Skip to main content

HAUGESUND

Norges fødested

Skroll ned for inspirasjon,
eller planlegg reisen nå

Bli med til regionen der mektige vikinghøvdinger en gang styrte!

Haugesund og Haugalandet ligger ganske langt sør på Vestlandet, mellom Bergen i nord og Stavanger i sør. Herfra kontrollerte vikingene skipsfarten som gikk inn og ut av Nordvegen.

I flere tusen år var Haugalandet sete for noen av de mektigste vikinghøvdingene og -kongene i Norge, og det var her Harald Hårfagre hadde basen sin da han samlet Norge til ett rike i 872.

Haraldshaugen, Norges riksmonument, ruver over det vi tror er Harald Hårfagres gravhaug.

Hvis du vil oppleve vikingtiden, bør du dra til Karmøy og besøke Avaldsnes, Norges første kongesete. Test kunnskapene dine på historiesenteret Nordvegen, og la barna prøve seg på vikingjakten!

På den årlige Vikingfestivalen slår rundt 200 vikinger fra hele Europa opp teltene sine mellom de tradisjonelle bygningene. De holder forestillinger, forteller historier, gjøgler og selger kunsthåndverk lagd med redskaper og teknikker fra vikingtiden.

Men det er ikke bare vikingtradisjoner som blir holdt i hevd her i området. Lokalbefolkningen er også opptatt av gamle mattradisjoner, og rettene du får her er gjerne basert på smaker fra regionen og – ikke minst – havet.

Smak på alt fra tang, muslinger og sild til regionens helt spesielle dessert: Dronning Maud-fromasj med sjokolade og kremfløte. Nydelig!

Haugesund by har alltid hentet mye inspirasjon fra resten av Europa, når det gjelder alt fra den deilige lukten av nybrygget kaffe …

… til glassblåsingens edle kunst.

For ikke å snakke om alle festivalene du kan bli med på her! Den norske filmfestivalen, Sildajazz  og Karmøygeddon metal festival, bare for å nevne noen.

Liker du å gå i fjellet, byr området på mange turer med flotte utsiktspunkter, merkede turstier og hytter med overnattingsmuligheter.

Visste du for eksempel at Trolltungas lillesøster, Himakånå, ligger her?

Dra også innom idylliske Skudeneshavn, som med sin godt bevarte gamleby og idylliske småbåthavn sjarmerer den mest blaserte.

Eller kjenn sjøbrisen mot ansiktet på turen ut til den ytterste nøgne ø! Utsira er også et eldorado for fugletittere.

Og få for all del med deg det som CNN har kåret til et av verdens ti vakreste fossefall; den 600 meter høye Langfoss i Åkrafjorden! 

I Haugesund-regionen finner du også kritthvite strender som ser ut som de hører hjemme i sydligere strøk. I tillegg til bading er strendene et yndet sted for surfing og kiting.

To av dem, Åkrasanden og Sandvesanden, har miljømerket Blått Flagg. 

Natur, kultur og historie –
I Haugesundregionen får du alt på ett sted.

Planlegg reisen

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt