Noen steder er det slett ikke så verst å være en ku.
Cow in the Lodalen Valley
.
Photo:
Øyvind Heen - fjords.com
Cow in the Lodalen Valley
.
Photo:
Øyvind Heen - fjords.com
Grønt gress, friskt vann og sol mot skinnet.
Cows grazing in Undredal valley
.
Photo:
Øyvind Heen - fjords.com
Cows grazing in Undredal valley
.
Photo:
Øyvind Heen - fjords.com
Å få være ute i naturen gjør at kjøtt- og meieriproduktene smaker ekstra godt.
Men ikke bare det.
Her er ni grunner til hvorfor du kan nyte norske kjøtt- og melkeprodukter med litt bedre samvittighet:
Norwegian milk
.
Photo:
Matprat.no / Astrid Hals
Norwegian milk
.
Photo:
Matprat.no / Astrid Hals
1. Lite antibiotika
I Norge er det bare syke dyr som behandles med medisiner.
Cows
.
Photo:
Cows
.
Photo:
2. Laaaang sommerferie
Storfe, sauer og geiter har lovpålagt sommerferie på minst 8 uker. De fleste er ute på beite lenger, mange hele sommersesongen ...
Goats in Norway
.
Photo:
Spætt Film / Visit Norway
Goats in Norway
.
Photo:
Spætt Film / Visit Norway
3. Frihet til å bare være
Mange gamle, robuste husdyrarter, som urfe og spelsau, går ofte ute hele året.
Sheep in Nærøyfjord
.
Photo:
Øyvind Heen / fjords.com
Sheep in Nærøyfjord
.
Photo:
Øyvind Heen / fjords.com
4. Deilig stølsmelk
Stølsmelka er mer næringsrik og smaker mer og bedre enn vanlig melk – det er bevist. Dra til seters og prøv selv: Velg og vrak i rømme, prim, smør og gode oster.
Cat drinks milk
.
Photo:
Spætt Film / Visit Norway
Cat drinks milk
.
Photo:
Spætt Film / Visit Norway
5. Våre beste landskapsarkitekter
Dyras beiting former og holder kulturlandskapet åpent, og forhindrer at vegetasjonen gror igjen.
Det gjør at...
Renndølsetra, Innerdalen
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Renndølsetra, Innerdalen
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
6. Planter og insekter stortrives
Beiting sikrer biodiversitet og artsmangfold.
Omaholmen island in Hardangerfjord
.
Photo:
Sverre Hjørnevik / Fjord Norway
Omaholmen island in Hardangerfjord
.
Photo:
Sverre Hjørnevik / Fjord Norway
7. Den magiske norske kombi-kua
70 prosent av norsk kjøttproduksjon er basert på rasen Norsk Rødt Fe (NRF), som produserer både kjøtt og melk, og som regnes som en svært sunn og frisk rase.
Derfor er norsk kjøtt- og melkeproduksjon mer miljøvennlig enn i andre land.
Møøøøø!
Renndølsetra in Innerdalen
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Renndølsetra in Innerdalen
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
8. Med hjerte for Dagros
Navn på kuene og klømaskin. Fjøs hvor kyrne kan bevege seg fritt inn og ut. Stadig flere gårder holder en svært høy standard og tar dyrevelferd på alvor.