Skip to main content

Topp 11 steder med lite folk og god plass

Personlig trener Lasse Tufte trives best på stille og rolige steder med frisk luft, spektakulær utsikt, varierte aktiviteter – og lite folk. Her er hans beste tips!

Lasse Tufte

Lasse Tufte elsker å drive med forskjellige aktiviteter ute i naturen, helst langt unna de mest kjente turistattraksjonene hvor det ofte kryr av folk. Hans store lidenskap er calisthenics, det vil si å trene med egen kroppsvekt.

Han er også gründer av den populære Tufteparken – mer enn hundre utendørs treningsparker der det er gratis å trene. Hans fire bøker Calisthenics volum 1 og 2 og Tren sammen volum 1 og 2 er bestselgere her hjemme.

Når Lasse reiser rundt i landet, er han mest opptatt av å inspirere folk til å være mer ute i naturen. Selv føler han seg mest hjemme på steder med lite folk, for der kan han være nesten uforstyrret. Her er noen av hans beste turtips til deg som er ute etter alternative naturopplevelser og flotte fotomotiver.

1. Sæbø

Hvor: Bygd ved Hjørundfjorden på Sunnmøre, der det kommer færre turistbusser enn på resten av Vestlandet.

Hvorfor: «Hjørundfjorden er garantert en av Norges vakreste, men mindre besøkte fjorder. Den er omkranset av fjelltopper og sjarmerende småsteder. Alle bildene du tar derfra, vil se ut som kunstverk. Du kan også prøve deg på forskjellige aktiviteter på fjorden, for eksempel SUP (brettpadling), slik jeg gjør i den korte filmsnutten.»

2. Urke

Hvor: Vakkert sted ved Norangsfjorden (en fjorarm av Hjørundfjorden) på Sunnmøre, rett over fjorden for Sæbø.

Hvorfor: «De mange fergene gjør det enkelt for oss å reise mellom byene og tettstedene langs fjorden. Hvis du mister en ferge og må vente på neste, kan du slå deg ned og bare nyte synet av de imponerende fjellene rundt deg. Eller du kan stupe i vannet fra fergekaia – akkurat som jeg gjør på bildet! Fra Urke er det bare en kort båttur til Trandal, der du finner verdens flotteste huske

3. Laushornet

Hvor: Kort avstikker fra Geirangerfjorden.

Hvorfor: «Geirangerfjorden er trolig den mest berømte fjorden i Norge, og den tiltrekker seg et stort antall turister hvert år. Likevel er det ikke så mange som kjenner til de fine turmulighetene i området. De korte turstiene passer for alle, og det tar bare noen få timer å gå til Laushornet, hvor du får en unik panoramautsikt over Geirangerfjorden.»

4. Romsdalshorn

Hvor: Den beste utsikten til Trollveggen fra den andre siden av dalen.

Hvorfor: «Når du kjører inn i Romsdalen mot Åndalsnes, legger du merke til to ting: den 1000 meter høye Trollveggen og Romsdalshorn, der mange starter sin klatrekarriere. Samme om du går halvveis opp eller helt til topps, får du ikke bare den aller beste utsikten til Trollveggen, men også en 360-graders utsikt over Romsdalen

5. Rondane nasjonalpark

Hvor: Nasjonalpark ikke altfor langt unna Oslo.

Hvorfor: «Fire og en halv time med bil fra Oslo ligger Rondane, et fjellområde med 2000 meter høye fjelltopper på alle kanter. Området er så stort at det nesten føles som om du har det for deg selv. Hvert år arrangeres Rondane 2K-maraton, der målet er å bestige 10 fjelltopper over 2000 meter. Erfarne langdistanseløpere gjennomfører løpet på under ett døgn, og rekorden er på under 9 timer!»

6. Nordmarka og Østmarka i Oslo

Hvor: I utkanten av Oslo.

Hvorfor: «Nordmarka og Østmarka ligger bare en kort tur med kollektivtransport fra det hektiske bylivet i Oslo. De store skogsområdene har mange godt vedlikeholdte turstier, der du kan sykle, gå eller jogge. Eller du kan prøve SUP uten altfor mange tilskuere, på et av de mange vannene

7. Rimstigen

Hvor: Turvei langs Norges nest mest besøkte fjord, Nærøyfjorden (fjordarm til Sognefjorden).

Hvorfor: «Rimstigen ligger en kort kjøretur fra basehoppstedet Gudvangen i Aurland. Det er ikke så mange som kjenner til denne turveien, så du gjør lurt i å spørre folk som er lokalkjent om hvor du finner den. Veien oppover er både bratt og svingete, men når du står på toppen av fjellet, kan du skue utover en vakker, skjult dal.»

8. Gygrestolen

Hvor: Steinete landemerke i Bø i Telemark.

Hvorfor: «Ifølge et gammelt sagn ble den særegne fjellformasjonen Gygrestolen skapt av troll. Gåturen dit er enkel og tar vanligvis bare noen få timer, avhengig av hvor du starter. Området er lite kjent og blir sjelden besøkt av andre enn fjellklatrere og lokalbefolkningen, som mer enn gjerne gir deg gode råd – og følge på veien.»

9. Kattanakken

Hvor: Lite kjent tursti ved Briksdalsbreen i Stryn.

Hvorfor: «Tusenvis av turister besøker Briksdalsbreen hvert år, men svært få går tur i området. Halvveis på vei til isbreen kan du ta til høyre inn i skogen og gå opp til Kattanakken. Veien er bratt, men det er verdt det. På toppen får du nemlig en spektakulær utsikt over isbreene Jostedalsbreen og Briksdalsbreen, og de omkringliggende fjellene. Og som en bonus unngår du de store folkemengdene.»

10. Storsteinsfjell

Hvor: Lekent område av Finnemarka nær Drammen.

Hvorfor: «Liker du å leke deg ute i naturen, trenger du ikke dra langt i Norge. Du er alltid i nærheten av skog og mark og små fjelltopper. Treklatring er ikke bare for barn, det er gøy for alle. Hvis vi slutter å klatre i trær, vil vi etter hvert miste evnen til å gjøre det. Jeg oppfordrer derfor alle til å benytte seg av mulighetene til lek og moro i norske skoger, fjell og innsjøer

11. Senja

Hvor: Norges nest største øy i Troms.

Hvorfor: «Senja er en stor øy der du kan spasere på sandstrender, gå tur i skogen, besøke fiskevær eller oppleve et stort biologisk mangfold både ute og på matbordet. Og tenk, alt det kan du gjøre uten at det står en masse folk i veien når du skal ta det ene spesielle bildet.»

Utforsk mindre kjente Instagram-vennlige steder over hele landet, få opp pulsen på egen hånd med våre 10 tips for adrenalinelskere, eller bestill en skreddersydd reise med Up Norway!

Planlegg reisen

For mer informasjon, klikk på ikonene på kartet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt