Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En kvinne praktiserer yoga på en strand i Lofoten i Nord-Norge
Når vi sees igjen: Sebastian.
Photo: Pravda / Trigger Oslo / Visitnorway.com

10 opplevelser som gjør godt for sjelen

muteplay/pauseplay/pause

Yoga? Mindfulness? Eller bare ren avkobling? Naturen er en god terapeut. Nyt en avslappende ferie med deg selv i fokus. Stress ned, slå av mobilen og finn roen. Her er ti uforglemmelige reiseopplevelser som kan gjøre underverker for både kropp og sinn.

Naturen har en helt egen evne til å få oss i balanse, men når var sist du tok deg tid til å koble av?

Vi alltid pålogget og tusenvis av ting kjemper om oppmerksomheten vår hver dag. Du kjenner sikkert følelsen. Varsler spretter opp både her og der, innboksen er alltid full – og selvsagt har du en endeløs liste over ting du må gjøre eller huske. Det er rett og slett utmattende, men heldigvis finnes det en kur. Pakk sekken og reis fra stresset.

Ta en time out

For å virkelig nullstille oss må vi kanskje til og med kjede oss litt, noe filosofiprofessoren Lars Svendsen vet alt om. Han begynte å skrive “Kjedsomhetens filosofi” da han – ja, nettopp – kjedet seg. Men det viste seg å bli et morsomt, kreativt prosjekt og en populær bok.

– I disse dager gjør vi en masse småting for å få tiden til å gå, som å hele tiden sjekke telefonen i stedet for å bruke den tiden til å tenke og stresse ned. Det å kjede seg er ofte forbundet med å være alene, men det kan være fint å tilbringe tid for seg selv i fredelige omgivelser.

Naturens beroligende kraft

Om det er én person som virkelig forstår verdien av å tilbringe tid i naturen, så er det Randi Skaug. Etter å ha besteget Seven Summits, de høyeste fjellene på hvert av de sju kontinentene, kjøpte hun sin egen øy for å unnslippe byens tidspress.

Naturen har ingen klokke. Du bryr deg ikke om tiden når du står under nordlyset eller padler i kajakk under midnattssolen, fastslår Randi.

Naustholmen, øya hun har kjøpt i Nord-Norge, er en base for utendørsaktiviteter. Om sommeren tar hun imot bedriftsgrupper, større vennegjenger og individuelle reisende. Folk kommer hit for å stresse ned, logge av og finne ro og mening. Hun kaller det “et fredelig sted i en urolig verden”.

– Jeg har merket at så snart gjestene mine setter sin fot på øya, er det som om de tar et stort skritt bort fra de daglige rutinene sine, som ofte preges av stress. De sier at de tenker andre tanker her oppe.

Høres ikke det fantastisk ut? Nedenfor finner du 10 opplevelser som vil gjøre det enklere å finne roen.

Ikke stress med planleggingen, bestill en ferdig turpakke med Up Norway. Velg mellom en 8-dagers velvære- og friluftstur på Vestlandet, og 5-dagers fyrferie på Myken i Nord-Norge.

 1. På grunn av koronasituasjonen, kan det være begrensninger på overnattings-, serverings-, opplevelses- og aktivitetstilbud. Følg nøye med på gjeldende reiseråd og undersøk åpningstider hos tilbyderne før du drar.
   

  1. Kom nærmere naturen på unike hoteller

  Naturens fredfylte ro trenger ikke å forsvinne idet du forflytter deg innendørs. Hvis du gjør innkvarteringen til en del av opplevelsen, blir turen din enda mer minneverdig. Flott arkitektur gir også sinnet ro og inspirasjon. 

  Glamping, eller luksuscamping er blitt en stor trend, så nå kan du bo superkomfortabelt i luksustelt med gode madrasser, eller i en glassigloo. I fjellene kan du bo i flotte arkitekttegnede turisthytter. Her føler du deg i ett med naturen, selv om du er god og varm foran peisen eller ligger i sengen under en myk dyne.

 2. 2. I ett med omgivelsene

  Det skjer noe helt spesielt når du er på reise og faktisk tar deg tid til å nyte den, i stedet for å skynde deg til målet. Sansene vekkes til liv når det er nye ting å se, andre lyder og uvante lukter. Du har tid til å tenke, til å føle. Kjenne deg i balanse med omgivelsene. Kanskje gir du slipp på noe for å gi plass til noe annet.

  Reiser du sammen med noen, får dere tid til å nyte hverandres selskap og gode samtaler. For eksempel på en herlig padletur? Eller så kan dere utforske landet vårt fra sykkelsetet. Med en elektrisk tohjuling er dessuten en meditativ sykkeltur blitt en supert alternativ for de aller fleste, selv med skikkelig oppakning. 

 3. 3. Reis langsomt

  Noen ganger er det reisen selv som er hovedattraksjonen. Nyt den gode tiden og landskapene, og la deg fascinere av fortidens byggekunst på en tur gjennom slusene i Telemarkskanalen eller Haldenkanalen. 

  Skipsbyggerkunst på sitt beste kan du også oppleve med en båttur på noen av Norges største innsjøer, med Skibladner på Mjøsa eller M/S Fæmund på Femunden. Men har du tenkt på at du også kan bli med på vakre båtturer høyt oppe i fjellet i Jotunheimen, på Bygdin eller Gjende?  

  Dessuten er det en unik opplevelse å utforske de norske fjordene med noen av de nye, stillegående, elektriske sightseeingbåtene, blant annet fra Flåm. Eller reise med toget langs noen av verdens vakreste togruter, eller bli med på et meditativt seilas med Hurtigruten.   

 4. 4. Finn indre fred på en spirituell reise

  Pilgrimsleden St. Olavsvegene leder vei til Nidarosdomen i Trondheim, men du trenger verken gå hele ruten eller være religiøs for å få en mektig opplevelse. Veiene passer utmerket for alle som vil legge ut på en lengre fottur og få tid til å tenke. Her kan du filosofere over de små tingene, de store spørsmålene, fremtiden ... eller bare undre deg over livets mysterier underveis.

  Uansett hva du håper å oppnå, er disse rutene en trygg og tilgjengelig måte å klarne tankene på. Og det beste er at du får gjøre dette mens du vandrer gjennom vakre landskap og pittoreske bygder med rik kulturarv og deilig lokalmat.

 5. 5. Kom tett på havet på fyrferie

  Den beroligende lyden av skvulpende vann, bølgene som drønner mot steinene, den salte havbrisen. Mange nordmenn trekker mot kysten for å stresse ned, siden både synet og lyden av havet har en beroligende effekt – selv i storm og ruskevær.

  Du kan oppleve dette på nært hold på fyrferie. Med en lang historie, sjarmerende arkitektur og dramatisk beliggenhet gir fyrtårnene deg en spennende opplevelse hvis du vil tilbringe en natt i havgapet.

 6. 6. Oppdag uberørt natur

  Stille, fredelig og uendelig vakkert – de norske nasjonalparkene er perfekte når du vil logge av den digitale verdenen. Landskapet er variert, fra lavereliggende skoger til høylandsområder og fjell som strekker seg mot himmelen. Oppmerkede stier går i alle himmelretninger. Eller du kan finne din spesielle plass og bare nyte den herlige stillheten.

  Norge er så stort at du også kan reise til steder der du knapt treffer andre turister. Finn din egen, lille hvite sandvik, finn din egen lille topp. Besøk gjerne noen av de vakre småøyene langs kysten vår. Både på Sørlandet, Vestlandet og langs Trøndelags- og Helgelandskysten og i Salten er det mange herlige øyperler som har overnattingstilbud og båtruter om sommeren. 

 7. 7. Besøk et mer bærekraftig reisemål

  Vi skal ikke bare ta vare på hverandre, men også de fantastiske plassene vi reiser til. Noen reisemål legger ekstra stor vekt på å ta godt i mot deg og til å legge til rette for at miljøavtrykket ditt skal bli så minimalt som mulig. De bærekraftmerkede reisemålene tar et større ansvar for at både miljøet, de som bor der og besøkende skal ha det ekstra bra, og at turismen støtter opp om lokalsamfunn og kulturarv. Bo gjerne på et miljømerket hotell

  Bærekraftmerkede reisemål finnes nå over hele Norge. Fra Tromsø og Lyngenfjord i nord til Lindesnes og Lysefjorden i sør. 

 8. 8. Sov mellom tretoppene

  Det er morgen, men prøv å ikke åpne øynene riktig ennå. Ligg der i noen minutter til. Pust inn den friske luften, lytt til vinden og fuglene som kvitrer like ved. Kjenner du det? Det er slik det føles å våkne i en moderne trehytte.

  Stort sett er det bare deg og naturen – og det er en god ting. Hvis du vil stresse ned, er et opphold i en tretopphytte en sikker vinner.

 9. 9. Prøv yoga med utsikt

  Pust inn, pust ut. La den positive energien fra naturen strømme gjennom kroppen idet du puster inn. Pust ut og kjenn at skuldrene blir mer og mer avslappet for hver gang.

  Meditasjon og yoga har blitt stadig mer populært som mosjonsform og for å rette oppmerksomheten innover og finne balanse i en stressende hverdag. Den dypt personlige opplevelsen når et nytt nivå når du er omgitt av natur og en del av noe større enn deg selv

 10. 10. Lei et koselig rede

  Når du virkelig vil rømme fra stressende hverdagsrutiner og finne en ny, fredelig rytme, kan det være lurt å reise vekk fra det hele. Den norske naturen er et utmerket tilfluktssted, siden du kan reise langt inn i skogen eller til en øy og være helt alene.

  Noen ganger trenger du bare en koselig hytte, en god bok og deg selv. La tankene fly mens du vandrer mellom trærne, og finn inspirasjon der du minst venter det. Eller sett deg ved havet og bare lytt.

 11. Reis sakte langs kysten på en av verdens fineste båtturer med Hurtigruten eller over fjell og gjennom daler på en av verdens mest spektakulære togturer.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen