Skip to main content

Møt skogens konge: elgen

Elgen er det største dyret i norske skoger, og møter du på den bør du holde god avstand! Flere steder i Norge kan du likevel komme tett på det majestetiske dyret på en trygg måte, for eksempel på elgsafari, i en elg- eller dyrepark, eller når du overnatter i et elgtårn.

Vi er veldig stolte av elgen her i Norge. Ikke bare bugner det av kosedyr med gevir i suvenirbutikker, vi har også en av verdens største elgstatuer i Stor-Elvdal på Østlandet.

Metallstatuen Storelgen ble laget for å holde søvnige bilsjåfører våkne og minne om at mange elg krysser veien i nettopp dette området, samtidig som den skulle være et landemerke på strekket mellom Oslo og Trondheim.

Den 10 meter høye statuen er laget av kunstneren Linda Bakke og står på rasteplassen Bjøråa langs Riksvei 3, godt synlig omlag 110 kilometer nord for Elverum.

Storelgen er et kreativt alternativ til de tusenvis av skiltene som er plassert langs norske veier for å advare om at elg ferdes i området. Vi har alle sett dem, men har du noen gang sett skogens konge i virkeligheten?

Det er en helt unik opplevelse og ikke så vanskelig som man skulle tro. Her får du tips til kule elgopplevelser som vil glede både store og små.


Elgsafari

Dersom du ønsker å se elg som ferdes fritt i skogen, anbefaler vi at du blir med en guide på elgsafari. Opplev elgen under nordlyset i Vesterålen, kyss en elg i Salten eller bli med på sykkelsafari gjennom Oppdals kulturlandskap.

Siden de kjenner områdene godt, øker sjansen for å se elg. Guidene vil også sørge for at dere følger naturvettreglene og holder trygg avstand, samtidig som de byr på mange spennende historier underveis.

Nærkontakt med elg

Over hele landet

Landets naturbaserte dyreparker er perfekte for å bli nærmere kjent med elg. Reiser du gjennom Setesdalen, kan du stoppe innom Elgtun i Bygland for vennligsinnede møter med dyrene. Bjørneparken i Hallingdal har også mer enn bare bjørn, og her får du mate elg med gulrøtter. I samme dal ligger også Langedrag naturpark, hvor du kan bli med på elgforing.

Andre steder du kan møte skogens konge, er på Norsk elgsenter i Stor-Elvdal, Dyreparken i Kristiansand, Namsskogan familiepark i Namdalen og Polar Park i Narvik.

Elgland

Vest for Mjøsa og Gudbrandsdalen​

Hver vår og høst forflytter opptil 700 elger seg over en periode på flere uker mellom lavlandet vest for Mjøsa og høyere strøk i Espedalen, Skåbu, og Murudalen vest for Gudbrandsdalen. I motsetning til elgmigrasjoner i andre deler av verden, vandrer elgen i Elgland for å tilbringe vinteren i høyden, før de rusler ned igjen på vårparten.

Elgene som forflytter seg, sprer seg ut over både tid og areal, men følger akkurat de samme ruter som forfedrene gjorde. I 10 000 år har dyrene trofast fulgt denne migrasjonsruten, og gjør det altså fortsatt.

Overnatt i Elgtårnet

Espedalen

Opplev elgtårnet i Espedalen, og få en spektakulær naturopplevelse utenom det vanlige! Det høye tårnet som ruver 12 meter over bakken har senger til seks personer, og store vinduer som sørger for at man kommer tett på natur og dyreliv.

Bonus: Den ville smaken

Flere restauranter i Norge

I et veikryss i Elverum finner du landets mest berømte elgrestaurant. Helt siden 1959 har Elgstua gledet mange med god, hjemmelaget mat. Ved siden av elgbaserte retter byr menyen på en rekke andre velsmakende valg. Restauranter i andre deler av landet serverer også førsteklasses viltkjøtt, som elg.

Velg din elgopplevelse

Finn mer informasjon ved å klikke på ikonene i kartet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt