VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
En kvinne praktiserer yoga på en strand i Lofoten i Nord-Norge
Yoga i Lofoten.
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
En kvinne praktiserer yoga på en strand i Lofoten i Nord-Norge
Yoga i Lofoten.
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
Stress ned, logg av og finn roen

10 opplevelser som gjør godt for sjelen

Yoga? Mindfulness? Eller bare ren avkobling? Naturen er en god terapeut. Nyt en avslappende ferie med deg selv i fokus. Stress ned, slå av mobilen og finn roen. Her er ti uforglemmelige reiseopplevelser som kan gjøre underverker for både kropp og sjel.

Naturen har en helt egen evne til å få oss i balanse, men når var sist du tok deg tid til å koble av?

Vi alltid pålogget og tusenvis av ting kjemper om oppmerksomheten vår hver dag. Du kjenner sikkert følelsen. Varsler spretter opp både her og der, innboksen er alltid full – og selvsagt har du en endeløs liste over ting du må gjøre eller huske. Det er rett og slett utmattende, men heldigvis finnes det en kur. Pakk sekken og reis fra stresset.

Ta en time out

Det er på tide å trappe ned og la være å planlegge noe som helst som minner om jobb eller plikter. For å virkelig nullstille oss må vi kanskje til og med kjede oss litt, noe filosofiprofessoren Lars Svendsen vet alt om. Han begynte å skrive “Kjedsomhetens filosofi” da han – ja, nettopp – kjedet seg. Men det viste seg å bli et morsomt, kreativt prosjekt og en populær bok.

– I disse dager gjør vi en masse småting for å få tiden til å gå, som å hele tiden sjekke telefonen i stedet for å bruke den tiden til å tenke og stresse ned. Det å kjede seg er ofte forbundet med å være alene, men det kan være fint å tilbringe tid for seg selv i fredelige omgivelser.

Naturens beroligende kraft

Om det er én person som virkelig forstår verdien av å tilbringe tid i naturen, så er det Randi Skaug. Etter å ha besteget Seven Summits, de høyeste fjellene på hvert av de sju kontinentene, kjøpte hun sin egen øy for å unnslippe byens tidspress.

Naturen har ingen klokke. Du bryr deg ikke om tiden når du står under nordlyset eller padler i kajakk under midnattssolen, fastslår Randi.

Naustholmen, øya hun har kjøpt i Nord-Norge, er en base for utendørsaktiviteter. Om sommeren tar hun imot bedriftsgrupper, større vennegjenger og individuelle reisende. Folk kommer hit for å stresse ned, logge av og finne ro og mening. Hun kaller det “et fredelig sted i en urolig verden”.

– Jeg har merket at så snart gjestene mine setter sin fot på øya, er det som om de tar et stort skritt bort fra de daglige rutinene sine, som ofte preges av stress. De sier at de tenker andre tanker her oppe.

Høres ikke det fantastisk ut? Nedenfor finner du 10 opplevelser som vil gjøre det enklere å finne roen.

Annonse: Ikke stress med planleggingen, bestill en ferdig turpakke med Up Norway. Velg mellom en 8-dagers velvære- og friluftstur på Vestlandet, og 5-dagers fyrferie på Myken i Nord-Norge.

 1. 1. Kom nærmere naturen på unike hoteller

  Naturens fredfylte ro trenger ikke å forsvinne idet du forflytter deg innendørs. Hvis du gjør innkvarteringen til en del av opplevelsen, blir turen din enda mer minneverdig.

  Norge er fullt av glassigloer og muligheter for luksuscamping, og i fjellene kan du bo i flotte arkitekttegnede turisthytter. Her føler du deg i ett med naturen, selv om du er god og varm foran peisen eller ligger i sengen under en myk dyne.

 2. 2. Prøv yoga med utsikt

  Pust inn, pust ut. La den positive energien fra naturen strømme gjennom kroppen idet du puster inn. Pust ut og kjenn at skuldrene blir mer og mer avslappet for hver gang.

  Meditasjon og yoga har blitt stadig mer populært som mosjonsform og for å rette oppmerksomheten innover og finne balanse i en stressende hverdag. Den dypt personlige opplevelsen når et nytt nivå når du er omgitt av natur og en del av noe større enn deg selv.

 3. 3. Lei et koselig rede

  Når du virkelig vil rømme fra stressende hverdagsrutiner og finne en ny, fredelig rytme, kan det være lurt å reise vekk fra det hele. Den norske naturen er et utmerket tilfluktssted, siden du kan reise langt inn i skogen eller til en øy og være helt alene.

  Noen ganger trenger du bare en koselig hytte, en god bok og deg selv. La tankene fly mens du vandrer mellom trærne, og finn inspirasjon der du minst venter det. Eller sett deg ved havet og bare lytt.

 4. 4. Finn indre fred på en spirituell reise

  Pilgrimsleden St. Olavsvegene leder vei til Nidarosdomen i Trondheim, men du trenger verken gå hele ruten eller være religiøs for å få en mektig opplevelse. Veiene passer utmerket for alle som vil legge ut på en lengre fottur og få tid til å tenke. Her kan du filosofere over de små tingene, de store spørsmålene, fremtiden ... eller bare undre deg over livets mysterier underveis.

  Uansett hva du håper å oppnå, er disse rutene en trygg og tilgjengelig måte å klarne tankene på. Og det beste er at du får gjøre dette mens du vandrer gjennom vakre landskap og pittoreske bygder med rik kulturarv og deilig lokalmat.

 5. 5. Kom tett på havet på fyrferie

  Den beroligende lyden av skvulpende vann, bølgene som drønner mot steinene, den salte havbrisen. Mange nordmenn trekker mot kysten for å stresse ned, siden både synet og lyden av havet har en beroligende effekt – selv i storm og ruskevær.

  Du kan oppleve dette på nært hold på fyrferie. Med en lang historie, sjarmerende arkitektur og dramatisk beliggenhet gir fyrtårnene deg en spennende opplevelse hvis du vil tilbringe en natt i havgapet.

 6. 6. Oppdag uberørt natur

  Stille, fredelig og uendelig vakkert – de norske nasjonalparkene er perfekte når du vil logge av den digitale verdenen.

  Landskapet er variert, fra lavereliggende skoger til høylandsområder og fjell som strekker seg mot himmelen. Oppmerkede stier går i alle himmelretninger og du kan dra på nye eventyr hver dag om du ønsker det. Eller du kan finne din spesielle plass og bare nyte lyden av trær som rasler i vinden og fugler som kvitrer.

 7. 7. Senk skuldrene på spa

  Ingenting slår et spaopphold når du virkelig vil skjemme deg selv bort. Og vi vet alle at du har fortjent det. I Norge kombineres avslappende behandlinger med panoramautsikt og et av naturens grunnleggende elementer: vann. Rykende varmt eller iskaldt – det gjør uansett underverker for både kropp og sjel.

  Du kan prøve aromaterapidusjer, beundre landskapet fra en flytende stamp, varme deg i badstuen før en forfriskende dukkert i fjorden, eller plaske rundt i et stort basseng hvor du kan starte svømmeturen innendørs og ende opp i et utendørsbasseng. Og viktigst av alt: kjenne stresset flyte bort.

 8. 8. Sov mellom tretoppene

  Det er morgen, men prøv å ikke åpne øynene riktig ennå. Ligg der i noen minutter til. Pust inn den friske luften, lytt til vinden og fuglene som kvitrer like ved. Kjenner du det? Det er slik det føles å våkne i en moderne trehytte.

  Stort sett er det bare deg og naturen – og det er en god ting. Hvis du vil stresse ned, er et opphold i en tretopphytte en sikker vinner.

 9. 9. Dra på et avslappende vintereventyr

  Når landskapet har kledd seg opp i vinterdrakten sin, er naturens lyder pakket inn i et hvitt, glitrende teppe – noe som tilfører en helt ny dimensjon til absolutt alt. Skrittene dine høres annerledes ut, luften er ren og frisk og du kan se din egen pust. Skiturer, vintersafari på fjorden, nordlyset – det er en magisk årstid.

  Vinteren er også en tid for ettertanke, spesielt rundt nyttår. Tenk på snøen som et tomt lerret og la naturen vise vei. Finn deg til rette i en koselig hytte før du kler godt på deg og legger ut på eventyr. Da kommer tingene til å falle på plass.

 10. 10. Reis langsomt

  Det skjer noe helt spesielt når du er på reise og faktisk tar deg tid til å nyte den, i stedet for å skynde deg til målstreken.

  Sansene vekkes til liv når det er nye ting å se, andre lyder og kanskje til og med nye lukter. Du har tid til å tenke, til å føle. Kanskje gir du slipp på noe for å gi plass til noe annet. Reiser du sammen med noen, får dere tid til å nyte hverandres selskap og gode samtaler. Og du får rikelig med tid til å beundre de vakre omgivelsene.

  Annonse: Reis sakte langs kysten på en av verdens fineste båtturer med Hurtigruten eller over fjell og gjennom daler på en av verdens mest spektakulære togturer.

 11. Dette var 10 forslag til stressfrie ferier i Norge. Enten du lengter etter en avslappende yogatime med utsikt eller en fjelltur mellom høye topper i nasjonalparker, så har Norge noe for deg. Om du ikke klarer å bestemme deg, kan du ta en titt på disse artiklene for mer inspirasjon.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages