Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Fishing: Barents Sea
Fishing: Barents Sea.
Photo: Misc Games
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

I dette dataspillet blir du fisker i Barentshavet

Som barn lærte spilldesigner Gøran Myrland å fiske av bestefaren. Nå har han laget et fiskespill som handler om å gjøre bestefaren stolt.

Publisert 15. mars 2017

Ad

– Vi ønsker å gjøre det slik at hvem som helst, også de som ikke har peiling på fisking, skal kunne dra nytte av dette og få et innblikk i hvordan det fungerer, sier spilldesigner Gøran Myrland.

Myrland er i ferd med å ferdigstille et helt spesielt dataspill. «Fishing: Barents Sea» er resultatet av mange år med nitidig design og programmering for å vise fram et yrke du sjelden ser i spillmediet: fisker i Barentshavet.

Med satellittdata fra Kartverket og 20 års værdata har Myrland og kollegene i Misc Games bygget en modell av den vakre og ville nordnorske kysten, som preget av midnattssol, nordlys og blåsorte bølger er åsted for en ekte nordnorsk fiskefortelling.

 

– Spillet begynner med at du, altså spilleren, har arvet en liten fiskebåt og en liten fiskekvote fra bestefaren din. Du får litt penger og har tre-fire liner med 250 kroker, som du egner med forskjellig agn etter hva slags fisk du fisker etter. Så drar du rundt og leter etter fiskeområder med ekkoloddet ditt, forklarer han.

Det er ikke bare havet og landskapet som skal være realistisk. Ved hjelp av støtte, råd og tips fra fiskeindustrien, jobber Myrland og kollegene også med å bygge en mest mulig realistisk simulasjon av fiskebåtene som tøffer rundt på havet i nord.

– Det er mange som sier de kjenner seg godt igjen, selv om det er mange små detaljer som må korrigeres underveis. «Med det skroget vil båten være veldig ustabil i røff sjø». Eller «garnhaleren på sjarken er plassert feil».

Come and visit us at our booth 😄

Et innlegg delt av Misc Games (@misc_games)

Spillet forsøker å legge seg tett opp til hverdagen til en ekte fisker i Barentshavet. Her drar du fisk ombord i båten og sløyer dem for hånd, før Hurtigruten plutselig kan finne på å ringe for å be om to tonn torsk til neste mandag. Eller du drar en tur inn til Hammerfest sentrum for å selge fisk til lokalbefolkningen.

– Vi har også laget en båt basert på Follabuen, en gammel skøyte fra 50-tallet, som man bruker for å kunne ta turister med ut på hvalsafari, sier Myrland.

 

Etter hvert får spilleren råd til større og større båter, flere ansatte og større kvoter. Det hele kulminerer i at du får råd til en bunntråler, den største og beste båten i spillet. Men ifølge Myrland er fortellingens egentlige endepunkt mer jordnært enn som så:

– Hele målet med spillet er å gjøre bestefaren din stolt.

For Myrland, som selv ble tatt med ut på havet for å lære fiske av fisker-bestefaren, har mye i spillet et personlig utgangspunkt. Han er opprinnelig fra Ringvassøya nord for Tromsø, og som bestefaren fra Vestvågøy i Lofoten har også faren hans vært fisker.

– Det har vært i familien lenge, sier han.

Utgangspunktet for spillet kom allerede da Myrland selv bega seg ut i fiskeryrket i Barentshavet midt på 90-tallet. 17 år gammel jobbet han på Stålfinn, en liten bunntråler som holdt på oppe ved Bjørnøya. Mens han skulle ordne dataproblemene til kapteinen, fant han QBasic, et gammelt programmeringsverktøy, og satte seg ned for å lage et enkelt skytespill på frivaktene.

– Så tenkte jeg «hmm, det kunne vært tøft å lage et spill om fisking en gang.»

Han gikk etter hvert bort fra fiskerkarrieren – datamaskinene lokket mer – men ideen ble med ham. Etter endt utdannelse startet han i 2013 på «Fishing: Barents Sea». I dag jobber åtte personer med spillet, hvorav to programmerere på fulltid.

Nylig besøkte de spillutviklermessen GDC i San Francisco for å vise frem spillet, og fikk positive tilbakemeldinger fra selskaper som Blizzard («World of Warcraft»), Disney, Pixar og Facebooks VR-satsing Oculus.

Was nice to meet#Sjoerd De Jong#EpicGames

Et innlegg delt av Misc Games (@misc_games)

– Det var mange som mente at det var et friskt pust, at «dette er noe nytt, vi har aldri sett noe lignende», sier Myrland.

Facebook-siden til spillet renner det stadig inn spørsmål fra spillere som venter utålmodig på at spillet skal komme ut – og muligens bli starten på veien inn i fiskeryrket.

– Det ser ut som om mange av de interesserte er ungdommer fra åtte til femten som lurer litt på hvordan fisking fungerer. De har gjerne en onkel eller far som har drevet med fisking før, eller kanskje de har lyst til å gå i den retningen selv.

«Fishing: Barents Sea» skal etter planen slippes i slutten av 2017. I mellomtiden finnes det flust med muligheter til å prøve ut havfiske i virkeligheten. For eksempel kan du dra til Sørøya utenfor Hammerfest og reise ut med fSørøya Gjestestue eller Sørøya Havfiskecruise. Sistnevnte tilbyr også hvalsafari fra Tromsø i vintermånedene.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages