VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Dette visste du ikke om

BRUNOSTEN

Lær mer om Norges nasjonale osteskatt

Norwegian brown cheese .
Photo: Runar Andersen
Norwegian brown cheese .
Photo: Runar Andersen

Søt og karamellaktig – eller skarp og freidig.

Norwegian brown cheese .
Photo: Runar Andersen
Norwegian brown cheese .
Photo: Runar Andersen

Hvilken brunost liker du best?

Brown cheese from Heidal Ysteri .
Photo: Heidal Ysteri
Brown cheese from Heidal Ysteri .
Photo: Heidal Ysteri

Den unike, nasjonale osteskatten vår er både elsket – og hatet – for sin karakteristiske smak.

I hundrevis av år er brunosten blitt produsert på førsteklasses råvarer fra geiter og kyr, med smak av fjord, fjell, gress og seterliv.

 

Goats at the cheese factory Undredal Stølsysteri .
Photo: Undredal Stølsysteri
Goats at the cheese factory Undredal Stølsysteri .
Photo: Undredal Stølsysteri

Tradisjonelt har vi nordmenn spist brunost som pålegg på brødskive eller knekkebrød – og selvsagt på rykende varme vafler. Men brunosten er også en populær ingrediens i det norske restaurantkjøkkenet. De siste årene har dessuten osten blitt kjent også utenfor landets grenser, etter at brunost fra Stordalen Gardsbruk vant sølv i World Cheese Awards 2018.

Brunosten har nemlig fått sin renessanse, takket være de mange lokale ysteriene fra nord til sør i landet.

Brunostens historie

De norske brunosttradisjonene har sine røtter fra 1800-tallet, da landet var fattig og kårene små. Folk flest ønsket å utnytte ressursene de hadde tilgjengelig til det fulle. Når ostestoffet i melka var blitt brukt til å lage hvitost, ble mysen igjen – og det er dette som ble brukt til å produsere brunost, eller «mysost», ved å tilsette melk og fløte. Derfor er brunost faktisk egentlig ikke en ost, om man kun definerer «ost» som det som lages av ostestoff.

Brunosten ble først produsert på stølene rundt omkring i landet, og de ulike oppskriftene ga brunostene deres særegne lokale smaker. Det var ikke uvanlig for de mange gårdsbrukene å ha egne ysterier som forsynte dem med ost til eget bruk, så vel som til å selge på det lokale markedet.

Gudbrandsdalsosten

Brunost, eller mysost, har vært laget i Norge i uminnelige tider. Første skriftlige nedtegnelser som omtaler osten, stammer fra 1646. I 1963 begynte Anne Hov fra Solbråsetra i Nord-Fron i Gudbrandsdalen å tilsette fløte og etter hvert også geitemelk i den ellers magre mysosten, og skapte således den såkalte feitosten, som senere ble til gudbrandsdalsosten, som kanskje er Norges mest kjente brunost.

Kilde: Melk.no

– Smaken varierer fra sted til sted i Norge, alt ettersom hvilken type melk man bruker, hvilken mat dyrene fôres med og koketiden under produksjon, forteller Hege Krukhaug.

Hun er eier av Heidal Ysteri som ligger nord i Gudbrandsdalen. Her har de produsert den berømte Heidalosten i nesten hundre år, og på ysteriet kan du få et innblikk i de norske mattradisjonene. Her kombineres tradisjonelle håndverksmetoder med et moderne produksjonsmiljø for å gi osten den karakteristiske smaken den er kjent for.

– Vi bruker både ku- og geitemelk, som gir smaken en mild og fin balanse, smiler Krukhaug.

Seterbesøk

Over hele landet kan du besøke ulike ysterier og seterstøler gjennom sommerhalvåret. Her kan du lære om norske ostetradisjoner, smake på lokale delikatesser og kjøpe med deg noe hjem. Og det er ikke bare brunostene som frister – du bør også prøve godbiter som brunostvafler, brunostis og brunostkarameller. Nam!

Det er ikke rart at geitosten blir god, når geitene får gresse i slike omgivelser!

Goats at a mountain farm .
Photo: Spætt Film / Visitnorway.com
Goats at a mountain farm .
Photo: Spætt Film / Visitnorway.com

– Brunosten har en sentral plass i den norske kulturarven. Den er også en viktig inntekt for mange små bygder og tettsteder, slik som her i Heidal, sier Krukhaug.

“Lefse” with brown cheese .
Photo: Heidal Ysteri
“Lefse” with brown cheese .
Photo: Heidal Ysteri

Men hvorfor blir osten brun?

Hemmeligheten er å separere bort massen som benyttes til tradisjonell ost, for så å ta vare på mysen. Når mysen kokes sammen med fløte, blir den karamellisert. Dette gir osten sin karakteristiske farge og smak, og koketiden avgjør hvor mørk og intens den vil bli.

En dame lager brunost på Undredal Stølsysteri i Aurland på Vestlandet
Brunostproduksjon på Undredal Stølsysteri.
Photo: Undredal Stølsysteri

– Når den er avkjølt, heller vi den over i former og lar disse stå på kjøla til neste morgen. Deretter tar vi dem ut og gjør dem klar for salg, forteller Gunhild Borlaug, som arbeider som brunostkoker hos Undredal Stølsysteri.

Ysteriet var det første norske geitostysteriet som fikk autorisasjon til å selge sine hvite og brune oster over hele Europa. I motsetning til tradisjonell ost, trenger ikke brunosten noen form for modning. Den er faktisk best når den serveres fersk, forteller hun.

Mild eller skarp

Noen brunoster produseres utelukkende på geitemelk. Den brune geitosten er langt skarpere på smak med en tydelig karakteristisk undertone. De mildere variantene kokes på kumelk. En kombinasjon av de to gir et velbalansert resultat.

– Når utenlandske turister kommer for å smake, forteller vi dem at det smaker litt som salt karamell. Smaken er såpass annerledes enn vanlig ost, at vi må forberede dem godt, smiler Borlaug.

Fra tradisjonell til trendy

Men det er ikke bare på brød og vafler at brunosten får smaksløkene til å sprelle. Den kan nemlig også brukes til å sette en ekstra spiss på mange andre matretter. Ane Nordvik har laget kokebok hvor alle rettene er laget med – ja, du gjettet riktig – brunost!

En brødskive med brunost og bær i Norge
Brødskive med brunost.
Photo: Heidal Ysteri

– Dette tradisjonelle produktet fortjente å bli utforsket enda mer, sier Nordvik.

Sammen med søsteren, som også er medforfatter, oppdaget hun at mange nordmenn bruker brunost som en hemmelig ingrediens på kjøkkenet. Men de fant ikke så mange oppskrifter som beskrev hvordan. Så da bestemte de seg for å teste ut nye retter selv.

– Vi prøvde oss på alt fra brunostburger og -pannacotta til ulike typer -kaker, -godteri og -konfekt. Noen av oppskriftene fungerte ikke i det hele tatt, men til slutt samlet vi rundt hundre av de mest vellykkede i boka vår. Den har blitt ganske populær, forteller hun.

Brunostboom i Sør-Korea

I etterkant av utgivelsen har Nordvik lagt merke til den økende interessen for brunost. Også utenfor landets grenser har avhengigheten blitt et faktum.

– Til min store overraskelse har jeg oppdaget at det er stor interesse for brunost i Sør-Korea. Der har de flere frokostrestauranter som serverer brunost på ulike måter. Det er veldig spennende, smiler hun.

Flere av dem drives av det sørkoreanske paret Seungwoo Tak og Jeonmi Eom, som fikk smaken på brunost etter en familietur til Norge. Da de kom hjem, forsøkte de å få tak i osten, men uten hell. Så da bestemte de seg å importere selv, og tok kontakt med Synnøve Finden. I dag driver de flere brunostkafeer og -utsalg, der de også selger en av de få norske oppfinnelsene – ostehøvelen.

Visste du at ...

... brunost inneholder store mengder kalsium, proteiner og vitamin B, samt jod, som er gunstig for helsen din?

Lag prim av restene

Har du litt rester igjen av brunosten? Da kan du lage hjemmelaget prim. Del brunosten i biter og ha den i en gryte med skummet kulturmelk, fløte og sukker etter smak. Så rører du til osten er smeltet og lar det småkoke på lav varme i en halvtime. Til slutt avkjøler du gryta i kaldt vann mens du rører i blandingen, så primen ikke korner seg.

Kyr beiter utenfor Heidal Ysteri i Gudbrandsdalen på Østlandet
Heidal Ysteri i Gudbrandsdalen.
Photo: Heidal Ysteri

Dra på en kulinarisk reise gjennom Norge med VY ekspress! På veien kan du bo på noen av Norges vakreste gårder eller ta inn på et av landets mest særegne overnattingssteder.

Smakfulle opplevelser med HANEN

Organisasjonen HANEN jobber for å synliggjøre virksomheter som tilbyr lokalmat, friluftsaktiviteter og overnattingssteder i rurale omgivelser. Flere av HANENs medlemsbedrifter tilbyr opplevelser forbundet med bær- og fruktproduksjon. Mange av disse har også gårdsbutikk der du kan smake og kjøpe lokal mat og drikke.

Les mer om HANEN.

Prøv lokalprodusert brunost

Steder som produserer og serverer brunost
Olestølen har salg av stølsoster fra økologisk geitemelk hver dag i stølssesongen. Stølen ligger naturskjønt… Read more
Olestølen Mikroysteri
På Eldhuset får du ein presentasjon i ord og tonar om tradisjonar kring stølsdrift, ysting av geitost og mogning av kvit geitost.… Read more
Eldhuset Undredal
Den vakre Herdalssetra ligg 520 m.o.h opp frå bygda Norddal og innanfor UNESCOs verdsarvområde. Køyreturen opp etter bomveg (10 km)… Read more
Herdalssetra
På Brimi sæter byr vi på unike opplevingar, eigenprodusert mat og lærdom for liten og stor. Du blir kjent med gardsdyra og historia, og får sjå… Read more
Brimi sæter i Jotunheimen
Skjerdal Stølsysteri og Kafe Skjerdal Stølsysteri og Kafe er ein levande støl med ca 75 geiter, killingar, sauer og hestar.… Read more
Skjerdal Stølsysteri og Kafe
I Torbudalen/Aursjøtraktene er det registrert spor av mennesker som er ca. 10.000 år gamle, den sørligste same-bosettingen er funnet her. Området har… Read more
Setermat på Torbuvollen
I fjellbygda Heidal, ved porten til Jotunheimen, lager Heidal Ysteri den tradisjonelle Heidalsosten og god gamaldags rømmegraut. Read more
Heidal Ysteri
Lokal kvalitetsost produsert i Flendalen i Trysil siden 2003. Meieri med liten gardsbutikk. Read more
Bryn Gardsmeieri
Prestholt Geitost og Hol Ysteri lager brun og hvit geitost og andre produkter som kjekjøtt og spekepølse. Read more
Prestholt Geitost - Hol Ysteri
Visit a diary factory that makes tasty cheese at a local farm. Read more
Rueslåtten Ysteri
Bergstaul Seter er en besøksseter som du finner på FV 37, ca. 12 km vest for Rjukan sentrum. Driverne av setra, Stordalen Gardsbruk, er kanskje mest… Read more
Bergstaulen Seter
Select
    Show Details
    Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

    Sulten på mer?

    Fra kortreiste godbiter til flytende smaksopplevelser – bli bedre kjent med norsk matkultur, og planlegg et spennende måltid.

    ×
    • Filters
      Filter Your Search
      TripAdvisor Symbol
      • Show More
      • No available filters
      • Show More
      • No available filters
      Clear Filters
    • View
    • Sort By
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
    Back To Top

    Se våre beste tilbud

    Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

    Nyt Norge

    Tilbake til toppen

    Your Recently Viewed Pages