Skip to main content

ER DETTE VERDENS FINESTE TOALETTER?

Må du, så må du.

Og på bilferie i Norge kan heldigvis et dobesøk være en opplevelse i seg selv.

Flere av toalettene langs landets Nasjonale turistveger inviterer nemlig til storslåtte møter med naturen.

Toalettet på utsiktspunktet Stegastein ved Sognefjorden er ifølge DesignCurial et av verdens ti best designede offentlige toaletter.

Hvis køen er lang, er det trolig fordi noen er opptatt med å ta bilder av Aurlandsfjorden gjennom vinduet.

Norge har åpnet det som kanskje er verdens mest idylliske rasteplass.

The Telegraph

Mange er visst enige med «The Telegraph», for det bølgeformede toalettet på Ureddplassen på Helgelandskysten har fått mye omtale i internasjonal presse.

Ureddplassen har en sterk historie. Her, midt i havgapet, traff den norske ubåten Uredd en mine under annen verdenskrig. Et monument står til minne om de 42 som omkom.

Toalettet på Eggum i Lofoten har også krigshistorie. Rasteplassen er formet som et amfi under ruinene av en tysk radarstasjon.

Snakk om toalett i særklasse!

Her på Bukkekjerka på Andøya i Vesterålen kan du gjøre ditt fornødne med førsterads utsikt over havet.

Men slapp helt av – ingen kan se deg når du … ja, du vet.

Himmelutsikten fra gulldoen på Senja stiller også i en egen liga. Her er vinduene i taket den eneste lyskilden.

Dette toalettet er faktisk så populært at det har blitt bygd flere (mer vanlige) doer i nærheten.

«Unnskyld, hvor er toalettet?»

Doen på Utsikten på Gaularfjellet ved Sognefjorden er av det mer diskrete slaget, men det har noe ganske særegent ved seg likevel. Det drives nemlig fullt og helt av solenergi.

Natur og arkitektur forenes på elegant vis langs alle de Nasjonale turistvegene.

På Ostasteidn i Ryfylke er toalettet designet slik at det med tiden vil begynne å vokse mose på ytterveggene, nesten som kamuflasje.

Og hva med denne i Instagram-feeden?

Tungeneset på Senja er utvilsomt også et blikkfang, spesielt under nordlyset.

Designdoer

Toalettene langs de Nasjonale turistvegene er arkitektoniske mesterverk. Alle unntatt et er designet av kjente eller fremadstormende norske arkitektfirmaer.

For eksempel er Eggum rasteplass i Lofoten tegnet av Snøhetta, mens toalettene i Selvika og på Senja er signert Reiulf Ramstad.

Noen er plassert nord for polarsirkelen, andre ved fjordene på Vestlandet. Det finnes også flere fancy doer i avsidesliggende fjellområder i vest, men merk at flere av disse kun holder åpent om sommeren, siden enkelte veistrekninger er stengt om vinteren.

På Oscarshaug ved Nasjonal turistveg Sognefjellet var de nylig nødt til å heise og sveise på plass en 16 tonn tung «stålhette» for å beskytte toalettet mot vær og vind. Resultatet ble dog ganske kult. Nesten som en vikinghjelm.

Mer i vente

Norges portefølje av spektakulære toaletter er, som du ser, fylt med mange eksempler på hvordan noe så kjedelig som en do kan bli en turistattraksjon.

Det er Statens vegvesen som er ansvarlig for å utvikle Norges Nasjonale turistveger, og de kan avsløre at de har flere spennende prosjekter på gang.

Blant annet har de startet arbeidet med å lage et skoginspirert toalett av betong og tre. Når bygget står klart, vil det ligne et tre som står opp ned, med røtter som holder taket. Ganske kult?

Vi gleder oss til å stoppe her på Tyrvefjøra på en biltur gjennom Hardanger, eller på en av de andre veistrekningene for den saks skyld.

Men før du begynner utforske de spektaulære doene, ber vi deg om å huske følgende: Ikke vær den personen som etterlater deg søppel og ødelegger opplevelsen for andre.

Forsikre deg om at du skyller ned når du er ferdig og kaster tørkepapir i søpla etter du har vasket hendene.

Ha det på badet!

Videoen øverst i artikkelen viser toalettene på Selvika ved Nasjonal turistveg Havøysund (Reiulf Ramstad Arkitekter), Allmannajuvet ved Nasjonal turistveg Ryfylke (Atelier Peter Zumthor & Partner), Utsikten ved Nasjonal turistveg Gaularfjellet (Code arkitektur) og Bukkekjerka ved Nasjonal turistveg Andøya (Morfeus Arkitekter).

Norges Nasjonale turistveger

Se nærmere på de 18 rutene og finn ut hvor du vil dra.

Bli inspirert

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt