Skip to main content

Tør du prøve våre merkeligste matretter?

Norsk matkultur er utrolig variert og kreativ, og byr på mange spennende overraskelser.

Fra «råtten» fisk til sauehoder og ost for tøffinger – dette er maten du absolutt burde smake på. Hvis du tør!

Er det én ting vi er kjent for, så er det jo sjømat. Men vi har langt mer enn kokt laks og torsk å by på.

Tørrfisk er et eksempel – fisken som bygde Norge.

Gjennom tusen år har skreien tørket i sol og vind på gigantiske hjeller i Lofoten og andre områder av Nord-Norge.

Nyt den grillet, bakt eller kokt. Eller kanskje du spiser den som snacks?

Hvis ikke tørrfisk er utfordrende nok for sansene …

… kan du jo prøve lutefisk.

Ingen vet helt hvordan retten oppstod, men lutefisk er tørrfisk behandlet med vann og lut. Og ja, lut brukes også i batterier og såper.

Men det smaker heldigvis langt bedre enn det høres ut – og for mange blir det ikke jul uten. Da serveres lutefisk med bacon og akevitt.

Dette så da ufarlig ut?

Du bør nok stålsette deg. Gammalost (bildet) og pultost er noen av våre eldste ostetradisjoner – og kan sjokkere selv de mest osteglade ganer!

Klarer du å gjette hva som blir tilberedt her?

Hint: Vi skal til Voss, og bruker du hodet …

… skjønner du nok at det er smalahove vi skal frem til.

Mange vil nok påstå at det er vår mest makabre matrett, og selv Gordon Ramsey slet med å holde hodet kaldt da han fikk se hvordan smalahove blir tilberedt.

Her på Vestlandet har smalahove vært en tradisjonsrik delikatesse i mange generasjoner, på lik linje med fårikål og pinnekjøtt.

Ikke utfordrende nok? Besøk et sted som serverer sauens … ehm … kronjuveler som tilbehør.

Men nå blir det andre baller!

Raspeball, potetball, ball og komle – kjært barn har mange navn, alt etter hvilken region du besøker på Vestlandet og Sørlandet.

Smaken er likevel like god, spesielt med bacon og et glass melk attåt.

Denne deilige retten er også enkel å lage selv. Prøv oppskriften!

Norsk viltkjøtt er i verdensklasse, og i samisk kultur bruker de det meste av reinsdyret når de lager mat.

Inkludert hjertet, som de serverer røkt eller tørket.

Vet du hva Norges svar på KFCs frityrstekte kylling er?

Friterte torsketunger, selvfølgelig!

Det er vel ikke overraskende at mange av rettene her er basert på fisk, men vi har enda ikke nevnt fermentert fisk!

I gamle dager måtte man være kreativ for å bevare så mye mat som mulig. Et resultat av det er rakfisk.

Visste du at retten har sin egen festival? Norsk Rakfiskfestival arrangeres årlig i Fagernes i Valdres.

Noen nordmenn synes også det er stas med fisk som er fermentert i flere år – med innvollene intakt.

Gammelsaltet sei er nok det beste eksemplet på det. Når den produseres, blir fisken saltet uten å bli vasket og sløyet. Deretter godgjør den seg i minimum et år før den blir servert.

Hvis det ble litt for mye å fordøye, kan du heller prøve deg på gravlaks. Den har litt mildere smak.

En annen klassiker er sursild.

Sild blir ofte kalt havets sølv og har vært en viktig inntektskilde for mange land i flere år. Men i Norge er vi ekstra glade i sursild – mange har til og med egne varianter bare til jul.

Det fine med sursild er at du kan tilpasse den til dine egne smaksløker.

Andre delikatesser fra havet er kråkeboller, tran, tang og tare – og uerhjerne.

Sulten på mer? Finn ditt neste mateventyr med unike oppskrifter og historier fra hele landet.

Utforsk Vår norske kokebok

Dette mener andre om rare norske retter

Fra smalahove og pinnekjøtt til lutefisk og raspeball – se hva som skjer når Gordon Ramsey blir introdusert for våre sære mattradisjoner, eller hør hva de ansatte på den amerikanske ambassaden i Oslo synes om norsk julemat.

Smak deg gjennom Norge

Fra Michelin-restauranter til koselige kafeer – bruk menyen til å finne spisesteder nær deg.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt