Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Langrenn

På sporet av det perfekte skiføre
Fra finansfolk med treningsdilla til familier på kosetur i akkurat passe fart. De norske skiløypene er for alle.
A mann går på langrenn en klar vinterdag i Oppdal
Langrenn i Oppdal.
Photo: Martin I. Dalen

«Nordmenn er født med ski på beina», er et litt forslitt uttrykk vi ofte bruker her til lands. Som vi vet stemmer jo ikke det helt lenger. I dag blir nordmenn født med ski på beina, karbonstaver i hendene, prepareringsutstyr i sekken og is i rubben.

Langrenn, eller skigåing som vel er den korrekte folkelige termen, er vår foretrukne fritids- og treningsaktivitet på vinterstid, og har også en prominent plass i norsk kultur og historie.

Arkeologiske funn tyder på at ski har vært brukt i Norden i mer enn 5000 år, og ifølge Snorres sagaer var samene så gode på ski at dyrene slet med å holde følge. Slett ikke verst, med tanke på at reinsdyr gjerne løper i 30-40 kilometer i timen.

Det kanskje mest symboltunge eksemplet på skibruk i moderne historie, var da to skiløpere brakte kongssønnen Håkon Håkonsson i sikkerhet under borgerkrigen i 1206.

Til minne om hendelsene, sliter over ti tusen skientusiaster seg gjennom 54 kilometer over fjellet mellom Rena og Lillehammer hvert år. Birken-løperne blir møtt av både jubel og mistanker om at de lider av akutt midtlivskrise.

Uansett, gode skiløyper finner man overalt i Norge på vinterstid. Oslomarka, Sjusjøen i Hedmark og Geilo i Hallingdal, Hovden, Gålå og Golsfjellet er blant de største og mest besøkte langrennsområdene med milevise med preparerte løyper i sesong.

Eventyrlystne skiløpere prøver seg gjerne på toppturer, særlig siden snøen gir muligheter for å komme til steder som ellers er utilgjengelige på sommeren. Hvis man skal prøve seg i høyden utenfor preparerte løyper, må man imidlertid huske fjellvettregel nummer fem, å lytte til erfarne fjellfolk.

Hvert år omkommer dessverre flere mennesker som følge av snøskred. Du kan sjekke forholdene der du skal på snoskred.no.

Her er det kremføre

Petter Northug startet sin skikarriere som unggutt i Nord-Trøndelag. Her deler han noen av sine favorittområder for gode skiopplevelser også andre plasser i Norge.

Langrenn: En superkjapp historie

Ordet ski kommer fra det gammelnorske ordet «skið», som betyr «kløyvd trestykke».

På 1870-tallet revolusjonerte Sondre Norheim fra Morgedal skisporten, og introduserte disiplinen vi i dag kaller Telemark. Norheim var en fantastisk skiløper og en habil oppfinner. Hans kortere ski med innsving og vidjebindinger ble en prototype for moderne skityper.

Polarhelter som Roald Amundsen og Fridtjof Nansen gjorde mye for å heve den kollektive nasjonale stolthetsfølelsen rundt ski. Det samme gjorde de mange store idrettsmennene- og kvinnene, særlig etter at tv-mediet ble introdusert.

Langrennskonkurranser har vært arrangert i Norge siden 1840-tallet, og helt siden langrenn ble en olympisk gren har de nordiske landene dominert. I dag er Norges Skiforbund et av de største særforbundene i Norge med nærmere 170 000 aktive medlemmer.

Sikkerhet i fjellet

Fjellet er utvilsomt vakkert, men kan fort bli farlig. Du bør derfor forsikre deg om at du har treningen, erfaringen, lokalkunnskapen og utstyret som kreves forturen.

Les om sikkerhet i fjellet

Forlat naturen slik du fant den

Norge er et naturskjønt land, med dramatiske fossefall, krystallklare fjorder, majestetiske fjell og spektakulære isbreer. Å bevare dette landskapet, disse samfunnene og den tradisjonsrike livsstilen er viktig for oss alle.

At bevaring av naturen er et felles ansvar, er en grunnholdning som har stått fast i generasjoner. Å nyte naturen og friluftslivet er en del av det norske arvestoffet, og vår respekt for omgivelsene er formet av dette.

Fotsporene du etterlater deg bør derfor være så små som mulig. Forlat området i samme stand som du ønsker å finne det.

Grønn norgesferie

Finn ut hvor du kan gå

På skisporet.no ser du hvor du kan finne oppkjørte løyper.

Bortover eller nedover

Planlegg skiferien din

På jakt etter inspirasjon? Søk etter aktiviteter, skisteder og mye mer her.

×

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages