Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
Svartisen fra Brestua Brefører på Svartisen
Svartisen fra Brestua.
Photo: Reinhard Pantke
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Fra øyrike til blåis

Fra Svartisen og Glomfjellet i øst til øyriket med bla. Støtt i vest er kontrastene store og avstandene korte i Meløy.  For den som liker en aktiv ferie er dette området nord på Kystriksveien et eldorado.  

Meløy er mangfoldig og du bør ta deg god tid til å oppleve denne delen av Kystriksveien. Like nord for Svartisen ligger Glomfjordfjellene med bla. to enorme steinfyllingdammer. Dette er også porten til Làkho Nasjonalpark som strekker seg nordover til Gildeskål og Beiarn kommune. På denne delen av Kystriksveien er det særdeles korte avstander fra høyfjell til øyriket. På bare minutter kan du forflytte deg fra Glomfjellet til fjærasteinene. 

Kommer du langs Kystriksveien Fv17 fra sør, kommer du til «sørbygda» og tar ferje fra Ågskaret til Forøy. Følger du Fv17 nordover passerer du Svartisen, Glomfjordfjellene, Glomfjord og Ørnes. Tar du Fv452 mot vest kommer du til Åmnes og Vassdalsvik. Fra Vassdalsvik tar du ferje til Ørnes. Dette er alternativet du må ta om du kommer med sykkel (det er ikke tillatt å sykle gjennom Svartistunnelen). 

Nord for Ørnes fortsetter Fv17 mot Reipå og inn i nabokommunen Gildeskål. Her går veien langs havet og et populært stoppested er Grensen, en rasteplass på grensen mellom de to kommunene. Et ypperlig sted å se midnattssolen. 

Overnatting

Svartisen

Det er Engenbreen du ser strekke seg ned mot Holandsfjorden fra Fv17. Dette er en del av Svartisen, norges nest største isbre (370 kvadratkilomter). Hit kommer du med en 10 minutters båttur som i seg selv er en flott opplevelse. Å se breen på nært hold er en helt annen opplevelse enn å betrakte den fra avstand.  Det blå blåhvite isen blir mektig når man kommer tett på. Svartisen er lett tilgjengelig med laveste punkt bare 20 moh og høyeste 1594 moh.
Det er mange måter å oppleve Svartisen på, for mer informasjon se også svartisen.no.

Brevandring på Svartisen

Meløy kan by på så mye mye mer ...

Støtt og Støtt Brygge

Et lite stykke utenfor Ørnes ligger øya Støtt. Det gamle handelsstedet på Støtt har huset mange forbifarende langs kysten, og i dag kan du overnatte i historiske omgivelser i Stabburet eller Rorbua. Gammelbutikken restaurant serverer ekte kystmat i spektakulære omgivelser. 

De fantastiske Glomfjordfjella

Kun en halvtimes kjøring fra Ørnes, kan en mellom Fykan og Svartisentunnellen ta av langs Fykan - vatnet og komme seg opp i Glomfjella. Annleggsvegen er ikke beregnet på bobil/campingvogn og går bratt opp gjennom fjellet, men til slutt når en den mektige Storglomvassdammen - en enorm steinfyllingsdam. Turen i seg selv er en flott opplevelse, men dette er også utgangspunktet for turer i Glomfjella. 

Komme seg til Meløy

Kommunikasjonssenteret Ørnes

Noen kaller Ørnes norskekystens vakreste innseiling. Dette er et viktig kommunikasjonssenter langs Kystriksveien. Ferje, buss og hurtigbåt er samlet på  Ørnes og like ved ligger Ørnes Gamle handelsted (museum).  

Ørnes er også et handelsentrum og like nord for Ørnes kai ligger flere butikker, både eksklusive klesbutikker, bokhandel, vinmonopol og mye mer. 

Nyttige linker: 

Meløy Turistkontor www.visitmeloy.no
Brevandring www.rocksandrivers.no
Turforslag og pakker www.gotomeloy.no
Skyssbåt til Svartisen www.engenbreenskyss.no 

Med fly: Fly til Bodø, og ta Nordlandsekspressen (16.30 ukedager) til Ørnes, evt buss eller lei bil i Bodø.

Hurtigbåt: Mellom Bodø og Sandnessjøen går det daglig hurtigbåtanløp til Ørnes med Nordlandsekspressen. 

Buss: Daglige bussavganger mellom Ørnes og Bodø - se 177nordland.no

Hurtigruta: Hurtigruta anløper Ørnes sørfra om morgenen (0915), og nordfra kl 0700 daglig. 

Enveisleie med bil: Ørnes hotell formidler bilutleie gjennom Sixt og blant annet enveisleie med bil mellom Ørnes og Bodø.