Kystperler
i Sør-Norge

Hav, himmel og bøttevis med hygge!

Besøk noen av landets mest idylliske kystperler.

Sogndalstrand

Sørvestlandet

Det var en gang en gammel uthavn som sto og visnet.

Nå er de gamle bygningene i Sogndalstrand forvandlet til hyggelige spisesteder, gallerier og et stilig kulturhotell. Ta deg en øl i den gamle fyllearresten!

Reis gjerne innom de andre kystperlene i regionen, som den herlige øya Hidra utenfor Flekkefjord eller klosteret på Rennesøy. Du kan også dra på øyhopping på sykkel i Finnøy.

Stokkøya

Trøndelag

Klar for et glass med noe godt i på en av verdens aller kuleste strandbarer, kombinert med en natt i en «sublugar»?

Konseptet, arkitekturen og den supre beliggenheten til Strandhotellet på Stokkøya gjør dette til en ekte Instagram-hit. Deilig mat får du også, ofte med smak av lokal tang og tare.

Stokkøya og Åfjord er bare et av mange koselige kyststeder i Trøndelag. Besøk det historiske fiskeværet Sør-Gjæslingan eller prøv deg på øyhopping mellom Frøya og Halten.

Bud

Møre og Romsdal

Brygger, robåter - og ro i sjela. Fiskeværet Bud er «et must» på tur til Nordvestlandet, enten du kommer med båt eller stopper innom på biltur til Atlanterhavsveien.

Gå kyststien, opplev krigsfortet og krykkjene på fuglefjellet. Og heftige naturkrefter. Når vinden herjer på havet, er Hustadvika et rått syn.

Fra Bud kan du ta turen til fyrøya Ona eller reise til andre supersjarmerende fiskevær som Veiholmen på Smøla eller Grip utenfor Kristiansund.

Skudeneshavn

Haugesund og Haugalandet

Skip ohoi! Finn hvilepulsen i «den hvite empirebyen» på kanten av Nordsjøen.

Skudeneshavn er en gammel seilskuteby med herlig atmosfære, ytterst på sørspissen av Karmøy nær Haugesund. Rusle langs havna eller mellom sjarmerende trehus preget av empirestilen fra 1700-tallet.

En båttur unna ligger øyene Røvær, som har et morsomt kulturhotell, og Utsira, en drøm for fugletittere.

Brekkestø

Sørlandet

Ferske reker på brygga og Norges største iskremkuler – det blir ikke mer sommerstemning enn det.

For de er rause med kosen i den sjarmerende uthavna Brekkestø, utenfor Lillesand. Finn deg et herlig, varmt svaberg og knips noen bilder av de søte trehusene i havna.

Klar for mer sørlandsidyll? Så klart! Stopp innom Lyngør, Sandøya eller Ny-Hellesund når du først er på det blide Sørlandet.

Stavern

Vestfold og Telemark

Det er ikke uten grunn at Stavern har blitt kåret til årets sommerby flere ganger – det er et yndet reisemål for de som vil ha «litt av alt» på ferien.

Vandre langs kyststiene, utforsk kunstgalleriene og finn hvilepulsen på stranden eller på et skjærgårdcruise.

For mer kulturelt påfyll i regionen kan du besøke byen hvor Edvard Munch fant inspirasjon til Pikene på broen, nemlig Åsgårdstrand. Eller ta båten fra Kragrerø til øyperlen Jomfruland.

Selje

Nordfjord

Kritthvite strandviker. Majestetisk fjordlandskap. Og en spennende legende!

I Norges første pilegrimsmål, Selje i Nordfjord, kan du oppleve benediktinerklosteret på Selja, som regnes som landets eldste.

Vestlandet har utallige øyer som er verdt å utforske. Ta postbåten til Solund eller kombiner en storbyferie i Bergen med båttur til de sykkelvennlige øyrikene Værlandet og Bualandet.

Så, hva venter du på?

Flere av kystperlene ligger i nærheten av landets flotteste kystbyer.

Dersom du ønsker å bevege deg nordover, kan du sjekke ut de beste stedene for øyhopping langs Helgelandskysten.