Skip to main content

Fluefiske

... handler ikke bare om å få fisk.

Det er også en kunst.

Ørret, røye, harr, gjedde.

Det er bare noen av fiskeartene som venter på deg i norske fiskevann.

Snøret slynger seg vakkert, som en lasso gjennom luften.

Flua lander mykt på vannskorpen.

Vil fisken bite på?  

Egentlig er det ikke det aller viktigste.

For fuglene kvitrer, vinden hvisker, vannet sildrer.

Du venter.

Så rykker det til!

Pulsen eksploderer – klarer du å håve den inn?

Wow!

En skinnende, lekker ørret!

Det som er så kult med Norge, er at fisking er så lett tilgjengelig. Du kan til og med gå ut midt i sentrum i mange byer og fange en fisk! Det er ganske unikt i europeisk målestokk, forteller Norges eneste høyskolelærer i fluefiske, Tore Rydgren.
Han har tilbrakt utallige timer ved elva, og noen ganger kan han gå til elvebredden for bare å studere den i noen timer, uten engang å pakke ut fiskestangen.
Alt bunner i sterke naturopplevelser. Det som er spesielt med fluefiske, er at jo dyktigere du er til å etterligne det fisken spiser – jo lettere er det å fange den. Målet er å overliste fisken intellektuelt, humrer han.

Fluefiske trenger ikke nødvendigvis å ta så mye tid.

– Noen fisketurer kan best beskrives som en ekspedisjon, der jeg laster bilen med mat og blir borte i to-tre uker. Men jeg bor i Elverum, der elva Glomma renner gjennom sentrum. En halvtime der med fluefisking etter jobb er nok til å få ro i sjela og et smil om munnen, før jeg rusler hjem.

Norges beste fluefiskeområder

Over hele Norge kan du finne bra ferskvannsfiske. Under vannflaten skjuler det seg et mylder av fiskearter, og hvilken fisk som biter på kroken, avhenger av hvor du fisker – og hvor du er i landet.

– Min personlige favoritt er røye, en utrolig vakker fisk. Den er litt rød i buken, og er olivenskimrende oppover sidene. God på smak er den også! Røye er en kaldtvannselskende art som du finner opp mot fjellene. Områder som Femundsmarka, fjellområder i Trøndelag, og Nord-Norge er gode steder å starte letingen. For ørret- og røyefiske blir mulighetene uansett bedre jo lenger nord du kommer. Nordland, Troms og Finnmark er himmelriker for fluefiskere, forklarer Tore.

De erfarne fiskerne holder ofte de beste fiskeplassene sine for seg selv, men noen områder er så vidstrakte at det er plass til flere.

– I Engerdalen og Femundsmarka er det 900 fiskevann. Det er cirka like mange vann som det er mennesker som bor der. I Namsskogan i Trøndelag får du tilgang til 800 fiskevann på et fiskekort. Det er helt ubegripelig, sier Tore.

Bare husk at du må kjøpe fiskekort før du fisker, og betale fiskeravgift for laks, sjøørret og sjørøye.

Sjøfiske med flue

Selv om havfiske er mest vanlig langs kysten, kan man fiske med flue der også.

– I havet fisker man naturlig nok saltvannsarter. Det er artig å fiske lyr på fluestang! Folk reiser gjerne til Hitra, Smøla og andre perler på Nordvestlandet for å fiske lyr.

Nyttig å vite i fluefiskeverden

Fluefiske: Å etterligne fiskens naturlige føde, som regel fluer, for å få fisken til å bite på. Siden fiskefluen er så lett, er det fluesnøret som er kastevekt.

AFTM-klasse​: Betegnelse på vektklassen som stangen, snøret og snellen er beregnet for. Klasse 1 er for ultralett fiske, klasse 5 er fint ørretutstyr og klasse 10 er for veldig tung fisk, som gjedde.

Imitasjonsfiske:Når man forsøker å etterlikne fiskens byttedyr med fluer som likner. Det kan være døgnfluer, vårfluer og mygg – både i larve/puppestadiet og som voksent insekt.

Attraktorfiske:Å fiske med fluer som trigger fiskens nysgjerrighet fremfor å etterlikne mat.

Visste du at den første som skrev om fluefiske var en dame? I 1496 ble det utgitt en tekst i England, «a Treatyse of fysshynge wyth an Angle» skrevet av Dame Juliana Berners, en engelsk priorinne.

Populært gjeddefiske

Favorittelva til Tore er Renaelva i Innlandet. Hit kommer det tilreisende fluefiskere fra hele verden. Men før man kan forsyne seg av fisken, er det viktig at fiskebestanden er stor nok.

– I Renaelva har vi en av Europas mest storvokste harrstammer. Det har vi fått til ved langsiktig forvaltning. Store fisker, som kan legge masse rogn, settes ut igjen. Nå kommer det folk fra hele Europa for å fiske harr i Renaelva. Harr er en laksefisk som lukter litt mildt timian og er veldig god på smak, sier Tore.

Blant norske fluefiskere er det ofte ørret og laks som troner øverst på ønskelista – men det gjør det ikke nødvendigvis for tilreisende entusiaster.

– Mange nederlendere tror at jeg tuller når jeg sier at det er hundrevis av vann med gjedde tilgjengelig i Finnskogen. For tyskere, nederlendere og franskmenn er gjedda eksklusiv. Jeg har vært guide for folk som har reist hele veien fra Paris til Hedmark bare for å fiske gjedde. Det er gøy!

Dessuten er Norge et av verdens beste land å fiske villaks i, også den kan du fange på flue. Les mer om laksefiske.

Bli fluefiskeekspert med en guide

Selv om det å bli en dreven fluefisker kan ta mange år, er det ikke vanskelig å lære de grunnleggende ferdighetene.

– Du kan bli god nok til å kunne fange en fisk etter én kveld med kursing, konstaterer Tore, som også jobber som fiskeguide.

På kurs lærer man seg blant annet å binde enkle fluer og hvordan man skal få til et vellykket fluekast.

Å ha en guide vil jeg si er avgjørende om du har lyst til å begynne med fluefisking. Kom deg på et kurs, bli med en profesjonell fiskeguide eller noen gode fiskevenner, eller meld deg inn i en fiskeforening. Det vil bidra til en god opplevelse, forklarer Tore.

Erfarne fiskere vil også ha stor glede av å bli med en lokalkjent fiskeguide for å komme til de beste fiskeplassene, vite hvor fisken pleier å stå, og få tips til hva som er fiskens favorittfluer akkurat i øyeblikket.

Men du trenger ikke alltid å dra langt ut i naturen.

Kristian og Farhad elsker å fiske mellom store boligblokker i hovedstaden.

Urbant fiske

Like ved trafikklys, graffiti og høyblokker svinger Kristian Leerand og Farhad Soufi ned til Alnaelva, øst i Oslo. Bylarmen forsvinner når de vandrer inn i den fredelige urskogen som omfavner elva. Kristian og Farhad tar frem fiskestengene, og det er ikke lenge før de får napp. To små ørreter!

– Vi bedriver først og fremst sportsfiske, og slipper små fisker ut igjen, slik at de skal få vokse seg større, sier Kristian.

– Det går fint an å bedrive sportsfiske i Oslo sentrum, men matkvaliteten er ikke så god der. Her er det dessuten flere som kjemper om fiskeressursene. I bynære strøk er fiskebestanden nå presset til det den tåler. Derfor vil jeg heller anbefale å fiske i Oslomarka, like utenfor bysentrum. Både i Nordmarka og i Østmarka er det flere gode ørretvann, utdyper Tore.

Det sies at når man først blir hekta på fluefiske, kommer man aldri av kroken. Dessuten smaker det godt!

Det å kunne fange sin egen mat har alltid vært ansett som status. Å fange vill fisk og tilberede et godt måltid er noe av det jeg setter stor pris på i livet, avrunder Tore.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt