There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.
Scandic Hotels - i alle landets store byer
Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede
Thon Hotels - fantastisk frokost
Hostelling International Norge - sov komfortabelt og rimlig
Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål
Widerøe - Skandinavias største regionale flyselskap
AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser
Vy express - gjør det enkelt å reise grønt med buss
DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo
Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget
Arctic Campers - lei din bobil eller camper
NOR-WAY Bussekspress - grønne bussreiser i hele Sør-Norge
Vy - å reise miljøvennlig skal være enkelt
Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"
Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser
Up Norway - skreddersydde reiser
Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser
Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett
Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer
Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil
Secret Atlas - Svalbard og Nord-Norge. Små Skip med 12 gjester.
DanCenter - din feriehusekspert i Norge
Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien
Beitostølen - eventyr og nytelse hele året
{{title}} {{:price}} - {{!preprice}} Price: {{?}} {{preprice}} {{/}} {{price}} {{:postprice}}{{postprice}}{{/}} {{?:pricing}} - {{pricing}} {{/pricing}}
Har du noen gang tenkt over hva som gjør norske oster så innmari gode?
En stor del av æren skal vi gi til de firbente som beiter her …
… og de dyktige bøndene som forvandler melk til ost.
Nesten helt ut av det blå ble «Kraftkar» fra Tingvollost den første norske osten til å gå til topps i den internasjonale ostekonkurransen World Cheese Awards. Før seieren i 2016 var det få som trodde at et nordisk land plutselig skulle være en del av verdenseliten.
– Grunnen til at vi klarte dette er tredelt: Det skyldes utviklingen av smakssansene våre, endringer i norsk gårdsbruk og sist, men ikke minst, de fantastiske råvarene vi har, sier Bernt Bucher-Johannessen.
Han er forfatter og ostekjenner, og jobber som daglig leder i HANEN, en næringsorganisasjon for bygdeturisme. I boken «Osteglad» tar Bucher-Johannessen og hans medforfattere deg med på en reise gjennom det norske osteeventyret.
– Rundt år 2000 ble det lovlig for norske bønder å produsere ost fra upasteurisert melk. Dette ble det ikke laget mye av før, fordi man var redd for å bruke denne typen melk, sier han.
Bucher-Johannessen forklarer at Europeiske trender inspirerte oss til å blåse nytt liv i norske ostetradisjoner.
– Dette, kombinert med iveren og skaperånden til norske bønder, ble starten på den norske osterevolusjonen.
Men hvorfor nå? Før osterevolusjonen var ost bare et pålegg på brødskiva. Og utvalget i ostedisken på butikken var heller ikke mye å skryte av. Men etter hvert som mat fra Mellom-Europa ble mer populært, ble vi også mer interessert i spennende oster.
– Smakene var noe utenom det vanlige for oss, og på denne tiden ble lokalmat også mer ettertraktet. Alt lå til rette for lokale osteprodusenter, og de grep mulighetene. Nå er de noen av verdens beste, sier Bucher-Johannessen.
Til sammen har vi mer enn 110 produsenter i Norge, som lager både hvit og brun ost i ulike størrelser og fasonger. Noen oster er tilgjengelige over hele landet i ulike dagligvarebutikker, mens andre bare selges i gårdsbutikker og på Bondens marked.
– I dag er ostedisken i dagligvarebutikkene et helt annet syn, og du finner et stort utvalg av norske oster.
Etter at «Kraftkar» stakk av med seieren i World Cheese Awards i 2016, fikk folk virkelig øynene opp for norske oster. Siden den gang har flere norske produsenter markert seg helt i toppen i den anerkjente konkurransen. «Fanaost» kapret gullet i 2018, mens brunosten fra Stordalen Gardsbruk ble tildelt andreplassen det samme året.
Vet du hva som gir den gode smaken?
I 2016 ble blåmuggosten «Kraftkar» fra Tingvollost den første norske osten til å vinne World Cheese Awards.
To år senere kapret «Fanaost» fra Ostegården førsteplassen når den internasjonale konkurransen ble arrangert i Bergen.
Organisasjonen HANEN jobber for å synliggjøre virksomheter som tilbyr lokalmat, friluftsaktiviteter og overnattingssteder i rurale omgivelser. Flere av HANENs medlemsbedrifter tilbyr opplevelser forbundet med bær- og fruktproduksjon. Mange av disse har også gårdsbutikk der du kan smake og kjøpe lokal mat og drikke.
– Norsk melk er helt unik, spesielt melken fra kuer som reiser på sommerbeite og spiser næringsrikt gress. Det er trolig noe av det mest norske du får, sier Bucher-Johannessen.
Denne melken kalles stølsmelk og har mye mer smak, forklarer han.
– Den har også en mer gulaktig farge fordi kuene har spist gress som inneholder beta-karoten. Gulosten har fått fargen, og navnet, fra denne typen melk.
Utvid ostehorisonten på en tur til bynære ysterier, gårder eller setre i fjellheimen. Ta turen innom Hol Ysteri i Hallingdal, hvor du kan sette tennene i en av de prisvinnende ostene fra regionen. Eller kanskje du vil se hvor vår første verdensmester ble skapt? Da er Gangstad gårdsysteri og Tingvollost i Trøndelag stedet å dra. Sist, men ikke minst, er Avdemsbue på Lesja verdt et besøk – en del av bygget er faktisk forment som en kjempestor ost!
Norge har også flere urbane osteprodusenter. Sjekk ut Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavanger-regionen.
Flere gårder tar også imot besøk, og der får du se, smake og lære om ostetradisjonene våre. I tillegg kan du bli med på gøyale gårdsaktiviteter og hilse på de søte dyrene. Og blir du helt betatt av den herlige atmosfæren finnes det heldigvis flere som tilbyr gårdsovernatting, mens gårdsutsalgene sørger for at du ikke drar tomhendt hjem.
På norgesferien kan du oppleve landets levende støler og setre, og kanskje også bli servert deilig mat som rømmegrøt og rykende ferske sveler med brunost.
Godt tips: Sjekk ut Norsk Gardsosts interaktive kart med oversikt over ysterier, støler og setre.
Når osterevolusjonen tok av, ble det også behov for passende godsaker i glasset. Vi har lange tradisjoner med mikrobrygget øl, og flere norske mikrobryggerier har fått internasjonal anerkjennelse. Men det er ikke bare øl som er godt til ost – norsk sider og eplemost er også ypperlige alternativer.
– Sødme er essensielt, uavhengig av hvilken drikke du velger. Men norsk øl og sider er like godt som hvitvin, sier Bernt Bucher-Johannessen.
Men han har en liten advarsel.
– Unngå drikker med mye syre når du spiser blåmuggost, hvis ikke kan du fort få en uhyggelig opplevelse, konkluderer han.
Dra på en kulinarisk reise gjennom Norge med Vy ekspress! Bo landlig og luksuriøst eller overnatt på en koselig gård.
I 2016 ble blåmuggosten «Kraftkar» fra Tingvollost den første norske osten til å vinne World Cheese Awards.
To år senere kapret «Fanaost» fra Ostegården førsteplassen når den internasjonale konkurransen ble arrangert i Bergen.
Organisasjonen HANEN jobber for å synliggjøre virksomheter som tilbyr lokalmat, friluftsaktiviteter og overnattingssteder i rurale omgivelser. Flere av HANENs medlemsbedrifter tilbyr opplevelser forbundet med bær- og fruktproduksjon. Mange av disse har også gårdsbutikk der du kan smake og kjøpe lokal mat og drikke.
… gulost er gul fordi det er beta-karoten i gresset som kuene spiser?
… at Norge har to nasjonale ostekonkurranser?
… at det var en møbelsnekker som fant opp ostehøvelen? Thor Bjørklund fikk den geniale idéen i 1925!
Bli med på en 45 minutters rundtur der du får oppleve gardslivet, stelle dyra, besøke…
Go to: Opplev TingvollostBli med på en 45 minutters rundtur der du får oppleve gardslivet, stelle dyra, besøke…
Avdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Go to: AvdemsbueAvdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i…
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
Go to: HerdalssetraDen vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde.…
Velkomen til seterysteriet på Brimi sæter. Her kan du fylgje heile prosessen frå mjølking til ysting og ost på…
Go to: Brimi Sæter | GardsbutikkVelkomen til seterysteriet på Brimi sæter. Her kan du fylgje heile prosessen frå mjølking til ysting og ost på…
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting…
Go to: Eldhuset UndredalPå Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting…
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
Go to: Brimi sæter i JotunheimenPå Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med…
Skjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75…
Go to: Skjerdal Stølsysteri og KafeSkjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75…
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av…
Go to: Bergstaulen SeterBergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av…
- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
Go to: Gangstad Gårdsysteri- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i…
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Go to: Heidal YsteriI fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god…
Lokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk.
Go to: Bryn GardsmeieriLokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk.
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Go to: Prestholt Geitost - Hol YsteriPrestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse.
Hemsedals lokale ysteri! Gjeiteberget, Skogshorn, Raudberg og Solglad finner dere i ostediskene i alle…
Go to: HimmelspannetHemsedals lokale ysteri! Gjeiteberget, Skogshorn, Raudberg og Solglad finner dere i ostediskene i alle…
Jarle Rueslåtten og familien hans lager ost hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og…
Go to: Rueslåtten YsteriJarle Rueslåtten og familien hans lager ost hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og…
Fra lokale godbiter til forfriskende smaker i glasset – finn din smak av Norge.
Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.
La lokale kokker, musikere og friluftsfolk guide deg på storbyferien! Få tips til de beste spisestedene, barene, museene, nisjebutikkene og urbane turene. Finn en ny favorittby her hjemme!
Kan man virkelig kombinere jobb med reiser? JA! Workation er tingen for deg som ønsker et spennende «bortekontor».
Har du prøvd en av de nye, kule badstuene som spretter opp over hele landet? Få fart på temperaturen i en flytende badstu eller rustikk sauna i fjellet eller ved fjorden!
Pudder, parker og panoramautsikt! Hvert år kårer Dagens Næringsliv Norges beste alpinanlegg. Finn din favoritt!
Norske oster er blant verdens beste – men hva er det som gjør de så innmari gode? Oppdag hemmeligheten og finn ut hvor du kan sikre deg de aller beste ostene!
Fra ikonisk arkitektur og kortreist Michelin-mat til historiske hoteller, skulpturparker og spennende gatekunst. Her er tipsene til norgesferie for livsnytere som er opptatt av god mat og berikende kulturopplevelser.
Oppdag noen av landets skjulte perler og helt særegne overnattingsalternativer – fra tretopphytter og fyr til arkitektoniske mesterverk som går i ett med naturen.
Tilbake til toppen