Skip to main content

Som den kjente reiseguiden Lonely Planet sier: Norge er et tilfluktssted for noen av Europas mest fascinerende dyr. Før vi fikk internett, trodde til og med noen turister at isbjørner vandret fritt i gatene – selv om de bare holder til på Svalbard.

Ville naturopplevelser

På det norske fastlandet kan du likevel komme over både elg, reinsdyr og unike fugler når du er ute på tur. Hvis du møter på disse vakre skapningene, er det viktig å huske at de er ville dyr! Vis naturvett og trekk deg sakte tilbake. La dem være i fred. Noen dyr kan gå til angrep hvis de føler seg truet.

Dersom du gjerne vil komme tett på dyrelivet, anbefaler vi at du blir med på en guidet tur. Lokalkjente guider har full kontroll på hvor dyrene liker å oppholde seg, samtidig som de vet hvordan man skal oppføre seg for å få en trygg og fin opplevelse.

Sikkerhet er nemlig veldig viktig på safari, og noen guidede turer lar deg observere dyr du ikke bør oppsøke på egen hånd, som moskus.

Guidene gjør det rett og slett enklere for deg å være til stede og nyte opplevelsen. Det eneste du må huske på, er å få med deg et bildebevis fra turen!

Dette var den viktige informasjonen – nå er det på tide å sjekke ut utvalget av naturopplevelser litt utenom det vanlige. Dette er de kuleste safariene i Norge!

Hvalsafari – havets giganter

Hvert år kommer havets kjemper til norskekysten og viser seg frem for skuelystne. Den vanligste arten å se er spermhval, men er du heldig, kan du også få øye på grindhval, vågehval, knølhval, delfiner og spekkhoggere.

Safariene foregår i områder der hvalene har sitt eget spiskammer, men den eneste helårsdestinasjonen for hvalsafari er Vesterålen. Her kan du bli med på tur fra både Stø og Andenes. Sistnevnte får et helt eget hvalmuseum i 2023: The Whale.

Om høsten og vinteren arrangeres det også hvalsafari fra andre destinasjoner i Nord-Norge, blant annet Tromsø og Senja. Disse stedene er bare en båttur unna hvalenes favorittområder.

Tar du turen til Svalbard, kan du også være så heldig at du får se hvalen over alle hvaler, nemlig blåhvalen! Om sommeren kommer de nemlig til Isfjorden for å spise, og ofte har de selskap av blant annet finnhval, knølhval og hvithval.

På hvalsafari får du store opplevelser i frisk luft og flott natur. Noen selskaper har også «hvalgaranti», som betyr at du får bli med på en ny tur eller får pengene tilbake hvis du ikke ser hval.

Moskussafari – et hårete møte

Det er ikke mange steder i verden du kan se moskus, men Dovrefjell er et av dem.

Fra juni til september kan du bli med på guidet safari, der du nesten er garantert å se de raggete skapningene. I tillegg får du sannsynligvis se både reinsdyr og rype på turen. Noen turoperatører tilbyr også safari om vinteren.

Moskusen er ikke kjent for å være spesielt aggressiv, men det gjelder selvsagt bare så lenge du ikke kommer for nært. For å være på den sikre siden, bør du alltid holde en avstand på minst 200 meter. Moskusen kan kanskje virke tung og klumsete, men hvis den vil, kan den faktisk komme opp i en fart på 60 kilometer i timen. Hvor fort løper du …?

Kongekrabbesafari – en uhyre velsmakende tur

Stå ansikt til ansikt med en kongekrabbe i Barentshavet utenfor Kirkenes i Finnmark! På kongekrabbesafari med båt får du se de store beistene bli brakt til overflaten. Kongekrabbene kan måle opp til to meter fra klo til klo og veie hele 15 kilo.

Etter safarien kan du nyte et realt kongemåltid: saftige biter av krabbekjøtt servert med brød, hjemmelaget dressing, og – for de som måtte ønske – hvitvin.

Fugletitting – flyvende fornøyelser

Fra Lista på Sørlandet og Runde på Vestlandet til Varangerfjorden i Nord-Norge – fugletittere har mange favorittsteder i Norge.

I den vestlige delen av landet kan du se havsule, storjo, lappedykkere og andefugler, mens fjellområder er populære blant vadefuglen boltit, svømmesnipe, fjellerke, blåstrupe, lappspurv og snøspurv. Er du ekstra heldig, får du kanskje også øye på en snøugle.

Med over 230 fuglearter, er også de verneverdige Vegaøyene på Helgelandskysten et eldorado for fugleentusiaster. En av de mest populære artene der er ærfugl.

Er det arktiske arter du helst vil se, bør du sette kursen mot Varanger i Finnmark, som regnes som et av Europas aller beste utgangspunkter for fugletitting. Her kan du oppleve stellerand, praktærfugl, lomvi og lappiplerke. Skandinaviske spesialiteter som haukugle, tretåspett, lappmeis, lavskrike og lappugle holder også til her.

Langs norskekysten vil du også få se havørn flere steder, men de tetteste bestandene finner du i Nord-Norge og rundt Smøla i Nordvest.

Elgsafari – kongelig selskap

Hvis du vil se skogens konge på nært hold, kan du dra på elgsafari en rekke steder i landet. Du kan oppleve elg under nordlyset i Vesterålen, bli med på safari på el-sykkel, overnatte i elgtårnet i Espedalen eller få en suss fra elgene ved Svartisen Moose i Salten.

Les mer om de ulike elgopplevelsene i Norge i artikkelen under.

Andre kule safarier

De ulike safariene vi har ramset opp til nå, er blant de mest populære i Norge. Men det finnes også flere mindre kjente dyreopplevelser som er like minneverdige.

I Namdalen og langs Hurdalselva på Østlandet kan du bli med på beversafari, mens kystdestinasjoner som Sunnmøre og Nordvest tilbyr selsafari. Og på Svalbard kan du se hvalross!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt