Skip to main content

Kråkesølvs guide til hjembyen Bodø

Bandet Kråkesølv er Bodøs store musikalske stolthet. Her deler vokalist og guitarist Kristoffer Magnus Nohr Unstad sine tips til hva du bør få med deg når du er i Nordlands største by.

Kråkesølv er tett forbundet med Bodø i Nord-Norge. De synger på bodødialekt, og kanskje er det nettopp derfor musikkelskere over hele landet vet hvor bandet kommer fra.

Hør bare på sangen «Syrinen» fra albumet Pangea. Anbefales for alle som liker band som Dungen og Radiohead.

Men hvordan oppveksten i Bodø eventuelt har påvirket Kråkesølvs sound, er vanskelig å svare på, syns gitarist og vokalist Kristoffer Magnus Nohr Unstad.

– Jeg har blitt stilt det spørsmålet mange ganger, men har ikke noe godt svar. Man blir jo så inhabil når man er født og oppvokst her. Vi har egentlig først og fremst latt oss inspirere av engelske og amerikanske band og artister vi likte i oppveksten, sier han.

– Men når det er sagt, har det jo hatt stor betydning for Kråkesølv at Bodø kommune har stilt opp med øvingslokaler og egne kulturordninger for ungdom. Da vi startet opp som 15–16-åringer, hadde vi alltid en arena å spille på, forteller Unstad.

Her deler han sine tips til hva du bør gjøre når du besøker Bodø.

Magiske Bodømarka

– Jeg har blitt nyfrelst på marka og fjellene rundt Bodø på mine eldre dager. I ungdomstida hadde jeg egentlig ikke noe forhold til naturen, da var jeg mer opptatt av å spille fotball. Men da jeg begynte med løping, oppdaget jeg for alvor hvor magisk Bodømarka er, sier Unstad.

Bodømarka strekker seg fra bykjernen og østover til Mjønesfjellet. I nord er det gjerne høydedragene fra Svensdalsfjellet til Steigtinden som setter grensen. I sør går marka nesten ned til Saltfjorden.

På sin første plate hadde Kråkesølv en låt som het «Vågøyvannet rundt», inspirert av Kristoffers begynnende løpedille.

Det flotte med marka er at den er så lett tilgjengelig, enten man bor i sentrum eller litt utenfor. Også er det veldig variert natur rundt Bodø. De seneste årene har jeg til og med begynt å ta en del toppturer på fjell, sier Kristoffer.

Konsert på Dama di

– Skal man ut og oppleve noe kultur, anbefaler jeg utestedet Dama di i Sjøgata. Hver torsdag har de et konsertkonsept som heter Halv ti på torsdag, der man kan ta seg en øl og sjekke ut et band, forteller Unstad.

På plakaten er det en fin miks av lokale band og artister som kommer utenbys fra.

– Fordi klubben er så liten, gir det en utrolig fin mulighet for yngre og nyoppstarta band til å vise hva de kan, og for publikum å sjekke ut nye talenter, mener Kråkesølv-gitaristen.

Kaffe på Melkebaren

Som i mange andre norske byer har også Bodø flere hyggelige kafeer der man kan få kaffe av høy kvalitet. Melkebaren skiller seg imidlertid ut på én måte:

– De er faktisk det eneste stedet i Bodø nå som selger fysisk musikk, forteller Unstad.

Musikkutvalget begrenser seg riktignok til en håndfull lokale utgivelser, for fokuset er på kaffen. Den kommer fra et lokalt brenneri som heter Bønner i byen.

Barer med utsikt

– Jeg vil også gjerne få anbefale de to terrassebarene Roast og Top 13. De ligger i to av de høyeste bygningene i Bodø sentrum og har fantastisk panoramautsikt. Her bør man ta en drink, gjerne etter at man har vært på konsert, sier Kristoffer.

Planlegg reisen til Bodø! Gå rett fra rommet på Scandic Havet til Roast restaurant og skybar, eller bo på Radisson Blu og dra på Top 13 bar og lounge. Og kanskje du får selskap av nordlyset?

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bodø tilbyr også …

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

Les også

Sider du nylig har besøkt