Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search

Sørlandet får verdens største undervannsrestaurant

Det prisbelønte arkitektkontoret Snøhetta har tegnet det spektakulære bygget
Under Underwater restaurant in Lindesnes Southern Norway
Under - Underwater restaurant in Southern Norway.
Photo: MIR / Snøhetta
Ad

Snart får du enda en god grunn til å besøke Sørlandet: Opplev å spise middag på fem meters havdyp. «Under» i Lindesnes blir Europas første og verdens største undervannsrestaurant. 

-Vi vil få turister hit fra hele verden. Det er det definitive målet. Jeg håper og tror at dette blir starten på en ny tidsalder for reiselivet, sier Gaute Ubostad.

Spydspiss for hele Norge

Det mangler ikke på ambisjoner hos en av gründerne bak det helt spesielle restaurantprosjektet. Undervannsrestauranten Under skal for alvor sette Sørlandet på spisekartet, både i Norge og i hele verden. Og det kan altså bli hard kamp om restaurantstolene. 

-Vi vil bli en spydspiss for å bli gode på det internasjonale markedet. Restauranten vil ikke bare styrke Sørlandet, den vil styrke Norge. Jeg tror det blir en attraksjon som gjør at flere synes det er spennende å komme til Norge og kombinere det med andre ting, sier Ubostad.

Under Underwater restaurant in Lindesnes

Først, størst og forskningsvennlig

Restauranten Under skal bygges ute i den tidvis værharde sjøen ved Spangereid i Lindesnes kommune, Norges sydspiss. Den undersjøiske restauranten og turistattraksjonen åpner for gjester i april 2019.

Her blir det tenkt nytt, stort og originalt:

  • Under blir faktisk verdens største undersjøiske restaurant, med plass til 100 gjester. Her får altså hele Norge noe av å være stolt av.
  • Underverket på Lindesnes blir også den første undervannsrestauranten i Europa.
  • Flere forskningsmiljøer for marinbiologisk kunnskapsutvikling er involvert for å gi gjestene en bedre opplevelse. Mer om det senere.

Godbit for arkitektur-interesserte

På bildet øverst ser du hvordan den oversjøiske delen av bygget vil ta seg ut. Det minner om en klippeformasjon som står opp av havet; nesten som en kunstinstallasjon å regne. 

På bildet under ser du hvordan hovedinngangen – eller nedgangen – til restauranten blir, fra landsiden. 

Det er det prisbelønte arkitektkontoret Snøhetta som har tegnet det spektakulære bygget.

Under Underwater restaurant in Lindesnes Southern Norway

Gedigen glassvegg gir panoramautsikt til havet

Når du trer inn i restauranten, begynner den unike undersjøiske reisen din. Her kan du nemlig komme deg ned på fem meters dyp helt uten dykkerdrakt. Det er bare å gå ned trappa. 

I selve restauranten får begrepet havutsikt en ny betydning. Der vil en gedigen glassvegg gi deg unikt innsyn til det yrende livet i havet (Skagerrak) utenfor.  

Du vil kunne oppleve å se alskens fiskearter stime forbi, eller svære torsker, fargerike leppefisker, hummere i rene gladiatorkamper, seler, pigghåer (minihaier), særpreget tang og tare i skiftende årstider… Og du kan se live-forestilling med brusende stormfullt hav når naturen er i opprør. 

Forskning sørger for mer underholdning

Her kommer forskningen i prosjektet inn. Restauranten skal nemlig «fuske» litt for å sikre gjestene sine underholdning fra havet. 

Forskerne skal jobbe med å «dressere» fisken og smådyrene fisken spiser. Det skal brukes både lys, lyd og lukt for å lokke fram plankton eller torsk. Og så blir det etegilde til glede for publikum. 

-Det er et krav fra oss at man som gjest skal oppleve noe unikt under havet, understreker Gaute Ubostad. 

Bildet under viser restauranten under havet sett i fiskeperspektiv, så å si.

Under Underwater restaurant in Lindesnes Southern Norway

Kortreist fisk, sjøfugl og villsau på menyen

Men på restaurant skal opplevelsen selvsagt ikke handle bare om fisken som svømmer forbi. Fisken som har landet på tallerken din, er en svært viktig ingrediens. 

Kjøkkensjefen på Under heter Nicolai Ellitsgaard Pedersen, og det betyr at maten blir mye å glede seg til. Pedersen var tidligere kjøkkensjef på den anerkjente gourmet-restauranten Måltid i Kristiansand sentrum. 

Naturlig nok blir det godt utvalg av sjømat på Under. Men det kan også bli snakk om sjøfugl på fatet, og villsau som har beitet i skjærgården i området. 

Vil friste gourmeter fra hele verden

Det blir uansett snakk om så mye lokalmat som mulig, altså kortreist mat fra lokalområdet. 

Gaute Ubostad og familien hans driver fra før Lindesnes Havhotell, som ligger like i nærheten av stedet der Under skal senkes i havet. Ubostad driver også Rosfjord Strandhotell i Lyngdal. 

Familien er sterkt involvert i prosjektet #SpisSørlandet, som jobber for å gjøre Sørlandet til et sted gjestene kommer til for matens skyld. «Foodies» brukes gjerne som betegnelse på disse matturistene. Og det er altså foodies og andre gjester fra hele verden Gaute Ubostad og kompani skal friste til Sørlandet med Under.

Under Underwater restaurant in Lindesnes Southern Norway

Overnatting i nabolaget, og Norges eldste fyr

Undervannsrestauranten Under vil være verdt turen i seg selv. Men du kan oppleve mye annet i Lindesnesregionen. 

Et kvarters kjøring fra Mandal ligger Vigeland, kommunesenteret i Lindesnes. Derfra går det vei til Spangereid, med blant annet den kjente Spangereidkanalen. 

Gaute Ubostad ønsker å gjøre det så bekvemt som mulig for gjester som kommer langveisfra for å oppleve Under. Det blir behagelig gangavstand fra restauranten og til førsteklasses overnatting på Lindesnes Havhotell. 

Hvis du følger Spangereidveien til veis ende, finner du en annen stor turistattraksjon på Sørlandet. Lindesnes fyr er Norges eldste, og kan være et ypperlig sted for deg som liker det stormfylt. 

Allerede på vei til å bli verdensattraksjon

En «verdensattraksjon» og en grunn i seg selv til å dra til Sørlandet, sier en begeistret Heidi Sørvig om den nye restauranten. Hun er sjefen for markedsføringen av reiselivet på Sørlandet, og heier selvsagt på det spennende prosjektet. 

Under er faktisk på vei til å bli en verdensattraksjon allerede. Spesielt etter at Snøhettas illustrasjoner av Under ble offentliggjort, har interessen vært svært stor fra mediene. Nyheten om verdens største undervannsrestaurant har nådd blant andre selveste CNN.

Fakta om "Under"

"Under" i Lindesnes blir Europas første og verdens største undervannsrestaurant.

Restauranten åpner for gjester april 2019.

Det prisbelønte arkitektkontoret Snøhetta har tegnet undervannsrestauranten.

Meld deg på nyhetsbrevet for booking og mer informasjon: www.under.no.

Lindesnes

"Under" ligger i gangavstand til Lindesnes Havhotell.

Sprangereid-kanalen ligger rett ved hotellet og området egner seg for kajakkpadling.  

Lindesnes fyr, Norges eldste fyr, ligger en kort biltur fra hotellet og restauranten.

Alle bilder: MIR / Snøhetta.

Mer om Lindesnes

Les bloggen

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad