Skip to main content

Norge – en kunstdestinasjon i verdensklasse

De beste kunstopplevelsene

1. Munch

Nå kan du utforske hele tre versjoner av ikoniske Skrik i det helt nye museet MUNCH i Oslo.

13 etasjer er dedikert til Edvard Munchs kunst og liv.

Det særegne museumsbygget, designet av Estudio Herreros, er spesielt utformet for store kunstopplevelser.

Med sine 26 313 kvadratmeter og 11 gallerier er museet skreddersydd for verdens største munchsamling, samt verk av andre modernister og samtidskunstnere relatert til Munchs kunst.

2. Nasjonalmuseet

Flere ikoniske Munch-malerier venter i det nye Nasjonalmuseet, rett ved Rådhusplassen i Oslo.

Når museet åpner i juni 2022, vil det bli det største kunstmuseet i Norden. Her kan du oppleve høydepunkter fra samlingen av over 47 000 kunstverker og gjenstander.

Oppdag kunst fra kjente, internasjonale kunstnere som Renoir og Monet, i tillegg til verker av norske mestre, som ...

... Harald Sohlbergs Vinternatt i Rondane, som ofte blir kalt Norges nasjonalmaleri.

Museets utstilling inkluderer også den tidligste versjonen av Skrik, av Edvard Munch.

Men Oslo byr på flere spennende kunstopplevelser.

På arkitektonisk spennende Tjuvholmen ligger samtidskunstmuseet Astrup Fearnley. Der kan du se kunst av blant annet Damien Hirst, Jeff Koons og Bjarne Melgaard,i tillegg til store, midlertidige utstillinger. I området finner du også flere andre banebrytende gallerier for samtidskunst.

Oslo har også noen fantastiske skulpturparker, som Ekebergparken og selvfølgelig den kjente Vigelandsparken. Husk å få med deg imponerende gatekunst på veien!

3. Kistefos Museum

Kombiner en nydelig dag ute i naturen med fantastisk kunst på Kistefos Museum. Med et industrimuseum, to store kunstgallerier og en imponerende skulpturpark, kan du oppleve det beste av norsk og internasjonal samtidskunst.

Museet ligger i Hadeland, omtrent en times kjøretur (med fin utsikt!) fra Oslo.

Nyt synet av det arkitektoniske mesterverket The Twist, som både er et galleri, bro og skulptur.

Etterpå kan du rusle gjennom skulpturparken, der du finner skulpturer av internasjonale kunstnere som Yayoi Kusama, Fernando Botero, og Anish Kapoor, for å nevne noen.

Kistefos Museum er bare en av mange fenomenale kunstopplevelser på Østlandet.

Les mer om kulturdestinasjonen Ramme (bildet), Henie Onstad Kunstsenter og andre fantastiske kulturopplevelser for kunstelskere i Oslo-området.

4. KODE

Ta turen med den ikoniske Bergensbanen til kultursentrumet Bergen, og utforsk KODE Kunstmuseer og Komponisthjem. Her finner du en av de største samlingene av kunst, kunsthåndtverk, design og musikk i Norden.

Nesten 50.000 objekter er utstilt i de fire museumsbyggene KODE 1, 2, 3 og 4 i Bergen sentrum, og i hjemmene til de kjente musikerene og komponistene Ole Bull, Harald Sæverud og Edvard Grieg.

Gå rett til KODE 3 hvis du vil se Sjalusi og Kvinnen i tre stadier av Edvard Munch.

I KODE 1 og KODE 2 finner du midlertidige utstillinger fra kunstnere som Paul Cézanne, Nikolai Astrup, og Paul McCarthy, i tillegg til norske samtidskunstnere.

KODE 4 blir for øyeblikket brukt til takeover-prosjekter med kunstnere og studenter i bergensområdet.

5.Bergen Kunsthall

Ikke glem å gå innom Bergen Kunsthall! Der finner du fantastisk samtidskunst og utstillinger av internasjonale kunstnere.

Kunsthallen ligger rett ved Lille Lungegårdsvannet i Bergen sentrum.

6. Kunstsilo

I Kristiansand har det skjedd spennende ting! En gammel kornsilo fra 1932 er omgjort til et av Nord-Europas mest nyskapende kunst- og opplevelsessenter, Kunstsilo.

Her kan du utforske Tangen-samlingen, en av verdens største samlinger av nordisk, modernistisk kunst, og Sørlandet Kunstmuseums permanente samling. I tillegg holdes arrangementer, konserter, verksteder, debatter – og en fantastisk takterasse med bar!

7. Hå gamle prestegard

Langs vestkysten kan du nyte natur og kunst i et perfekt samspill på Hå gamle prestegard, på Jæren, rundt 45 minutter kjøring fra Stavanger.

De fire galleriene ligger nydelig plassert rett ved havet, noe som gir en helt unik kunstopplevelse.

8. KaviarFactory

Norge byr på kunst i verdensklasse på de mest utrolige steder.

Etter å ha snirklet deg langs en av verdens vakreste veier i Lofoten kommer du til det lille fiskeskjæret Henningsvær. Her ligger KaviarFactory, et helt unikt sted for samtidskunst.

KaviarFactory har hatt navn som Olafur Eliasson, Marina Abramović og Bjarne Melgaard på plakaten. Frem til oktober 2022, kan du utforske en solo-utstilling av Ai Weiwei.

Bygningen er et landemerke ved inngangen til Henningsvær, som markerer slutten på de nasjonale turistveiene.

Er du her på høsten eller vinteren, kan du være heldig å se nordlys!

Mange kunstnere og kunsthåndverkere er blitt inspirert av det unike lyset og landskapet i nord, noe som reflekteres i de mange galleriene i Lofoten.

Og i resten av Nord-Norge ...

... finner du også Skulpturlandskap Nordland, et av de største kunstprosjektene i landet.

Internasjonale kunstnere har skapt ulike skulpturer som du finner rundt om i Nordland, som Mannen fra havet (bildet) i Vesterålen.

Kunstinstallasjoner er også strategisk plassert langs de Nasjonale turistveiene, som blant annet Louise Bourgeois’ installasjon på Steilneset langs Nasjonal turistvei Varanger.

Lyst til å oppleve kunst på en ny måte?

Les mer om hvordan du kan ta kunstopplevelsen til et helt nytt nivå!

Det beste fra to verdener

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt