Skip to main content

11 opplevelser som gjør godt for sjelen

Yoga? Mindfulness? Eller bare ren avkobling? Naturen er en god terapeut. Nyt en avslappende ferie med deg selv i fokus. Stress ned, slå av mobilen og finn roen. Her er 11 uforglemmelige reiseopplevelser som kan gjøre underverker for både kropp og sinn.

Naturen har en helt egen evne til å få oss i balanse, men når var sist du tok deg tid til å koble av?

Vi er alltid pålogget og tusenvis av ting kjemper om oppmerksomheten vår hver dag. Du kjenner sikkert følelsen. Plingende varsler, en utømmelig innboks – og selvsagt en endeløs liste over ting du må gjøre eller huske. Heldigvis finnes det en kur. Pakk sekken og reis fra stresset.

Ta en time out

For å virkelig nullstille oss må vi kanskje til og med kjede oss litt, noe filosofiprofessoren Lars Svendsen vet alt om. Han begynte å skrive “Kjedsomhetens filosofi” da han – ja, nettopp – kjedet seg. Men det viste seg å bli et morsomt, kreativt prosjekt og en populær bok.

– I disse dager gjør vi en masse småting for å få tiden til å gå, som å hele tiden sjekke telefonen i stedet for å bruke den tiden til å tenke og stresse ned. Det å kjede seg er ofte forbundet med å være alene, men det kan være fint og sunt å tilbringe tid for seg selv i fredelige omgivelser.

Naturens beroligende kraft

Om det er én person som virkelig forstår verdien av å tilbringe tid i naturen, så er det Randi Skaug. Etter å ha besteget Seven Summits, de høyeste fjellene på hvert av de sju kontinentene, kjøpte hun sin egen øy for å unnslippe byens tidspress.

Naturen har ingen klokke. Du bryr deg ikke om tiden når du står under nordlyset eller padler i kajakk under midnattssolen, fastslår Randi.

Naustholmen, øya hun har kjøpt i Nord-Norge, er en base for utendørsaktiviteter. Om sommeren tar hun imot bedriftsgrupper, større vennegjenger og individuelle reisende. Folk kommer hit for å stresse ned, logge av og finne ro og mening. Hun kaller det “et fredelig sted i en urolig verden”.

– Jeg har merket at så snart gjestene mine setter sin fot på øya, er det som om de tar et stort skritt bort fra de daglige rutinene sine, som ofte preges av stress. De sier at de tenker andre tanker her oppe.

Høres ikke det fantastisk ut? Nedenfor finner du 10 opplevelser som vil gjøre det enklere å finne roen.

Ikke stress med planleggingen, bestill en ferdig turpakke med Up Norway. Velg mellom en 8-dagers velvære- og friluftstur på Vestlandet, og 5-dagers fyrferie på Myken i Nord-Norge.

1. Kom nær naturen på unike hoteller

Ute. Inne. Bo et sted som lar naturen flotte inn og fylle rommet. Flott arkitektur gir også sinnet ro og inspirasjon. Det finnes stadig flere spennende overnattingsalternativer rundt i hele Norge. 

Glamping, eller luksuscamping er blitt en stor trend, så nå kan du bo superkomfortabelt i luksustelt med gode madrasser, eller i en glassigloo. Eller i toppen av et tre! I fjellene kan du bo i flotte arkitekttegnede turisthytter. Her føler du deg i ett med naturen, selv om du er god og varm foran peisen eller ligger i sengen under en myk dyne.

2. I ett med omgivelsene

Det skjer noe helt spesielt når du er på reise og faktisk tar deg tid til å nyte den, i stedet for å skynde deg til målet. Sansene vekkes til liv når det er nye ting å se, andre lyder og uvante lukter. Du har tid til å tenke, til å føle. Kjenne deg i balanse med omgivelsene. Kanskje gir du slipp på noe for å gi plass til noe annet.

Reiser du sammen med noen, får dere tid til å nyte hverandres selskap og gode samtaler. For eksempel på en herlig padletur? Eller så kan dere utforske landet vårt fra sykkelsetet. Med en elektrisk tohjuling er dessuten en meditativ sykkeltur blitt en supert alternativ for de aller fleste, selv med skikkelig oppakning. 

3. Reis langsomt

Noen ganger er det reisen selv som er hovedattraksjonen. Nyt den gode tiden og landskapene, og la deg fascinere av fortidens byggekunst på en tur gjennom slusene i Telemarkskanalen eller Haldenkanalen. 

Skipsbyggerkunst på sitt beste kan du også oppleve med en båttur på noen av Norges største innsjøer, med Skibladner på Mjøsa eller M/S Fæmund på Femunden. Men har du tenkt på at du også kan bli med på vakre båtturer høyt oppe i fjellet i Jotunheimen, på Bygdin eller Gjende?  

Dessuten er det en unik opplevelse å utforske de norske fjordene med noen av de nye, stillegående, elektriske sightseeingbåtene, blant annet fra Flåm. Eller reise med toget langs noen av verdens vakreste togruter, eller bli med på et meditativt seilas med Hurtigruten.   

4. Spirituell vandring

Pilgrimsleden St. Olavsvegene leder vei fra Oslo til Nidarosdomen i Trondheim, men du trenger verken gå hele ruten eller være religiøs for å få en mektig opplevelse. Pilegrimsvandring passer for alle som vil legge ut på en litt lengre fottur og kanskje få litt tid til å tenke. Her kan du filosofere over de små tingene, de store spørsmålene, fremtiden ... eller bare undre deg over livets små og store mysterier underveis, mens du vandrer gjennom vakre kulturlandskap og koselige bygder med en rik kulturarv og deilig lokalmat.

5. Kom tett på havet på fyrferie

Den beroligende lyden av skvulpende vann, bølger mot svabergene, den salte havbrisen. Mange trekker mot kysten for å stresse ned, siden både synet og lyden av havet gjør godt for både kropp og sjel – selv i storm og ruskevær.

Du kan oppleve dette på nært hold på fyrferie. Med en lang historie, sjarmerende arkitektur og dramatisk beliggenhet, byr et opphold i en av de gamle vokterboligene ved fyrtårnene deg en spennende opplevelse, om du drømmer om å tilbringe en natt i havgapet.

6. Oppdag uberørt natur

Stille, fredelig og uendelig vakkert – de norske nasjonalparkene er perfekte når du vil logge av den digitale verdenen. Landskapet er variert, fra lavereliggende skoger til høylandsområder og fjell som strekker seg mot himmelen. Oppmerkede stier går i alle himmelretninger. Eller du kan finne din spesielle plass og bare nyte stillheten i ekte villmark.

Norge er så stort at du også kan reise til steder der du knapt treffer andre turister. Finn din egen, lille hvite sandvik eller fjelltopp, og oppsøk litt mer hemmelige steder utenfor turisttråkket, der ikke alle andre reiser. 

7. Besøk et mer bærekraftig reisemål

Vi skal ikke bare ta vare på hverandre, men også de fantastiske plassene vi reiser til. Noen reisemål legger ekstra stor vekt på å ta godt i mot deg og til å legge til rette for at miljøavtrykket ditt skal bli så minimalt som mulig. De bærekraftmerkede reisemålene tar et større ansvar for at både miljøet, de som bor der og besøkende skal ha det ekstra bra, og at turismen støtter opp om lokalsamfunn og kulturarv. Bo gjerne på et miljømerket hotell

Bærekraftmerkede reisemål finnes nå over hele Norge. Fra Tromsø og Lyngenfjord i nord til Lindesnes og Lysefjorden i sør. 

8. Dra på øyhopping

Norge byr på titusenvis øyer og små, koselige kystperler! Dra på øyhopping langs Helgelandskysten, Salten eller Vestlandet, eller finn deg et lite, søvnig kystparadis på sørlandskysten. Selv i Oslofjorden ligger øyperlene bare en kort, liten båttur unna det travle hverdagslivet. 

Reiser du utenom de mest hektiske sommerferieukene, kan du ofte få kyst- og øyperlene nesten helt for deg selv, bare dele det med lokalbefolkningen.

9. Prøv yoga med utsikt

Pust inn, pust ut. La den positive energien fra naturen strømme gjennom kroppen idet du puster inn. Pust ut, og kjenn at skuldrene blir mer og mer avslappet.

Yoga og meditasjon har blitt stadig mer populært som en metode for å rette oppmerksomheten innover og finne balanse i en stressende hverdag. Den dypt personlige opplevelsen blir ofte enda sterkere når du er omgitt av natur og nye omgivelser, som vekker sansene.

10. Lei et koselig rede

Når du virkelig vil rømme fra stressende hverdagsrutiner og finne en ny, fredelig rytme, trenger du kanskje baree et stille ted, i skogen, på fjellet, eller ved havet. 

Lei en koselig hytte, ta med en god bok og deg selv. La tankene fly mens du vandrer mellom trærne, eller sett deg ved havet og bare lytt.

11. Spa deg ned

...det blir aldri feil. Nyt et opphold der det er deg, og bare deg i fokus, på alle måter. Bli massert og nyt velgjørende innpakninger, der alt du trenger å bekymre deg om, er å flyte rundt i vakre bassenger og å nyte varme saunaer. 

Les også

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt