Skip to main content

Kan sex gi fiskelykke? Det mener i alle fall nordlendingene. Og hvem vet, kanskje det gir litt hell i forhold til mye annet du kan oppleve i Nord-Norge, også?

Dr Torunn Christiansen

Torunn Christiansen, overlege ved Nordlandssykehuset

Dersom du slår av en prat med en nordlending før du skal ut å fiske i Nord-Norge, vil du sannsynligvis høre noe lignende:

– Har du sikra dæ godt haill? etterfulgt av latter. Begrepet haill betyr at dersom du har fått deg en hyggestund før du skal fiske, vil sannsynligheten for å få større og bedre fangst på kroken øke betraktelig!

Haill er først og fremst et nordnorsk begrep, mye brukt i fiskeværene. Og selv om det høres merkelig ut for utenforstående, kan det hende at denne myten har noe for seg.

Torunn Christiansen er overlege ved Nordlandssykehuset, og har lenge lurt på hvorfor lokalbefolkningen fortsatt bruker begrepet den dag i dag – og kan det være noe i det?

Myten folk fortsatt tror på

For å prøve å forstå seg på myten, har Torunn utformet en teoretisk hypotese.

– Dopamin, som er en del av kroppens belønningssystem, frigjøres av visse handlinger, slik som når vi jakter på noe eller når vi har sex. Det er veldig interessant hvordan haill kombinerer det å ha sex med viktigheten av å skaffe mat, sier hun.

– Om man er seksuelt tilfredsstilt, fungerer det kognitive systemet bedre, du er lettere å samarbeide med, og det er mer sannsynlig at du tar bedre avgjørelser. Sånn sett er det ikke usannsynlig at sex kan føre til at du får mer fisk, sier Christiansen, som også legger til at det dessuten er noe fint man kan ha sammen i forholdet i en hektisk hverdag.

Hvis du ønsker å komme i snakk med lokale fiskere, eller nordlendinger flest, kan du spørre hvilken type haill de syns funker best: Om det er ferskt haill, gammalhaill, fremmedhaill eller en av variantene under …

Folklorist Marit Anne Hauan

– Den ypperste kvinne, gir den ypperste fisk.

Nødvendigheten av godt haill

Haill har en mer alvorlig forhistorie. Frem til 1930-tallet var begrepet kun forbundet med å fiske kveite, en fisk som kan veie over 200 kilo – og som kalles havets dronning. Kveite er eksklusivt, det ga raske penger og kunne fø hele familien på en måte som ingen annen fisk kunne.

Kveitefiske var farlig, og sjømenn måtte ha hellet med seg for å takle røffe arbeidsforhold langt til havs.

– Haill er en idé om lykke som reflekterer relasjonen mellom fiskeren og hans utvalgte. Begrepet ble ikke brukt offentlig, kun privat, og det ble sagt at hvis man elsker, så bringes det lykke fra kvinnen til mannen. En sjømann måtte derfor velge riktig partner som gav han nok lykke til å skaffe et levebrød. Haillet lå hos kvinnen – for de mente at den ypperste kvinne, gir den ypperste fisk, forklarer folklorist Marit Anne Hauan.

– Den ypperste kvinne, gir den ypperste fisk.

I dag er vi ikke avhengig av kveite for å få endene til å møtes, og begrepet haill har fått en mer humoristisk klang.

Torsken er levebrødet for de fleste fiskere i Nord-Norge i dag. Hvert år migrerer skreien til norskekysten for å gyte, og denne fisken er kanskje den som vi i dag først og fremst assosierer med begrepet haill.

Folk i nord sier altså ofte fortsatt «godt haill» for å ønske deg lykke til med fisket (og et håp om at du har fått deg noe i forkant). Reiser du nordover, så er det jo lov å håpe at haill skal gi hell og lykke innen flere aktiviteter enn bare fiske?

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt