Skip to main content

Villaksens kongerike

Har du vurdert å teste det verdensberømte norske laksefisket? Da bør du benytte sjansen i sommer! Der elvene vanligvis er fulle av tilreisende fiskere, er det i år massevis av ledig plass. Mange steder kan du kjøpe pakker som inkluderer fiskekort, overnatting, mat og guide.

Du venter. Og venter. Kaster. Og kaster igjen. Så, plutselig, biter det, og snøret begynner å leve sitt eget, ville liv.

– Da er det nå eller aldri, sier Torfinn Evensen, daglig leder i Norske lakseelver – en næringsorganisasjon som representerer fiskerettshavere og elveeierlag i over 100 lakseførende vassdrag.

Eksperten råder deg til å ta deg god tid når du sveiver inn. Tvinger du fisken opp for fort, kan den slippe agnet og sette nedover elven i turbofart. Derfor gjelder det å være tålmodig, men bestemt.

– Når fisken endelig er på land, har du sannsynligvis makspuls, sier Torfinn.

Norge er et av verdens beste land å fiske villaks i. Prøv fiskelykken i noen av de legendariske lakseelvene våre, som er like naturskjønne som da velstående engelske sportsfiskere oppdaget dem på 1800-tallet. Eller kast ut snøret i langt mer urbane strøk. I år har du dessuten ekstra boltreplass, siden de utenlandske turistene uteblir. Finn ut mer på Norske lakseelvers offisielle nettsted.

Fra Trøndelag og sørover starter laksesesongen for sportsfiskere allerede i juni. I Nord-Norge må du vente noen uker til. I juli og august har laksen spredd seg over store deler av elvene, men laks som har stått lenge, kan være litt vanskeligere å få på kroken, ifølge ekspertene.

Laksen tilbringer mellom ett og tre år i havet før den finner tilbake til elven den ble født i.

– Ingen GPS er mer presis. Det er rett og slett magisk, fortsetter Torfinn.

Det er imidlertid bare noen få laks som overlever de tøffe årene i åpent hav.

– Fisken du får på kroken har overlevd møter med hai, hval, tunfisk og sverdfisk. Laksens reise er nesten som den greske Odysseen, sier villfiskentusiasten Jostein Henriksen i det norske nettmagasinet Opstrms (forkortelse for «oppstrøms»).

Norge har vært et mål for verdens laksefiskere helt siden engelske sportsfiskere begynte å valfarte hit for rundt 200 år siden.

– Vi har fortsatt flere av verdens beste og mest legendariske lakseelver, sier Torfinn.

Slik lurer du laksen

– Trikset er å tenke som laksen: Hvor i elven ville du stått, hvis du var en laks? sier Torfinn i Norske lakseelver.

Kulper under fosser og større steiner regnes ofte som fiskens favorittsteder for ly og hvilepauser. Lokale laksefiskere deler gjerne kunnskap om de beste fiskeplassene.

– I Norge finner du den elven i verden der laksen klatrer høyest. I Driva migrerer laksen helt opp til 600 meters høyde, gjennom ville stryk og smale juv, nesten helt opp til Dovrefjell, forteller Jostein i Opstrms.

Driva er imidlertid for tiden stengt grunnet behandling mot lakseparasitt. Dessverre blir flere norske elver årlig rammet av dette. Derfor er det særdeles viktig å unngå å fiske i disse elvene, og du må desinfisere alt utstyr du har brukt før du fisker i neste elv.

Bærekraftig fiske

– Som laksefisker er du også bestandens beskytter. Fiske av villaks er i tillegg nøye regulert gjennom loven og overvåkes av myndighetene, sier Torfinn, som understreker at kontrollert elvefiske er bærekraftig.

– Det er ikke sportsfiske som truer villaksen, men lakselus, rømt oppdrettslaks og unaturlig vannføring fra vassdragsregulering, som dessverre har ført til at det i dag er færre villaks i norske elver, sier Torfinn.

Å fiske på de beste plassene i landet kan koste mange titalls tusen kroner. Men de fleste steder slipper du unna med noen hundrelapper. Og husk at det ikke bare er i de store, kjente lakseelvene du kan fiske.

– Laksen svømmer opp mange små elver, selv i de mest urbane områdene, som Oslo og Sandvika, forteller Jostein.

Husk fiskekort

Du trenger egentlig ikke så mye utstyr for å prøve deg som laksefisker. Men å bli med en dyktig guide, eller en erfaren laksefisker, kan være lurt i begynnelsen, så du lærer noen triks.

– I motsetning til det mange tror, trenger du sjelden fullt vadeutstyr. Sannheten er at du helst bør unngå å vade, siden det forstyrrer fisken, sier Jostein i Opstrms.

Sett alltid sikkerheten først når du oppholder deg ved eller i en elv. Strømmen kan være stri, og bunnen glatt.

Før du kaster ut snøret i en lakseelv, må du også ha gyldig, lokalt fiskekort og betale fiskeravgift. Begge deler er obligatorisk for alle som er over 18 år og planlegger å fiske laks, sjøørret eller røye. Les mer og finn tips til gode elver på nettstedet til Norske lakseelver. Du kan også kjøpe lokalt fiskekort med smarttelefon. Prisene varierer, og du kan spare en del på å velge mindre kjente elver.

Laksehotellet i Namdalen

Velkommen til Namsen Salmon and Train Experience! Et hotell som består av fire togvogner på en 180 meter lang bru over Namsen – en av Norges beste lakseelver.

Planlegg fisketuren

Mer om fiske

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt