VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
close
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Akershus festning, Oslo
Akershus festning, Oslo
Akershus festning.
Photo: Per Mork / CC BY 2.0
Akershus festning.
Photo: Per Mork / CC BY 2.0

Skrekk og gru:
En guide til overnaturlige Norge

Vårt langstrakte land er fullt av overnaturlige sagn og spøkelseshistorier fra fortiden. Du kan besøke noen av landets mest hjemsøkte reisemål – hvis du tør!

Over hele Norge finner du steder der du lett kan komme i en skremmende og overnaturlig stemning. Fra blodig fangehistorie på Akershus festning til hjemsøkte hotell i spektakulær natur – her er noen av dem.

 • Akershus festning

  Få steder i Norge er så preget av historier om det overnaturlige som Akershus festning i Oslo. I mer enn 700 år har borgen voktet Oslos havnebasseng, men den har aldri i sin historie blitt inntatt med makt av en fremmed hær.

  Men det betyr ikke at det ikke har blitt spilt blod bak de høye murene og i de dunkle korridorene. I mange år ble deler av festningen brukt som fengsel, der noen av landets mest beryktede kriminelle ble satt til å utføre tungt manuelt arbeid. Forholdene var ofte brutale for de innsatte, med jevnlig bruk av jern, lenker og isolasjon.&

  I dag finnes det flere rapporter om hvisking og skrapelyder i gangene, og flere ansatte har opplevd fysiske fornemmelser på ensom vakt. Fengselet på Akershus festning ble lagt ned i 1950.

 • Dalen Hotel

  Av de mange hotellene med overnaturlige historier i Norge skiller Dalen Hotell i Telemark seg ut som et av de mest berømte. Husspøkelset «The English Lady» befinner seg ifølge legenden på rom 17, der mange gjester har rapportert om uvanlige lyder og urovekkende fornemmelser.

  Før hun fikk kallenavnet sitt, var The English Lady kjent som Miss Greenfield, en engelsk dame som sjekket inn alene på Dalen hotell en vårdag sent på 1800-tallet. Ingen på hotellet visste at hun var gravid, og da hun forlot Dalen etter flere måneders opphold, ble et dødt spedbarn funnet på rommet.

  Miss Greenfield ble senere arrestert, siktet for barnemord, og måtte bøte med livet. Den dag i dag står et bord dekket til henne i hotellets restaurant.

 • Nes Kirkeruiner i Akershus

  Gjennom årene har mange rapportert om uvanlige syn, lyder og lys både i og rundt ruinene på Nes i Akershus.

  I kjernen av historiene står Jacob Christian Finckenhagen, som var prest i kirken i perioden 1800–1837. Den endelige skjebnen hans er i stor grad omdiskutert. Noen mener barna hans er murt inn bak alteret, andre hevder at han hengte seg i kapellet. Eller døde han helt enkelt av alderdom? Uansett har gjenferdet hans blitt observert på rastløs vandring i kirkeruinene om natten.

  Noen rapporterer at bevegelsene deres blir seige i ruinene – som om de går under vann – og at elektronikk ofte slutter å fungere i området.

  Nes kirkeruiner på Østlandet
  Nes kirkeruiner i Akershus.
  Photo: Dronegutta
 • Nidarosdomen

  Nidarosdomen – landets mest kjente katedral – er også hjem til vårt mest berømte spøkelse.

  «Munken» i Nidarosdomen i Trondheim ble først sett i 1924 av bispinne Marie Gleditsch, og skal ifølge rapporter ha hatt et blodig kutt over halsen. Siden den gang har mange fortalt om uforklarlig messesang og orgelmusikk i katedralen nattestid.

  Men landets mest berømte spøkelse er også et av de mest omdiskuterte. Kirkeguiden Knut Ola Nastaad Strøm sier det aldri hart vært munker direkte tilknyttet Norges nasjonalhelligdom.

  Likevel lever historiene om «Munken» i beste velgående

 • Hotel Union Øye

  På det slående vakre hotellet Union Øye ved Norangsfjorden på Sunnmøre utspilte det seg en tragisk kjærlighetshistorie på slutten av 1800-tallet. Tjenestejenta Linda skal ha forelsket seg i en av Keiser Wilhelms offiserer, en tysk greve som som levde i et ulykkelig arrangert ekteskap.

  Kjærligheten mellom Linda og greven blomstret, og når han besøkte henne, bodde de angivelig sammen på «Det blå rommet». Men da greven ble nektet skilsmisse, tok han sitt eget liv. Han ble snart etterfulgt av sin knuste elsker – som druknet seg iført brudekjole og blomsterkrans.

  Fremdeles i dag rapporterer mange om kvinnegråt i Det blå rommet.

 • Bærums Verk

  Bærums Verk i Bærum er kjent som et av landets mest hjemsøkte reisemål. Særlig på Værtshuset har det vært talløse beretninger om paranormal aktivitet. Mange mener det er gjenferdet av Anna Krefting – kvinnen som eide og drev verket i 50 år på 1700-tallet – som går igjen.

  Flere ganger har kvinnen, alltid kledd i grønt, blitt observert i Værtshusets andre etasje, der hun setter skrekk i både gjester og ansatte. Værtshuset har vært i drift siden 1640 og regnes som landets eldste serveringssted. Andre deler av Bærums Verk er også kjent for overnaturlige fenomener.

  I administrasjonsbygget rapporteres det om en telefon som ringer hver natt til nøyaktig samme klokkeslett. De som plukker opp røret hører kun en underlig pipelyd i andre enden. Reparatører fra Telenor har angivelig prøvd å kartlegge fenomenet, uten hell.

 • Blaafarveværket

  Blaafarveværket i Modum har røtter nesten 250 år tilbake i tid, og ble opprettet for å utvinne kobolt til porselen og glassproduksjon. Anlegget ble etterhvert kjent for mystiske rapporter om «Blåmannen», et gjenferd med lykt som dukket opp i forkant av ulykker for å advare gruvearbeiderne.

  Han ble også kalt «Hans med knappene» fordi han var kledd i uniform.

  Synet av Blåmannen var derimot ikke alltid kjærkomment, da det det ble sagt at advarselen kom med en dødelig pris. Den verste ulykken ved Blaafarveværket skjedde i 1854, da seks mann ble drept av et gruveras. Bare én av arbeiderne overlevde, og han fortalte i etterkant om møtet med «Blåmannen».

  Blaafarveværket er i dag et populært museum.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Kulturelle høydepunkter

Finn ut hvilke tilbud og aktiviteter som finnes der du skal.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Nyt Norge

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen