdt mobiltelefon når du kjører, og promillegrensen er 0,02 prosent.

Les mer om sikkerhet på veien hos Statens Veivesen.

Når du sykler

Sykler du i Norge, må du følge de samme reglene som bilister og motorsyklister: Hold til høyre, vik for de som kommer fra høyre, og ikke sykle i påvirket tilstand.

Du kan sykle på fortauet hvis det ikke finnes sykkelsti, så lenge du tar hensyn til gående. Du kan sykle over fotgjengerfelt, men bilene har ikke plikt til å stoppe for deg med mindre du går av sykkelen og triller den over veien.

Husk at bare barn under 10 år kan være passasjer på sykkelen.

Tenk sikkerhet overalt

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages