Øyparadiset
Nordskot i Steigen
Spektakulær arkitektur og luksus med et bærekraftig fokus.
Vennlig fellesskap.
Natur som gjør noe med deg.
Når du er omgitt av all denne skjønnheten, vil du bare rope ...
Tank You!
Som tilfeldigvis også er det nye navnet på et landemerke på den lille øya Naustholmen.
Inne i tanken er du omgitt av bølgete, beroligende treflater, og det finnes en komfortabel seng og et lite bad.
Utsikten er som å drømme med vidåpne øyne.
“Tank You er en hyllest til menneskene i den lille bygda Nordskot, som gjør det mulig for oss å bo på dette avsidesliggende stedet.”
Randi Skaug
Eventyrer og eier, Naustholmen Adventure Island
...og her er de!
Møt familien Ingolfsen/Fredriksen! Fiire av Nordskots rundt 60 fastboende og eiere av det som kanskje er Norges mest unike lokalbutikk!
Du kan kjøpe nesten hva som helst der, døgnet rundt!
“Det er også en hyllest til alle menneskene som levde og elsket her før oss.”
Pia Lill Kolstad
Vaktmester på Naustholmen
Har du noen gang tenkt på at turisme kan være veldig viktig, og hvorfor ditt valg av reisemål kan bety veldig mye? Bli med oss til Nordskot i Steigen i Nordland. Til et lite fiskevær som holdt på å dø, men som overlevde takket være besøkende som deg.
Det er tidlig morgen i Nordskot, en halvannen times spektakulær hurtigbåttur nord for Bodø.
Det smaragdgrønne vannet glinser under ruvende, majestetiske fjell, mens ørnene gjør store svinger over hodene våre, på jakt etter frokost.
Pia, altmuligdame på Naustholmen Adventure Island, kommer med båt for å gjennomføre dagens handletur i den lokale matbutikken.
– Vi kjøper alt vi trenger til Naustholmen her, sier hun.
Den lille butikken, som har blitt litt av en turistattraksjon i seg selv, har nesten alt du trenger. Og mange ting du aldri trodde du kunne ha bruk for! Her får du alt fra fiskeutstyr til hansker, solbriller, myggmiddel, leker og dagligvarer. Alt er lett tilgjengelig gjennom det helautomatiske systemet, som gjør at butikken kan være åpen døgnet rundt.
– Det var en ære å bli kåret til «Årets norske lokalbutikk» i 2023, stråler eier Nina Ingolfsen stolt.
– I dag reiser folk fra fjern og nær bare for å handle her!
Tøffe tider
Slik har det ikke alltid vært. For bare noen få år siden var Nina på nippet til å gi opp driften av butikken.
Nordskot, som en gang var et av de travleste handelsstedene langs kysten, pleide en gang i tiden å syde av tusenvis av mennesker under det travle, sesongbaserte skreifisket. Men etter hvert som båtene ble mer moderne, ble det mindre behov for å stoppe på Nordskot. År for år ble det stadig færre fiskebåter. Og folk.
Innbyggerne begynte å flytte vekk, og de elegante, hvite husene ute på øyene, som en gang var symboler på velstand, ble demontert og flyttet til andre deler av landet. Bare en håndfull aldrende innbyggere klorte seg fast været, og skolen ble nedlagt. Politikerne begynte å diskutere å legge ned hurtigbåttilbudet.
Nordskot var i ferd med å bli et spøkelsesvær.
En drøm som går i oppfyllelse
Så, rundt 2012-2015, endret alt seg. Fire forskjellige aktører, inkludert de berømte polfarerne Børge Ousland og Randi Skaug, ble forelsket i dette fantastiske området, og bestemte seg for å bygge drømmene sine akkurat her, som ble til noen av Norges mest særegne overnattingssteder.
– Det reddet oss. Samfunnet vårt hadde ikke overlevd uten dem, reflekterer Nina takknemlig.
– I dag blomstrer butikken, og mannen min har ansvar for ankomstene til hurtigbåten, som legger til kai to til fire ganger om dagen, legger hun til med et smil. Hun kaster et vennlig blikk på sine to unge sønner, Adrian og Daniel, som hjelper henne i butikken.
– Jeg vokste praktisk talt opp i en handlekurv. Moren min måtte sperre av hyllene med teip for å holde meg borte fra søtsakene, minnes Daniel, som også er en talentfull musiker.
Begge sønnene kan se for seg en fremtid her.
– Utfordringen vår nå er faktisk å skaffe nok boliger til alle som ønsker å flytte hit, forteller familien.
Et lokalt møtepunkt
Hvis du er heldig, får du høre ham spille gitar i den lille kafeen inne i butikken, hvor du også kan bytte til deg bøker, kjøpe deg en kaffe...
– ... og høre litt hverdagssladder og få en klem!» sier Pia med et smil.
– Vi tar alltid med gjestene våre hit før vi drar over til Naustholmen. Vi oppfordrer turister på det sterkeste til å støtte lokalbutikkene, som finnes over hele Norge. De er livsviktige for små lokalsamfunn, slik at man faktisk kan bo og leve her, understreker hun, før hun frakter oss over til øyparadiset Naustholmen i en liten båt.
“Dette er et vennlig og fredelig sted i en urolig verden.”
“Tiden er alltid «ish» her. Vi følger øyas rytme, og spiser og sover når det passer seg sånn.”
Pia Lill Kolstad
Vaktmester på Naustholmen
Vennlig fellesskap
Etter å ha erobret Seven Summits, kjøpte den kjente eventyreren Randi Skaug den lille øya Naustholmen og forvandlet den til en ujålete base for utendørseventyr. Her kan man booke plass til grupper eller individuelt reisende i sommersesongen. Her kan du slappe av, koble deg fra den digitale verden, og delta i aktiviteter som kajakkpadling og fotturer, og viktigst av alt: Koble deg på naturen og hverandre.
– «Vennlig fellesskap» er den grunnleggende verdien her, sier Randi.
Vi møter henne på Butikken, en kledelig småskakk pub inne i det gamle naustet, fylt med bruktkupp, krimskrams, håndverk og en deilig, varmende vedovn.
– Vi prøver å skaffe mest mulig lokalt, hyre lokal arbeidskraft, kjøpe ting brukt og støtte lokalsamfunnet på alle mulige måter. Bærekraftig og ansvarlig turisme handler nemlig også om å opprettholde livskraftige lokalsamfunn på avsidesliggende steder, sier hun.
Gjenskape og renovere
– Det er viktig for meg å holde det lite og bygge om de gamle bygningene fremfor å bygge nytt. Dette er med på å bevare øyas særpreg og intime atmosfære, sier Randi, som også har skrevet en kokebok med godbiter fra øya.
– Maten vår er enkel og upretensiøs, med lokale råvarer som fisk, elg, hjort og hval, ofte med en dæsj asiatisk smak. Det er alltid godt, og alltid fargerikt! legger hun til.
Du kan også slappe av i en varm badstue, få massasje i det nybygde naustet ved sjøen, jakte på nordlyset eller nyte midnattssolen.
Det unike stedet har til og med blitt omtalt i Ben Fogels populære BBC-serie «New Lives in the Wild».
WOW-hytter
– Hyttene her har litt Star Wars-preg, synes du ikke? sier Børge Ousland.
På den andre siden av sundet har polfareren bygget av Norges aller råeste overnattingssteder, for dem som elsker banebrytende arkitektur, gourmetmat og lekker design, kanskje kombinert med noen spennende historier fra Nordpolen og Sydpolen, om du er heldig.
I 2023 ferdigstilte han den siste av de helt unike hyttene på øya: To svarte "tårn" utstyrt med solcellepaneler, på kaikanten. Et stort glasstak dekker toppetasjen, der man finner en dobbeltseng, mens første etasje tilbyr en koselig salong med utsikt over vannet, som nesten ser ut som om det strømmer inn hytta.
– Jeg føler en personlig forpliktelse og et ansvar for å investere i en mer bærekraftig fremtid og bidra til å redusere forbruket vårt. Jeg har ikke tenkt å bygge flere hytter. Dette vil aldri bli en turistmaskin. Jeg vil at gjestene mine skal oppleve «usynlig luksus» og føle en dyp tilknytning til naturen, sier han.
Hyttene er laget i samarbeid med den norske arkitekten Snorre Stinessen. De har vunnet flere internasjonale priser for sin særegne arkitektur og har blitt omtalt i en rekke av verdens mest prestisjetunge reise- og arkitekturmagasiner.
“Jeg vil at gjestene mine skal føle en dyp tilknytning til naturen.”
Børge Ousland
Det er ikke en vanskelig oppgave her ute.
Du kan velge mellom en håndfull bortgjemte, unike hytter å bo i, spredt rundt på øya ...
... hvor du føler at naturen og havet nærmest strømmer inn i rommet.
Nydelig, kortreist mat
Villsau og lam streifer fritt rundt på øya. De klipper ikke bare plenen, de bidrar også til å gjødsle jorda. Det salte gresset og tangen de beiter på, gir kjøttet en veldig mør og særegen smak.
Til tross for den arktiske beliggenheten blir det først og fremst servert kortreist mat i den luftige restauranten med panoramautsikt.
– Vi fisker mye selv, og henter vilt som elg, samt grønnsaker og poteter fra bøndene på Engeløya her i Steigen, forklarer Børge.
– Vi plukker også sopp, bær og tang, som vi konserverer til bruk hele året, legger kjøkkensjef Ondrej Tajdik til, før han serverer oss den deiligste solbærsorbeten vi noen gang har smakt.
Han elsker å eksperimentere.
– Jeg liker å fokusere på én ting av gangen. I det siste har jeg eksperimentert med brød – laget fermentert brødjuice, brødis, brødkaramell og mange andre smakfulle brødretter, fortsetter han.
Reis tilbake i tid
Men øyriket har med å by på. Fra Naustholmen kan du vandre på en pittoresk trebro over til Grøtøya, den største av de tre «turistøyene» utenfor Nordskot. På toppen av en høyde ligger sjarmerende og ærverdige Villa Haugen Boutique Hotel.
“Vi var strandet på øya under en snøstorm i 2014. Vi har bodd her siden.”
John Magne Birkeland
Eier, Villa Haugen
Villa Haugen er som å reise tilbake i tid til fordums storhetstid på Grøtøya.
Nyt en kopp te med panoramautsikt over Lofoten ved lysthuset eller i badstuen eller puben nede ved sjøen.
Øynostalgi
De tidligere ingeniørene Unni Johnsen og John Magne Birkeland var egentlig på jakt etter hytte da de strandet på den lille øya Grøtøya i 2014 i en vinterstorm.
Fullstendig forelsket i den renoverte Villa Haugen, tok de den spontane beslutningen om å kjøpe den og starte et helt nytt liv. De fulgte hjertet.
Her er det lett å forestille seg hvordan øyene kan ha vært i tiden da Grøtøya fortsatt var et blomstrende handelssentrum med telegraf, bank og flere butikker. Da damene kunne finne på å flanere rundt i lange kjoler og høye hæler.
– Folket her pleide å si: «Hvis du ikke kan kjøpe det her, da trenger du det ikke», mimrer John Magne.
En autentisk atmosfære
Dagens Villa Haugen er en rekonstruert kopi av det gamle huset som en gang sto her. Eierne har gått langt for å bevare den nostalgiske stilen, som inneholder mange art deco-gjenstander og vintagemøbler som kan gjenspeile litt av historien og ånden på øya.
Gjestene kan velge mellom en rekke unike rom og nyte badstuen, boblebadet og den vestvendte bryggepuben.
De gjestfrie vertene serverer også nydelig mat, og tilbereder selv måltider for gjestene. Bærekraft er en prioritet her.
– Vi passer på å bruke alle deler av fisken. Det er mye som ikke er filet, men som likevel kan brukes til å lage deilige retter, sier John Magne, mens han serverer oss sine velsmakende hjemmelagde fiskekaker, laget av en rekke ulike fiskeslag.
Tilbake på fastlandet tilbyr Nordskot Brygge komfortabel innkvartering ved foten av fjellet.
I tillegg til virkelig fantastisk utsikt!
Paradis for sjøaktiviteter
Nordskot Brygge var faktisk den første reiselivsbedriften som ble etablert i området, i 2012, og dermed den som startet det hele.
John Åge Handberg og Marit Sjøvoll kjøpte stedet som fritidsbolig i Nordskot i 2006, men etter noen år bestemte de seg for å flytte permanent til Nordskot. De var på jakt etter et pusterom fra Bodøs kjas og mas. Her etablerte de et selvbetjent leilighetshotell og et senter for sjøaktiviteter som fiske, SUP-brett, kajakkpadling og RIB-safari.
– Brygga og bygningene våre er moderne versjoner av husene som sto her før. Vi ønsket å beholde den autentiske atmosfæren, forteller paret.
Saunatid
Mange av boenhetene er satt opp etter mønster av de gamle rorbuene, som tidligere huset Lofotens fiskere.
– Mange kommer hit på grunn av de gode fiskemuligheten, også etter kveite. Men vi får også besøk av mange turgåere og kajakkpadlere, forteller de.
Og på slutten av en lang og aktiv dag kan gjestene slappe av i en flott, flytende badstue.
– Dette er et tilbud som også blir satt pris på av mange av de lokale, forteller de.
Unike destinasjoner
Fire unike steder, så nær hverandre. Hvorfor ikke utforske dem alle?
– Det fine med Nordskot er at vi har et så godt og tett samarbeid. Du kan bo på ett sted mens du nyter måltider, aktiviteter eller utflukter på andre øyer, forklarer Handberg.
Vertskapet hjelper deg med å ordne båttransport mellom øyene.
Delta på guidede kajakk- eller fisketurer, lei båt, vandre alene eller med guide. Hvis du føler deg eventyrlysten, kan du ta fatt på den tøffe, utfordrende Nordskottraversen. Lokalguide anbefales.
Nordlysnetter
Tilbake i tårnhytta på Manshausen kaster de siste solstrålene et dyprødt skjær over de majestetiske fjellene.
Vi tar en velfortjent time out i den rykende, varme badstuen, før en rask, forfriskende dukkert i den underbelyste, smaragdgrønne dammen vekker oss solid til live igjen. Aaah!
Så tar himmelen fyr. Grønne og lyselilla bølger av rå energi danser over hyttene, deretter leker de seg rundt fjellene. Det er overveldende, nesten uvirkelig!
Vi virrer rundt i timevis, for det er umulig å bli mett.
Likevel har det mest bevegende øyeblikket ennå ikke kommet.
Med mørket som har senket seg, dukker nemlig også en billion stjerner opp. Det er tindrende klart hvor uhorvelig stort det er der ute, med planeter og galakser som surrer rundt og kan ses med det blotte øye.
Jeg synker ned i den myke sengen under glasstaket i tårnsuiten, og føler at hele universet flommer inn.
Et eksistensielt øyeblikk.
Og jeg kan ikke sove bort vårvinternatta.
Du kan ikke sove bort en natt som denne.
En utrolig øyopplevelse.
Besøk Steigen, en skjult perle i Nord-Norge.
Reis bedre
...føl deg bedre. Slik gjør du det!