Skip to main content

Opplev Norges unike

MATREISEMÅL

Er du en ekte foodie?

Da bør du sette kursen mot et av disse unike matreisemålene, fra nord til sør.

Bli med på en reise til våre unike matdestinasjoner, og få tips til lokale delikatesser du bør smake på veien! Reinsdyrkjøtt og skrei i nord, prisvinnende oster i fjell og daler, sprellfersk sjømat i vest og mye mer venter – hvor vil du reise først?

Les hele matguiden eller gå direkte til:

Arktisk mat i Nord-Norge

Sjømat rett fra fjorder, innsjøer og elver, vilt fra dyr som har levd i det fri i skoger og på vidder og tradisjonelle samiske retter er noen av høydepunktene i Nord-Norge.

Den råe og ville naturen i denne delen av landet legger til rette for noen helt unike råvarer.

Dette bør du smake:

1. Kirkenes: Kongekrabbe

Kongekrabben er kongen av sjømatfatet i nord. Tenk deg å være med å hente den opp selv i ville Finnmark, for eksempel i Varanger eller Kirkenes?

En time etterpå sitter du varmt og godt innendørs og trenger bare en dæsj sitron for å nyte verdens mest eksklusive måltid.

A map with Tromsø marked on the map.

© Mapbox © OpenStreetMap Improve this map

2. Lofoten: Skrei

Skreien er en av verdens beste og mest bærekraftige matfisker. Atlanterhavstorsken vandrer hvert år til havet utenfor Lofoten, Vesterålen og store deler av Nord-Norge mellom februar og april.

Bli med på skreieventyret, når havnene syder av liv gjennom vinteren, eller nyt den sprellfersk på tallerkenen.

Du må selvsagt også prøve den verdensberømte tørrfisken, som har hengt ute på hjeller i månedsvis. Nyt den dampet, grillet, bakt eller som en tørr snacks!

3. Finnmark: Reinsdyr

Magert, næringsrikt og proppfullt av viltsmak. Reinsdyrkjøttet får særpreget sitt takket være at dyrene har beitet i det fri. Mange mener at kjøttet rett og slett smaker fjell og vidde.

Reinsdyr ble opprinnelig jaktet på, men etter hvert begynte stadig flere med reindrift, spesielt i Nord-Norge. I samiske områder må du ha samisk bakgrunn for å drive med reindrift, og over 3000 samer har dette som levebrød i dag.

Smak reinsdyrkjøttet tørket, stekt eller som selveste stjernen i den samiske retten bidus.

Restauranter i Nord-Norge

Lokalmat på sitt beste i Trøndelag

Hjort, rein, ost og førsteklasses sjømat og skalldyr er blant delikatessene du finner i Trøndelag.

Regionen har også et stort mangfold av gårder som produserer kvalitetsprodukter og mange koselige gårdsutsalg.

Med over 200 lokalmatprodusenter er Trøndelag blant landets viktigste matregioner, og du finner alt fra sjarmerende kaféer i distriktene til Michelin-restauranter i Trondheim.

Her er noen av høydepunktene:

4. Trondheim: Europeisk matregion

Kombinasjonen av fantastiske matprodusenter, innovative kokker og fruktbar jord har bidratt til at Trondheim og Trøndelag fikk tittelen som Europeisk Matregion.

Historiske Trondheim er blitt en kulinarisk hotspot med flere Michelin-restauranter, kule bistroer og søte kaféer. Drar du hit, får du litt av alt!

Tips: Fra E6 kan du ta av til matmekkaet Inderøy og Den Gyldne Omvei. Her finner du et stort utvalg av gårdsutsalg, bakerier, kjøtt-, akevitt-, ost-, og juiceprodusenter, i tillegg til unike Øyna Kulturlandskapshotell som serverer smakfull lokalmat!

5. Røros: Meieriprodukter

Pjalt, tjukkmjølk, reinsdyrkjøtt og nydelige oster. Superkoselige Røros var arnestedet for den norske lokalmatboomen, og matfatet bugner fortsatt av rene, autentiske smaker av vidde og fjell – både når det gjelder salt og søtt.

Ferskvannsfisken sik er blant de lokale delikatessene. Rognen blir ofte sammenlignet med russisk kaviar!

Området er også godt kjent for meieriprodukter av ypperste kvalitet. Tjukkmelk fra Røros og Skjørost fra Røros har til og med fått en beskyttet geografisk betegnelse.

Bli med på lokalmatsafari og husk å spørre servitøren om gode lokalmatforslag!

6. Hitra: Krabbe

Den berømte Hitrakrabben må du smake når du besøker Trøndelag! Krabben er så smakfull at den til og med eksporteres til resten av verden, og blir servert på de fineste gourmetrestaurantene fra Dubai til San Francisco.

Krabben trives i havet utenfor Hitra. Her har den perfekte temperaturer og næringsrikt vann som gjør at den kan vokse seg stor og fyldig.

Kamskjell, hjort og gammelnorsk sau er andre delikatesser i området.

Tips: Besøk Hitra om sensommeren og høsten, da smaker krabbene ekstra godt!

En smak av fjell og daler på Østlandet

Østlandet byr på stor variasjon av matopplevelser. Fra Michelin-restauranter i Oslo til lokalmat på fjellstuer og gårder.

Smak deg gjennom vilt, laks, lam og sjømat i de sørlige områdene, og nyt mettende og deilig fjellmat i dalene og fjellene i nord.

Oslo er et fint startpunkt på reisen. Ta turen innom små kaféer, test streetfood og smak noe av det beste nordisk gastronomi har å by på. Herfra er det lett å komme seg videre nordover, både med tog, buss og bil.

Tips til noen av stedene du bør besøke:

7. Gvarv: Frukt

Bygdelivet smaker godt!

Den lille bygda Gvarv i Telemark kan med stolthet kalle seg Fruktbyda. Her vokser det nemlig over en halv million frukttrær – mye takket være et godt og varmt klima. Visste du at hvert fjerde norske eple kommer fra Gvarv?

I Fruktbygda kan du sove i en vintønne(!), besøke noen av landets kuleste gårdspuber og mikrobryggerier, og besøke de mange fine gårdsutsalgene og galleriene.

Og selvsagt, smake deg gjennom det store utvalget av frukt, bær og deilige juicer.

8. Setermat i Valdres

Setrene har hatt en viktig rolle i norsk landsbrukhistorie. Før kraftfôr og maskiner ble tatt i bruk, var mange bønder avhengige av å ta med dyrene sine til setrene på fjellet for å beite. I Valdres står denne seterdriften fortsatt sterkt. Ingen andre steder i Nord-Europa har like mange setrer i bruk som akkurat her.

På setrene serveres ofte egenprodusert brunost, spekemat og mer, og flere har også en egen kafé der du kan kose deg med nystekte vafler og rømmegrøt. Noen tilbyr også overnatting om sommeren!

I Valdres bør du også spise rakfisk og kurv, som begge har beskyttet betegnelse.

9. Fjellmat i Jotunheimen

Østlandets mange fjellstuer byr på smakfull fjellmat, og som bonus ligger ofte fjellstuene på helt utrolige steder!

Smak deg gjennom vilt fra fjellene, bær og sopp fra skogene og fisk fra fjellvann og elver. Maten som serveres på fjellstuene, er ofte laget fra bunnen av og metter godt – perfekt som påfyll før turer i området, eller som en belønning etterpå.

Jotunheimen har mange flotte fjellstuer. Er du ute etter en gourmetopplevelse, bør du ta turen til Arne Brimi sin restaurant i Vågå, Vianvang.

Lom nasjonalparklandsby, som er omkranset av noen landets høyeste fjell, er også et ekte matmekka. Her finner du flere hoteller med gode restauranter, lokalmatbutikker og godt kjente Bakeriet i Lom.

10. Ostebygda Hol

Hvem skulle tro at en bitte liten bygd mellom Oslo og Bergen på få år forvandlet seg til et veritabelt ostemekka?

Stopp innom Hol ysteri, et superkult lite ysteri der du kan smake mer enn 20 oster fra åtte lokale produsenter. Prestholt-osten er en av Norges mest berømte geitoster, brun eller vellagret hvit! Prøv også VM-prisede rødkittoster fra Rueslåtten ysteri og mange flere.

Mange av ostene er kun laget på den ekstra smaks- og næringsrike stølsmelka, når husdyrene tilbringer lange sommerdager på fjellet.

Smak kysten på Vestlandet

Norge skilter med en av verdens lengste kystlinjer, og med det kommer også god tilgang på førsteklasses sjømat. Besøker du Vestlandet, kan du forvente å få servert sprellfersk sjømat, rett fra hav til bord.

Vestlandet huser også noen av verdens mest kjente fjorder. I det dramatiske fjordlandskapet trives hjort, gårdsdyr og frukttrær godt!

Stavanger og Jæren har også hevdet seg som en av Norges beste matregioner, og Bergen byr på unike matopplevelser tett på havet.

Hva vil du prøve først?

11. Klippfisk i Kristiansund

Før olje og laks var klippfisken et av Norges største eksporteventyr. De store svabergene og nærheten til havet har gjort Kristiansund til en av de største vestnorske klippfiskbyene.

Nyt smaken av den verdenskjente klippfisken, gjerne tilberedt som bacalao, mens du skuer ut på fiskebåtene som glir forbi, og besøk det fine klippfiskmuseet.

12. Fruktgårder i Hardanger

Det har vært en boom av norske sider- og juiceprodusenter de siste årene, som lager drikker av høy kvalitet som vinner internasjonale priser. Mange av disse holder til i Hardanger, der du kan bli med på gårdsbesøk, sidercruise og sidersmaking, og bo på siderhotellet Utne

"Sider frå Hardanger", "Hardangerplommer", "Hardangerepler", "Hardangerpærer" og "Hardangermoreller" har alle en geografisk beskyttet betegnelse på lik linje med Champagne.

Tips: Midt i Hardangerfjorden, på Salmon Eye, ligger Michelin-restauranten Iris. Skjem deg selv bort med hele 18 retter i verdens største flytende kunstinstallasjon!

13. Smalahove på Voss

Har du smakt smalahove? Hvis ikke bør du tar turen til Voss! Sauehodet, som er saltet, røkt og kokt, serveres helt, sammen med kålrotstappe og poteter.

Familiebedriften Smalahovetunet på Voss har smalahove (og pinnekjøtt!) for salg hele året. Du kan også få servert smalahove på gården, gjerne kombinert med en omvisning.

Mange norske tradisjonsretter har lam som hovedingrediens. Kos deg med fenalår, pinnekjøtt og fårikål!

Det beste av Sørlandet

Sjarmerende hvite trehus i idylliske kystbyer, en skjærgård med tusenvis av øyer og et mildt klima. Drar du til Sørlandet, kan du forvente late dager ved sjøen, og selvsagt noe av verdens beste sjømat. Lokale spesialiteter inkluderer dampet blåskjell og deilige reker!

Kristiansand har flere restauranter som spesialiserer seg på sjømat, og mange har også uteservering rett ved sjøen.

Noen kilometer fra kysten ligger historiske Boen Gård. I restauranten møter franske teknikker lokale råvarer på en utrolig måte – også anbefalt av Michelinguiden.

På Sørlandet finner du også flere fine gårdsutsalg der du kan kjøpe lokalmat rett fra bøndene.

Utforsk:

14. Bli med Under i Lindesnes

En gang i livetdu spise på verdens største undervannsrestaurant. Under betyr ikke bare at du befinner deg under havoverflaten, men Michelin-maten er også rett og slett vidUNDERlig.

Hav, gastronomi, sanseopplevelser. Her smelter alt sammen til en undersjøisk opplevelse du ikke vil glemme.

Restauranten i seg selv er også et smykke, designet av Snøhetta.

Sulten på mer?

En smak av hele kysten.

Kulinarisk cruise med Hurtigruten

Turer for gourmeter

Bli med på en kulinarisk reise.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt