Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
People in the snow hotel in Kirkenes People in the snow hotel in Kirkenes
Credits
Kirkenes.
Photo: Terje Rakke/Nordic Life/Visitnorway.com
Campaign
Partner

Polareventyr ved russergrensen

Myldrende fuglefjell på Hornøya, et hotell av snø, dramatisk krigshistorie og et heksemonument i Vardø er blant severdighetene i Kirkenes og Øst-Finnmark.

Den lille byen Kirkenes ligger helt nordøst i Nord-Norge, nær den russiske grensen. Kirkenes betraktes som Barentsregionens hovedstad.

Vil du ha grensesprengende opplevelser nær Russland og Finland, er det mye både å se og gjøre i Kirkenes og området rundt. En av de mest berømte attraksjonene er Kirkenes Snøhotell, et hotell som bygges opp på nytt hvert år og er åpent fra desember til det smelter i april. Temperaturen inne er konstant fire minus, men på reinsdyrskinn sover du bedre enn noe annet sted.

Vintrene i Øst-Finnmark er snørike og kalde, perfekte for skuter- og hundekjøring under nordlyset. Havet utenfor er et av verdens beste områder for havfiske. Her kan du dra i land svære torsk, kveiter, steinbit og kongekrabber.

Blant de mest populære sommeraktivitetene er båtturer, vandring, fiske, jakt og klatring – og fugletitting. Varanger får besøk av fugler som sjelden og aldri ses i resten av Norge eller Europa, og Hornøya, Norges østligste øy, har et av landets største fuglefjell.

Her finner du lunde, alke, polarlomvi, havørn og mange flere, og du kan gå i land og studere fuglene fra et stilig arkitekttegnet fugleskjul.

For historieinteresserte er Øst-Finnmark et spennende sted. Hamningberg i enden av Nasjonal turistvei Varanger er et gammelt nedlagt fiskevær – et av de få stedene som ikke ble brent da tyskerne forlot Finnmark i slutten av annen verdenskrig. Kirkenes slapp ikke like billig unna, men ble bombet mer enn 300 ganger under krigen. Under bombeangrepene søkte befolkningen tilflukt i bomberommet Andersgrotta, som i dag er museum.

På 1600-tallet trodde man nedgangen til helvete gikk fra Vardø, og at det derfor var ekstra mange hekser der. 91 mennesker, de fleste kvinner, ble brent på bålet under heksejakten. Til minne om ofrene er det reist et rørende monument på Steilneset i Vardø.

 

Puffin Kirkenes
Varanger
Roy Mangersnes / wildphoto.no / nordnorge.com
Steilneset in Vardø
Vardø
Jarle Wæhler / Statens vegvesen
Snow mobile in Kirkenes
Kirkenes
Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com
Diver holding king crab, Kirkenes
Kirkenes
Terje Rakke/Nordic Life - Visitnorway.com
Ad

Overnatting

Mat og drikke

Reiseinformasjon

Med fly:
  • Kirkenes Lufthavn er hovedinnfallsporten med fly og har flere daglige avganger til og fra Oslo.
  • Fra Kirkenes Lufthavn går det fly til mange av de mindre stedene i regionen, blant annet Vardø, Vadsø, Båtsfjord, Berlevåg og Mehamn.
  • Det går også fly til Kirkenes fra Alta og Tromsø.

Annonse: Fly til Kirkenes med Widerøe

Med buss:
  • Langdistansebusser knytter sammen Øst-Finnmark og områdene utenfor. Bussene går sjelden, så det er viktig å planlegge godt.
  • Det går daglige bussavganger fra Kirkenes til Murmansk i Russland, og mer sporadiske ruter til Rovaniemi i Finland. Det kan være lurt å forhåndsbestille.
Med bil:
  • Veiene i Øst-Finnmark holder god standard. Kyst- og innlandsveiene er stort sett åpne hele året, mens fjellovergangene ut til fiskeværene på kysten ofte stenges om vinteren.
Med båt:
  • Hurtigruten anløper Kjøllefjord, Mehamn, Berlevåg, Båtsfjord, Vardø og Vadsø før ankomst til Kirkenes. På vei tilbake til Bergen er første stopp Vardø.

Nordlysvarsel

Kirkenes og Øst-Finnmark tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad