Skip to main content

Spøker det? 

En guide til overnaturlige Norge

Beveget de øynene seg nå?

Jeg er helt sikker på at jeg hørte skrapelyder i gangene her!

Og tør du tilbringe natten på det blå rommet?

Vårt langstrakte land er fullt av overnaturlige sagn og spøkelseshistorier fra fortiden. Og det er ikke bare rundt allehelgensaften du kan møte spøkelser! Her finner du en liste over noen av landets mest hjemsøkte reisemål – besøk dem hvis du tør!

Over hele Norge finner du steder der du lett kan komme i en skremmende og overnaturlig stemning. Fra blodig fangehistorie på Akershus festning til hjemsøkte hotell i spektakulær natur – her er noen av dem.

Akershus festning

Få steder i Norge er så preget av historier om det overnaturlige som Akershus festning i Oslo. I mer enn 700 år har borgen voktet Oslos havnebasseng, men den har aldri i sin historie blitt inntatt med makt av en fremmed hær.

Men det betyr ikke at det ikke har blitt spilt blod bak de høye murene og i de dunkle korridorene. I mange år ble deler av festningen brukt som fengsel, der noen av landets mest beryktede kriminelle ble satt til å utføre tungt manuelt arbeid. Forholdene var ofte brutale for de innsatte, med jevnlig bruk av jern, lenker og isolasjon.

I dag finnes det flere rapporter om hvisking og skrapelyder i gangene, og flere ansatte har opplevd fysiske fornemmelser på ensom vakt. Fengselet på Akershus festning ble lagt ned i 1950.

Nidarosdomen

Nidarosdomen – landets mest kjente katedral – er også hjem til vårt mest berømte spøkelse.

«Munken» i Nidarosdomen i Trondheim ble først sett i 1924 av bispinne Marie Gleditsch, og skal ifølge rapporter ha hatt et blodig kutt over halsen. Siden den gang har mange fortalt om uforklarlig messesang og orgelmusikk i katedralen på nattetid.

Men landets mest berømte spøkelse er også et av de mest omdiskuterte. Kirkeguiden Knut Ola Naastad Strøm sier det aldri har vært munker direkte tilknyttet Norges nasjonalhelligdom.

Likevel lever historiene om «Munken» i beste velgående.

Dalen Hotel

Av de mange hotellene med overnaturlige historier i Norge, skiller Dalen Hotel i Telemark seg ut som et av de mest berømte. Husspøkelset «The English Lady» befinner seg ifølge legenden på rom 17, der mange gjester har rapportert om uvanlige lyder og mystiske fornemmelser.

Før hun fikk kallenavnet sitt, var The English Lady kjent som Miss Greenfield, en engelsk dame som sjekket inn alene på Dalen hotell en vårdag sent på 1800-tallet. Ingen på hotellet visste at hun var gravid, og da hun forlot Dalen etter flere måneders opphold, ble et dødt spedbarn funnet på rommet.

Miss Greenfield ble senere arrestert, siktet for barnemord og måtte bøte med livet. Den dag i dag står et bord dekket til henne i hotellets restaurant.

Hotel Union Øye

På det slående vakre hotellet Union Øye ved Norangsfjorden på Sunnmøre utspilte det seg en tragisk kjærlighetshistorie på slutten av 1800-tallet. Tjenestejenta Linda skal ha forelsket seg i en av Keiser Wilhelms offiserer, en tysk greve som levde i et ulykkelig arrangert ekteskap.

Kjærligheten mellom Linda og greven blomstret, og når han besøkte henne, bodde de angivelig sammen på «Det blå rommet». Men da greven ble nektet skilsmisse, tok han sitt eget liv. Han ble snart etterfulgt av sin knuste elsker – som druknet seg iført brudekjole og blomsterkrans.

Fremdeles i dag rapporterer mange om kvinnegråt i Det blå rommet.

Bærums Verk

Bærums Verk i Bærum er kjent som et av landets mest hjemsøkte reisemål. Særlig på Værtshuset har det vært talløse beretninger om paranormal aktivitet. Mange mener det er gjenferdet av Anna Krefting – kvinnen som eide og drev verket i 50 år på 1700-tallet – som går igjen.

Flere ganger har kvinnen, alltid kledd i grønt, blitt observert i Værtshusets andre etasje, der hun setter skrekk i både gjester og ansatte. Værtshuset har vært i drift siden 1640 og regnes som landets eldste serveringssted. Andre deler av Bærums Verk er også kjent for overnaturlige fenomener.

I administrasjonsbygget rapporteres det om en telefon som ringer hver natt til nøyaktig samme klokkeslett. De som plukker opp røret hører kun en underlig pipelyd i andre enden. Reparatører fra Telenor har angivelig prøvd å kartlegge fenomenet, uten hell.

Blaafarveværket

Blaafarveværket i Modum på Østlandet har røtter nesten 250 år tilbake i tid, og ble opprettet for å utvinne kobolt til porselen og glassproduksjon. Anlegget ble etter hvert kjent for mystiske rapporter om «Blåmannen», et gjenferd med lykt som dukket opp i forkant av ulykker for å advare gruvearbeiderne.

Han ble også kalt «Hans med knappene» fordi han var kledd i uniform.

Synet av Blåmannen var derimot ikke alltid kjærkomment, da det ble sagt at advarselen kom med en dødelig pris. Den verste ulykken ved Blaafarveværket skjedde i 1854, da seks mann ble drept av et gruveras. Bare én av arbeiderne overlevde, og han fortalte i etterkant om møtet med «Blåmannen».

Blaafarveværket er i dag et populært museum.

Munkholmen

Opprinnelig ble denne lille øya brukt som rettersted, og flere hoder ble satt på nidstang her. Senere ble det bygget et kloster på øya, som også har blitt brukt som fort og fengsel.

På denne øya, like utenfor Trondheim, har folk hørt og sett mystiske hendelser. Mange tror at spøkelset på Munkholmen er den berømte fangen Peder Schumacher Griffenfeld, som satt fengslet på øya i 18 år.

I dag er Munkholmen en populær turistattraksjon om sommeren. Fra mai til september går det jevnlig båter fra Ravnkloa og ut til øya. Her kan du velge å ta en guidet tur, eller bare vandre fritt. Det er også en koselig liten kafé hvor du kan kjøpe deg noe godt.

Nes Kirkeruiner i Akershus

Gjennom årene har mange rapportert om uvanlige syn, lyder og lys både i og rundt ruinene på Nes i Akershus.

I kjernen av historiene står Jacob Christian Finckenhagen, som var prest i kirken i perioden 1800–1837. Den endelige skjebnen hans er i stor grad omdiskutert. Noen mener barna hans er murt inn bak alteret, andre hevder at han hengte seg i kapellet. Eller døde han helt enkelt av alderdom? Uansett har gjenferdet hans blitt observert på rastløs vandring i kirkeruinene om natten.

Noen rapporterer at bevegelsene deres blir seige i ruinene – som om de går under vann – og at elektronikk ofte slutter å fungere i området.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Kulturelle høydepunkter

Finn ut hvilke tilbud og aktiviteter som finnes der du skal.

Sider du nylig har besøkt