Skip to main content

Øyhopping i indre Oslofjord

Når sola steiker over hovedstaden så asfalten smelter, er det på tide å ta båten ut til øyene. Her er en guide til noen av de beste stoppestedene.

Når det frister med en sommerlig utflukt, kan øyene like utenfor Oslo sentrum være turmålet du trenger.

Oslo-fergene går fra Rådhusbrygga ved Aker brygge til en rekke øyer som passer perfekt til en dagstur. Her kan du ha piknik i gresset, bade fra en sandstrand eller ligge og varme deg på et svaberg.

Utforsk militærhistorie på Hovedøya

Nærmest Aker Brygge finner du Hovedøya, som er første og siste stoppested for flere av fergene. Med andre ord kan du bli med en runde på fjorden, forbi flere andre øyer, før du går av på Hovedøya på tilbaketuren.

Hvis det er badingen du kommer for, bør du ta sikte på øyas vestside. Her finner du to fine strender. Ballspill, lek og moro er det perfekt å drive med på den store gressletta midt på øya.

Går du sydover fra fergeleiet, støter du på ruinene av et cistersienserkloster fra 1147. I nærheten vil du også se spor etter norsk militærhistorie. To kanonbatterier fra 1808 og to krutthus står igjen fra tiden da Forsvaret disponerte øya.

I Lavetthuset ved fergeleiet, som en gang var militærdepot, arrangeres det ofte kunstutstillinger om sommeren.

Kiosken og kafeen Klosterkroa ligger like ved klosterruinene og har servering om sommeren. Hvis du er ordentlig sulten, ligger à la carte-restauranten Revierhavnen kro ved gjestehavnen i nord.

Blomster, trær, dyr og annet du måtte finne her ute er fredet, og deler av øya er faktisk et naturreservat. Det er derfor ikke lov å overnatte i telt eller friluft her ute, og du kan heller ikke tenne bål. Men du har lov til å grille på anlagte grillheller eller på grus eller sandgrunn. Grillheller finner du på stranden og ved gressletta.

Tilbring natten på Langøyene

Det går bare én ferge til Langøyene, som er den øya som ligger lengst fra byen.

Fram til 1950-tallet var Langøyene to øyer: Nordre og Søndre Langøy. Så ble sundet mellom dem fylt igjen, og i dag er det en stor gresslette der det en gang var vann.

Badestranden er stor, og for dem som liker å nyte sommeren uten en tråd, er det en naturiststrand på sørspissen av øya. Det er også fotballbaner, sandvolleyballbaner, fine turmuligheter og en kiosk for forsyninger på øya.

Hvis én dag ikke er nok, kan du overnatte i telt på Nordre Langøy dersom du følger ordensreglene.

Se etter flyplassrester på Gressholmen

Flere av fergene går innom Gressholmen, som består av tre sammenhengende øyer: Gressholmen, Rambergøya og Heggholmen. Bademulighetene er gode her også, spesielt øst på Gressholmen og sør på Rambergøya.

Besøk Gressholmen Kro, en sommeråpen kafé og restaurant med solrik uteservering. Her får du også take-away, så du kan ta med deg tapas eller reker til ditt favoritt-badested.

Hvis du vil utforske, kan du gå til Heggholmen fyr, et av de eldste i indre Oslofjord. Historieinteresserte vil kanskje også finne spor etter det lille industrisamfunnet som eksisterte på Gressholmen fra slutten av 1800-tallet. Her ble dessuten Norges første hovedflyplass anlagt i 1927, og den beholdt statusen fram til Fornebu overtok i 1939.

Overnatting og båltenning er ikke lov på disse øyene, men du kan grille på grus eller sandgrunn.

Rusle blant hyttene på Lindøya

Selv om Lindøya har omkring 300 røde, gule og grønne sommerhytter, er det også mulig å reise innom her på dagstur. Sørvest på øya ligger to badeplasser med badebrygge, og midt på øya er det både butikk og fotballbane.

På en høyde sørøst på Lindøya står det en bauta. Denne er Oslos egen meridianstøtte – Christiania-meridianen – som gjorde det lettere å gjøre en nøyaktig beregning av byens østlige lengdegrad.

I sørvest ligger en svømmestadion fra 1949, og her arrangeres det fremdeles svømmestevner. Ved Skytterbrygga ligger det særegne bygget Stamhuset fra 1700-tallet.

Den nordlige delen av øya er for det meste naturreservat, med vernet plante- og dyreliv. Forbudet mot telting og bål gjelder på hele øya, men grilling på grus eller sandgrunn er tillatt.

Bleikøya og Nakholmen

Disse to øyene er først og fremst hytteøyer. Folk som bor på hyttene sine om sommeren, tar ferga inn til Oslo om morgenen når de skal på jobb og tilbake igjen om ettermiddagen.

Det er likevel fullt mulig for andre å gå i land og rusle seg en tur eller bade her.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også

Sider du nylig har besøkt