Smalahovetunet in Voss
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
… skjønner du nok at det er smalahove vi skal frem til.
Mange vil nok påstå at det er vår mest makabre matrett, og selv Gordon Ramsey slet med å holde hodet kaldt da han fikk se hvordan smalahove blir tilberedt.
Her på Vestlandet har smalahove vært en tradisjonsrik delikatesse i mange generasjoner, på lik linje med fårikål og pinnekjøtt.
Ikke utfordrende nok? Besøk et sted som serverer sauens … ehm … kronjuveler som tilbehør.
Smalahovetunet in Voss, Fjord Norway
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Smalahovetunet in Voss, Fjord Norway
.
Photo:
Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
Men nå blir det andre baller!
Raspeball, potetball, ball og komle – kjært barn har mange navn, alt etter hvilken region du besøker på Vestlandet og Sørlandet.
Smaken er likevel like god, spesielt med bacon og et glass melk attåt.
Denne deilige retten er også enkel å lage selv. Prøv oppskriften!
Norwegian potato dumplings
.
Photo:
Matprat.no / Sarah Johannessen
Norwegian potato dumplings
.
Photo:
Matprat.no / Sarah Johannessen
Noen nordmenn synes også det er stas med fisk som er fermentert i flere år – med innvollene intakt.
Gammelsaltet sei er nok det beste eksemplet på det. Når den produseres, blir fisken saltet uten å bli vasket og sløyet. Deretter godgjør den seg i minimum et år før den blir servert.
Rakfisk
.
Photo:
Cathrine Dokken / Norsk Rakfiskfestival
Rakfisk
.
Photo:
Cathrine Dokken / Norsk Rakfiskfestival
Hvis det ble litt for mye å fordøye, kan du heller prøve deg på gravlaks. Den har litt mildere smak.
Gravlax
.
Photo:
Matprat.no / Sara Johannessen
Gravlax
.
Photo:
Matprat.no / Sara Johannessen
En annen klassiker er sursild.
Sild blir ofte kalt havets sølv og har vært en viktig inntektskilde for mange land i flere år. Men i Norge er vi ekstra glade i sursild – mange har til og med egne varianter bare til jul.
Det fine med sursild er at du kan tilpasse den til dine egne smaksløker.
Lapper from Hå old vicarage
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Lapper from Hå old vicarage
.
Photo:
Fredrik Ahlsen, Maverix / Visitnorway.com
Dette mener andre om rare norske retter
Fra smalahove og pinnekjøtt til lutefisk og raspeball – se hva som skjer når Gordon Ramsey blir introdusert for våre sære mattradisjoner, eller hør hva de ansatte på den amerikanske ambassaden i Oslo synes om norsk julemat.
Mat som gir vann i munnen
Norsk mat er ikke bare rare retter som får det til å gå kaldt nedover ryggen når man tenker på hvordan de blir laget. Fra søt og luftig bakst til syrlig eplemost og sprellfersk sjømat – gjør deg klar for et kulinarisk eventyr!