VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

HEMMELIGHETEN BAK DEN NORSKE
OSTEREVOLUSJONEN

Brimi sæter in Jotunheimen .
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO
Brimi sæter in Jotunheimen .
Photo: Cathrine Dokken / HANEN.NO

Har du noen gang tenkt over hva som gjør norske oster så innmari gode?

Cheese from Tingvollost .
Photo: Hanne Stensvold / HANEN
Cheese from Tingvollost .
Photo: Hanne Stensvold / HANEN

En stor del av æren skal vi gi til de firbente som beiter her …

Cow at Renndølsetra in Innerdalen .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com
Cow at Renndølsetra in Innerdalen .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com

… og de dyktige bøndene som forvandler melk til ost.

Dairy work at Renndølsetra, Northwest .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com
Dairy work at Renndølsetra, Northwest .
Photo: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com

Førsteplassen går til ... Tingvollost!

Nesten helt ut av det blå ble «Kraftkar» fra Tingvollost den første norske osten til å gå til topps i den internasjonale ostekonkurransen World Cheese Awards. Før seieren i 2016 var det få som trodde at et nordisk land plutselig skulle være en del av verdenseliten.

– Grunnen til at vi klarte dette er tredelt: Det skyldes utviklingen av smakssansene våre, endringer i norsk gårdsbruk og sist, men ikke minst, de fantastiske råvarene vi har, sier Bernt Bucher-Johannessen.

Han er forfatter og ostekjenner, og jobber som daglig leder i HANEN, en næringsorganisasjon for bygdeturisme. I boken «Osteglad» tar Bucher-Johannessen og hans medforfattere deg med på en reise gjennom det norske osteeventyret.

– Rundt år 2000 ble det lovlig for norske bønder å produsere ost fra upasteurisert melk. Dette ble det ikke laget mye av før, fordi man var redd for å bruke denne typen melk, sier han.

Bucher-Johannessen forklarer at Europeiske trender inspirerte oss til å blåse nytt liv i norske ostetradisjoner.

– Dette, kombinert med iveren og skaperånden til norske bønder, ble starten på den norske osterevolusjonen.

Kraftkar fra Tingvollost, fiken, valnøtter, syltetøy og flatbrød. Nær Kristiansund på Vestlandet.
Kraftkar fra Tingvollost.
Photo: Hanne Stensvold

Nykommeren på ostemarkedet

Men hvorfor nå? Før osterevolusjonen var ost bare et pålegg på brødskiva. Og utvalget i ostedisken på butikken var heller ikke mye å skryte av. Men etter hvert som mat fra Mellom-Europa ble mer populært, ble vi også mer interessert i spennende oster.

– Smakene var noe utenom det vanlige for oss, og på denne tiden ble lokalmat også mer ettertraktet. Alt lå til rette for lokale osteprodusenter, og de grep mulighetene. Nå er de noen av verdens beste, sier Bucher-Johannessen.

Til sammen har vi mer enn 110 produsenter i Norge, som lager både hvit og brun ost i ulike størrelser og fasonger. Noen oster er tilgjengelige over hele landet i ulike dagligvarebutikker, mens andre bare selges i gårdsbutikker og på Bondens marked.

– I dag er ostedisken i dagligvarebutikkene et helt annet syn, og du finner et stort utvalg av norske oster.

Gjennombruddet

Etter at «Kraftkar» stakk av med seieren i World Cheese Awards i 2016, fikk folk virkelig øynene opp for norske oster. Siden den gang har flere norske produsenter markert seg helt i toppen i den anerkjente konkurransen. «Fanaost» kapret gullet i 2018, mens brunosten fra Stordalen Gardsbruk ble tildelt andreplassen det samme året.

Vet du hva som gir den gode smaken?

Verdensmestere

I 2016 ble blåmuggosten «Kraftkar» fra Tingvollost den første norske osten til å vinne World Cheese Awards.

To år senere kapret «Fanaost» fra Ostegården førsteplassen når den internasjonale konkurransen ble arrangert i Bergen.

Smakfulle opplevelser med HANEN

HANEN er organisasjonen for bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske. Medlemsbedriftene tilbyr gårdsovernatting, aktiviteter og gårdskafeer og -butikker, der du kan nyte lokalmat og drikke.

Les mer om HANEN.

– Norsk melk er helt unik, spesielt melken fra kuer som reiser på sommerbeite og spiser næringsrikt gress. Det er trolig noe av det mest norske du får, sier Bucher-Johannessen.

A cow at Brimi Sæter .
Photo: Christian Roth Christensen / VisitNorway.com
A cow at Brimi Sæter .
Photo: Christian Roth Christensen / VisitNorway.com

Denne melken kalles stølsmelk og har mye mer smak, forklarer han.

– Den har også en mer gulaktig farge fordi kuene har spist gress som inneholder beta-karoten. Gulosten har fått fargen, og navnet, fra denne typen melk.

Besøk norske ysterier og gårder

Utvid ostehorisonten på en tur til bynære ysterier, gårder eller setre i fjellheimen. Ta turen innom Hol Ysteri i Hallingdal, hvor du kan sette tennene i en av de prisvinnende ostene fra regionen. Eller kanskje du vil se hvor vår første verdensmester ble skapt? Da er Gangstad gårdsysteri og Tingvollost i Trøndelag stedet å dra. Sist, men ikke minst, er Avdemsbue på Lesja verdt et besøk – en del av bygget er faktisk forment som en kjempestor ost!

En mann står bak disken i ostebutikken til Hol Ysteri i Hallingdal på Østlandet
Hol Ysteri i Hallingdal.
Photo: Christine Baglo

Norge har også flere urbane osteprodusenter. Sjekk ut Winther på Aker Brygge i Oslo eller Stavanger Ysteri i Stavanger-regionen.

Flere gårder tar også imot besøk, og der får du se, smake og lære om ostetradisjonene våre. I tillegg kan du bli med på gøyale gårdsaktiviteter og hilse på de søte dyrene. Og blir du helt betatt av den herlige atmosfæren finnes det heldigvis flere som tilbyr gårdsovernatting, mens gårdsutsalgene sørger for at du ikke drar tomhendt hjem.

På norgesferien kan du oppleve landets levende støler og setre, og kanskje også bli servert deilig mat som rømmegrøt og rykende ferske sveler med brunost.

Godt tips: Sjekk ut Norsk Gardsosts interaktive kart med oversikt over ysterier, støler og setre.

Hva drikker man til ost?

Når osterevolusjonen tok av, ble det også behov for passende godsaker i glasset. Vi har lange tradisjoner med mikrobrygget øl, og flere norske mikrobryggerier har fått internasjonal anerkjennelse. Men det er ikke bare øl som er godt til ost – norsk sider og eplemost er også ypperlige alternativer.

Fem glass med sider i ulike farger hos Ciderhuset Balholm i Sogn på Vestlandet
Ciderhuset Balholm i Sogn.
Photo: David Zadig

– Sødme er essensielt, uavhengig av hvilken drikke du velger. Men norsk øl og sider er like godt som hvitvin, sier Bernt Bucher-Johannessen.

Men han har en liten advarsel.

– Unngå drikker med mye syre når du spiser blåmuggost, hvis ikke kan du fort få en uhyggelig opplevelse, konkluderer han.


Dra på en kulinarisk reise gjennom Norge med Vy ekspress! Bo landlig og luksuriøst eller overnatt på en koselig gård.

Verdensmestere

I 2016 ble blåmuggosten «Kraftkar» fra Tingvollost den første norske osten til å vinne World Cheese Awards.

To år senere kapret «Fanaost» fra Ostegården førsteplassen når den internasjonale konkurransen ble arrangert i Bergen.

Smakfulle opplevelser med HANEN

HANEN er organisasjonen for bygdeturisme, gårdsmat og innlandsfiske. Medlemsbedriftene tilbyr gårdsovernatting, aktiviteter og gårdskafeer og -butikker, der du kan nyte lokalmat og drikke.

Les mer om HANEN.

Visste du at ...

… gulost er gul fordi det er beta-karoten i gresset som kuene spiser?

… at Norge har to nasjonale ostekonkurranser?

… at det var en møbelsnekker som fant opp ostehøvelen? Thor Bjørklund fikk den geniale idéen i 1925!

Prøv norske oster

Ysterier og gårdsutsalg
Skroll for å se hele utvalget.
Bli med på en 45 minutters rundtur der du får oppleve gardslivet, stelle dyra, besøke gardsbutikken og høre historia… Read more
Opplev Tingvollost
Velkommen til hyggelig handel og prat i vår gårdsbutikk. Read more
Aalan Gårds gårdsbutikk / gårdskafé
Avdemsbue, ein landhandel opphavleg frå 1878. Her tilbyr vi heile sortimentet av eigenproduserte varer og i tillegg lokalmat frå landet elles. Read more
Avdemsbue
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde. Køyreturen opp etter bomveg (10 km)… Read more
Herdalssetra
Velkomen til seterysteriet på Brimi sæter. Her kan du fylgje heile prosessen frå mjølking til ysting og ost på lager gjennom store vindauge. Read more
Brimi Sæter | Gardsbutikk
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med gardsdyra og historia, og får sjå… Read more
Brimi sæter i Jotunheimen
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting av geitost og mogning av kvit geitost.… Read more
Eldhuset Undredal
Skjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75 geiter, killingar, sauer og hestar.… Read more
Skjerdal Stølsysteri og Kafe
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av setra, Stordalen Gardsbruk, er kanskje mest… Read more
Bergstaulen Seter
- Prisbelønte oster og iskrem! Gangstad Gårdsysteri ligger vakkert til på Sandvollan i Inderøy og er en av mange… Read more
Gangstad Gårdsysteri
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god gamaldags rømmegraut. Read more
Heidal Ysteri
Et lite gårdsysteri på Setane gård i Haugsjåsund, Telemark. Read more
Setane gardsysteri
Lokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk. Read more
Bryn Gardsmeieri
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse. Read more
Prestholt Geitost - Hol Ysteri
Hemsedals lokale ysteri. Gjeiteberget, Skogshorn, Raudberg og Solglad finner dere i ostediskene i alle dagligvarebutikker i Hemsedal. Read more
Himmelspannet
Aktiv støl, Geitevasstølen i Bergsjøområdet, Ål i Hallingdal. Read more
Geitevasstølen
Jarle Rueslåtten og familien hans lager ost hjemme på gården. Det smaker eventyrlig godt og det er kanskje ikke så rart… Read more
Rueslåtten Ysteri
Visit a diary factory that makes tasty cheese at a local farm. Read more
Rueslåtten Ysteri
Salg av håndverksforedla melkeprodukt av rå økologisk geitemelk - kvit og brun geitost, myk og modna kremost (chevre),… Read more
Olestølen Mikroysteri
Elvekanten Ysteri startet som et prøveprosjekt hjemme på kjøkkenet til Carlos Helguera i år 2000. Med kun 12 osteformer og en hjemmesnekret… Read more
Gammel Erik Ysteri
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Sulten på mer?

    Fra lokale godbiter til forfriskende smaker i glasset – finn din smak av Norge.

    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
    Back To Top

    Se våre beste tilbud

    Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

    Nyt Norge

    Your Recently Viewed Pages

    Tilbake til toppen