VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En hund løper mot Borgerud går som ligger langs pilegrimsleden som går gjennom Gudbrandsdalen
Borkerud gård ved pilegrimsleden som går gjennom Gudbrandsdalen.
Photo: pilegrimsleden.no
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

På St. Olavsvegene til Trondheim kan du oppleve norsk kultur, lære om nordisk historie og ta del i en europeisk tradisjon. Uansett hva du måtte tro på, er en pilegrimsferd en reise som foregår på mer enn det fysiske planet.

St. Olavsvegene til Trondheim

St. Olavsvegene – pilegrimsveiene til Trondheim – består av ni pilegrimsleder som alle leder til Nidarosdomen i Trondheim. Rutene utgjør til sammen 3000 kilometer med fredfulle landskaper gjennom koselige bygder med rik kulturarv.

Les mer om pilegrimsledene til Trondheim.

Planlegg pilegrimsferden din

Du kan planlegge pilegrimsferden din gjennom Norge selv, be en reiseekspert om å hjelpe deg, eller bli med på en gruppetur med guide.

En langtur til fots er ikke det samme som bare å gå. Når du vandrer i flere timer hver dag, faller du etter hvert inn i en egen rytme. Den rytmiske takten av skrittene eller stavene dine frigjør plass i hodet til de store spørsmålene: meningen med livet, lidelsens mysterium, kjærligheten til familie og venner – og til den irriterende gamle reklamelåta eller barnesangen du trodde du hadde glemt. Men som nå går på repeat i hodet ditt.

Det finnes Pilegrimsleder over hele Norge. De mest populære er de ni St. Olavsvegene, som alle leder til Nidarosdomen i Trondheim. Her har Sankt Olavs grav vært det viktigste pilegrimsmålet i Norden siden vikingkongen Olav II Haraldsson (Olav den hellige) ble erklært som helgen i 1031. De ni veiene til gravstedet utgjør til sammen rundt 3000 kilometer med fredfulle landskaper og koselige bygder der du finner en rik kulturarv og deilig lokal mat.

De fleste pilegrimer velger den vakre Gudbrandsdalsleden, som strekker seg over 643 kilometer fra Oslo til Trondheim. Ruten er landets lengste pilegrimsvei og var hovedveien til Nidaros i middelalderen. Du trenger minst 32 dager hvis du skal gå hele veien. Underveis passerer du historiske og kulturelle landemerker og vandrer i kulturlandskap og uberørt natur. Du kan også besøke middelaldergårder som byr på både kulinariske opplevelser basert på sesongens lokale råvarer, og en komfortabel seng for natten.

En pilegrimsferd er tradisjonelt sett av religiøs art – de fleste pilegrimer la ut på pilegrimsferd enten for å søke helbredelse fra sykdom eller smerte, eller for å få tilgivelse for synder. Men nå er rutene åpne for alle og enhver, og det er høyst individuelle grunner til at folk velger å legge ut på vandring. Noen vil lære mer historie, andre vil rett og slett ta seg tid til å reflektere over livet i fredelige omgivelser. De fleste moderne pilegrimer beskriver imidlertid reisen som en dypt personlig opplevelse.

Også pilegrimer trenger en pust i bakken

En pilegrimsreise kan ikke fullføres på pågangsmot og tro alene. Derfor finnes det mange overnattingssteder underveis der du kan hvile ut, spise et godt måltid og ta deg en varm dusj til en rimelig penge. Du kan overnatte i alt fra gapahuker og selvbetjeningshytter i din egen sovepose til herberger og hoteller som serverer gourmetmat.

På Gudbrandsdalsleden bør du legge inn et stopp ved gården Sygard Grytting. Et besøk på dette historiske hotellet er som å reise tilbake i tiden. Familien som har drevet stedet de siste 700 årene, byr sultne pilegrimer på kjøtt og fisk fra områdets skoger og fjell, hjemmebakte brød og kaker samt syltetøy lagd av bær fra hagen. Gården tilbyr også overnatting, både på det historiske tunet og på pilegrimsherberget.

Den siste sjansen til innendørs overnatting før du begynner på oppstigningen til Dovrefjell, er pilegrimsgården Budsjord. Til middag kan du prøve den lokale elgtacoen, eller du kan ta deg en øl fra det lokale bryggeriet Hubertus.

Men dette er bare to av hundrevis av steder der du kan få deg et måltid og en seng. For detaljert informasjon og flere overnattingssteder, gå til pilegrimsleden.no.

Det endelige målet: Nidarosdomen

Olav den helliges grav i Nidarosdomen i Trondheim har vært et viktig pilegrimsmål helt siden vikingtiden, og er fremdeles en høyt skattet destinasjon for pilegrimer fra hele verden. Det som begynte som en enkel trekirke over helgenens grav, utviklet seg med tiden til en praktfull katedral. Det er i Nidarosdomen de norske kongelige blir kronet, og kirken regnes som Norges nasjonalhelligdom.

Synet som møter pilegrimene i Trondheim, har til alle tider vært overveldende: Nidarosdomen er en av Norges mest imponerende bygninger, fylt med forseggjorte kunstverk og praktfulle steinskulpturer. Pilegrimer som følger de gamle ritualene, skal gå tre ganger rundt katedralen før de går inn.

Se filmglimt

Bli inspirert

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Vandreturer for alle

×
 • Filters
  Filter Your Search
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages