LANGRENN I NORGE

På sporet av lykke

Den følelsen.

Mil eller mil. Eller minstemanns første kilometer.

Gnistrende, nypreppa spor foran deg.

Eventyrskoger. Hvite vidder.

Arkeologiske funn tyder på at ski har vært brukt i Norden i mer enn 5000 år, så det er kanskje ikke så rart at det sies at nordmenn er født med ski på bena.

Skigåing regnes som Norges nasjonalsport og er vår foretrukne fritids- og treningsaktivitet vinterstid. Da forvandles landet til et skiparadis med milevis av godt preparerte løyper.

Langrenn er god trening, uansett tempo. Og konkurrerer dere om å bli førstemann opp bakken …

… kan dere ta en velfortjent nistepause på toppen!

Sikkerhet i fjellet

Fjellet er utvilsomt vakkert, men kan fort bli farlig. Du bør derfor forsikre deg om at du har treningen, erfaringen, lokalkunnskapen og utstyret som kreves for turen.

Les om sikkerhet i fjellet.

Forlat naturen slik du fant den

Norge er et naturskjønt land, med dramatiske fossefall, krystallklare fjorder, majestetiske fjell og spektakulære isbreer. Å bevare dette landskapet, disse samfunnene og den tradisjonsrike livsstilen er viktig for oss alle.

At bevaring av naturen er et felles ansvar, er en grunnholdning som har stått fast i generasjoner. Å nyte naturen og friluftslivet er en del av det norske arvestoffet, og vår respekt for omgivelsene er formet av dette.

Fotsporene du etterlater deg bør derfor være så små som mulig. Forlat området i samme stand som du ønsker å finne det.

Reis skånsomt

Du kan gå på ski nesten overalt i Norge, men det er noen reisemål som har lagt ekstra godt til rette for både dedikerte milslukere, familier og nybegynnere.

Der får dere virkelig oppleve det beste av norsk vinter – både med og uten ski på beina. Bli med på guidede turer eller skiskole, og la bena få hvile på hundekjøring eller i akebakken neste dag.

Alle de store alpindestinasjonene kan dessuten by på fantastiske rutenett for bortoverski, så du kan kombinere ulike skiaktiviteter.

Flere av landets mest besøkte langrennsdestinasjoner ligger lett tilgjengelig på Østlandet og i de sentrale fjellstrøkene.

I Lillehammer og Gudbrandsdalen finner du hele elleve populære langrennsområder, inkludert Venabygdsfjellet, Gålå, Rondablikk på Kvamsfjellet, Skeikampen og ikke minst Sjusjøen, som har blitt kåret til Norges beste langrennsdestinasjon flere år på rad.

I Hallingdal venter mer enn 2000 kilometer med oppkjørte løyper, mange sentrert rundt Geilo, Golsfjellet, Hemsedal og Nesbyen.

Hovden, Beitostølen, Trysil, og Oppdal byr også på attraktive langrennsmuligheter. Og fra hovedstaden kan du ta T-banen rett opp i den fantastiske Oslomarka.

Vestlandet og Nord-Norge byr også på skiløyper i terreng du bare kan drømme om.

På Vestlandet kan du blant annet sjekke ut lysløypene i Nordfjordeid, Voss Resort og Årmotslia ved Myrkdalen Fjellandsby. Eller ta med deg skiene opp på Fløyen i Bergen for en bynær skiopplevelse.

Nord for polarsirkelen er det også et godt langrennsmiljø, der nesten hver eneste småby og hvert tettsted har preparerte løypenett. Legg langrennsferien til Alta, Harstad, Mo i Rana, Vesterålen, Bardufoss eller Måselv Fjellandsby. Vill du gå i skisporene Vegard Ulvang vokste opp i, er Kirkenes stedet.

Kombiner byferie med skiturer i Bodø og Tromsø, eller besøk Jakobsbakken i Sulitjelma, der landslaget har noen av sine treningssamlinger. Og du kan selvfølgelig gå på ski på Svalbard.

Hvem vet, kanskje det blir skitur under nordlyset en vinterkveld?

Skigåing er ikke bare for medaljesankere av Johannes Høsflot Klæbo og Marit Bjørgens kaliber.

Selv om noen tar på seg sine første skistøvler så fort de lærer seg å gå, blir andre først introdusert for nasjonalsporten i voksen alder. Alt er lov!

Og du trenger ikke vente på vinteren når du først har blitt bitt av basillen.

Sol, sommer – og ski? Ja, det er faktisk mulig!

Ta turen til skiløypene på Folgefonna i Hardanger, Stryn Sommerskisenter og Sognefjellet Sommerskisenter.

Eller sett kursen mot det flotte innendørsanlegget SNØ utenfor Oslo.

Her er du garantert godt skiføre hele året!

Er du skikkelig varm i skitrøya?

Birkebeinerrennet på 54 kilometer går over fjellet mellom Rena og Lillehammer – og hvert år stiller nærmere ti tusen skientusiaster til start.

Heia, heia!

Nordmenn er også flinke til å lage god stemning langs løypene. Ikke bare under Birken, men på flere av de internasjonale konkurransene som arrangeres rundt om i landet.

Og blir du inspirert til å legge ut på langtur uten konkurransepreg …

… kan du prøve deg på Trolløypa!

Én uke. 170 kilometer på ski.

En ung Petter Northug ville nok kalt det «barneskirenn», men den ukelange turen fra Høvringen til Lillehammer er best egnet for godt trente skiløpere.

Dette er likevel bare én av rutene der du kan gå på ski fra sted til sted. Og liker du ikke planlegging, frykt ikke – flere aktører tilbyr ferdigpakkede turer!

Men skiferie handler ikke bare om å jage kilometer. Unn deg noen netter på et høyfjellshotell, og bruk det som base for ulike dagsturer.

Eller kanskje du bor på en hytte der du kan ta på deg skiene utenfor døra og bare legge av gårde?

Bare husk fjellvettreglene. Spesielt regel nummer to: Tilpass turen etter evne og forhold.

Du kan sjekke snøskredforholdene der du skal på varsom.no skredkart.

Og det er selvfølgelig viktig å runde av skidagen på skikkelig skandinavisk vis: i ullundertøy, med noe godt å drikke og fyr på peisen!

Nå er det din tur!

Finn fram ski, staver og sko
og planlegg skieventyret nå!

Gå på bortoverski i Norge

Få mer informasjon ved å klikke på ikonene i kartet.

Finn vinteraktiviteter over hele landet

Utforsk områdene der du finner noen av landets morsomste vinteropplevelser.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Nyt Norge

Sider du nylig har besøkt