Nyt Norge:
9 grunner til at du bør takke kua
Noen steder er det slett ikke så verst å være en ku.
Grønt gress, friskt vann og sol mot skinnet.
Å få være ute i naturen gjør at kjøtt- og meieriproduktene smaker ekstra godt.
Men ikke bare det.
Her er ni grunner til hvorfor du kan nyte norske kjøtt- og melkeprodukter med litt bedre samvittighet:
1. Lite antibiotika
I Norge er det bare syke dyr som behandles med medisiner.
2. Laaaang sommerferie
Storfe, sauer og geiter har lovpålagt sommerferie på minst 8 uker. De fleste er ute på beite lenger, mange hele sommersesongen ...
3. Frihet til å bare være
Mange gamle, robuste husdyrarter, som urfe og spelsau, går ofte ute hele året.
4. Deilig stølsmelk
Stølsmelka er mer næringsrik og smaker mer og bedre enn vanlig melk – det er bevist. Dra til seters og prøv selv: Velg og vrak i rømme, prim, smør og gode oster.
5. Våre beste landskapsarkitekter
Dyras beiting former og holder kulturlandskapet åpent, og forhindrer at vegetasjonen gror igjen.
Det gjør at...
6. Planter og insekter stortrives
Beiting sikrer biodiversitet og artsmangfold.
7. Den magiske norske kombi-kua
70 prosent av norsk kjøttproduksjon er basert på rasen Norsk Rødt Fe (NRF), som produserer både kjøtt og melk, og som regnes som en svært sunn og frisk rase.
Derfor er norsk kjøtt- og melkeproduksjon mer miljøvennlig enn i andre land.
Møøøøø!
8. Med hjerte for Dagros
Navn på kuene og klømaskin. Fjøs hvor kyrne kan bevege seg fritt inn og ut. Stadig flere gårder holder en svært høy standard og tar dyrevelferd på alvor.
Av melken deres lages verdens beste oster og meieriprodukter, inkludert vår nasjonalskatt: Brunosten.
9. Liv på landet
Norge er et langstrakt land, og ved å støtte små, lokale bønder og bedrifter, er du med å holde liv i den norske bygda.
Mange norske gårder har koselige utsalg, hvor de selger lokale produkter, og noen tilbyr også gårdsovernatting.
Unn deg selv en landlig og luksuriøs pause i hverdagen, som her på Kvitnes gård i Vesterålen.
Til slutt: Spis mindre kjøtt
... og kast mindre mat!
Slik kan du være med å bidra til en grønnere fremtid.