Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
Sjonfjellet - Nesna
Sjonfjellet - Nesna.
Photo: Olav Breen
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Midtveis langs Helgelandskysten ligger Nesna. Mange forbinder dette naturskjønne stedet med utdanning, og ikke minst den kjente Nesnalobben. Hvorfor ikke la Nesna være base for din ferie og utforske øyriket rundt. Nord-Norges største campingplass med utendørs vannsklie ligger midt i sentrum, og en meget populær møteplass for fritidsbåter i gjestehavna. 

Utenfor tettstedet Nesna ligger Nesnaøyene; Tomma, Hugla og Handnesøya. I nord ligger Sjonfjellet og Rana, mens i sør ligger Leirfjord. Fra Nesna sentrum er det gangavstand til de sentrumsnære naturområdene. Nesna ligger sentralt langs Kystriksveien, med Sandnessjøen i sør. Mo i Rana ligger nord-øst for Nesna langs E6. 

Nesna har gjennom mange år vært et skolested. Her finnes en kristen videregående skole og ikke minst Høgskolen på Nesna, også kjent som lærerskolen på Nesna.

I det gamle handelshuset «Zahl» og i Klokkergården ligger Nesna museum, en avdeling under Helgeland Museum. Museet har skiftende utstillinger og er absolutt verdt et besøk. Her finner du også en fin museumsbutikk. Dikterpresten Petter Dass levde mesteparten av sitt liv på Nesna, og her skrev han bl.a. Nordlands Trompet. 

Nesna som base for utflukter

Det er enkelt å komme seg til Nesna både med hurtigbåt og buss fra Sandnessjøen og buss fra Mo I Rana. Fra Nesna kan du ta buss til Sandnessjøen og returnere med hurtigbåt samme dag. Både Nordlandsekspressen som går daglig mellom Bodø og Sandnessjøen, og Trænaruta som går mellom Sandnessjøen og Lovund/Træna har daglige anløp her. Ferja fra Nesna sentrum tar deg ut til Tomma, Hugla og Handnesøya, også kalt Nesnaøyene. Dette gjør Nesna som en tilnærmet perfekt base for å utforske Helgelandskysten.

Bruk Nord Norges største campingplass som base

På Havblikk camping Nesna kan du bo i hytter, leiligheter og rom av ulik størrelse og standard. Her er Nord Norges største vannsklie, minigolf, sykkelutleie, båtutleie, og kajakkutleie. I Ninas Lavvo avslutter du kvelden med pub og bålkos ! 

Dagsturer til Træna og Lovund fra Nesna

Med Trænaruta og Nordlandsekspressen kan en ta dagstur til Træna eller Lovund hver onsdag eller fredag. En reiser da med Trænaruta kl. 1130 fra Nesna, og må velge hvilken øy en ønsker å hoppe av på. Til Træna kommer en kl. 1335. kl 1855 hopper du på Trænaruta igjen og tar denne ned til Onøy (ankomst 2020). Her hopper du på Nordlandsekspressen, som tar deg siste biten ned til Nesna. 

Kajakkopplevelser med Hav & Fritid

Hav & Fritid holder til i havna på Nesna og tilbyr ulike typer guidede turer tilpasset både nybegynnere og eksperter. De har også jevnlige kajakkkurs.

Komme seg til og fra Nesna

Hurtigruta anløper Sandnessjøen to ganger daglig (sør og nordgående). Nesna har bussforbindelse med Mo i Rana i nord, Mosjøen i øst og Sandnessjøen i sør. Det er hurtigbåtforbindelse fra Sandnessjøen og Bodø til og fra Nesna. Se ruteinfo på www.177nordland.no 

Noen viktige ruter:

Flere severdigheter og opplevelser i Nesna

Nesna Museum

Museet ligger i Nesna sentrum i det gamle handelshuset «Zahl». Dette er et lokalhistorisk museum med ulike utstillinger og egen museumsbutikk. For mer informasjon, se: www.helgelandmuseum.no 

Nesna Kirke 

Nesna kirke fra 1879 finner du midt i sentrum av Nesna. Kirken er en korskirke i tre og utenfor kirken står en byste av Petter Dass. Så sent som i 2007 ble det vurdert å rive kirken til fordel for en moderne arbeidskirke. Isteden har Nesna kommune brukt mange millioner kroner til renovering av det flotte kirkebygget.   

Høgskolen på Nesna

Høgskolen på Nesna, etablert i 1918, er Nord-Norges nest eldste utdanningsinstitusjon. Når lærerskolen ble etablert var det kun lærerutdanning i Tromsø i nord og Levanger i sør, og behovet for lærere i landsdelen var stort. Campus består i dag av moderne bygg, så vel som historiske skolebygg og ligger bare en kort spasertur fra sentrum og ferjekaia på Nesna.

Nesnalobben

Den kjente ”Nesnalobben” er en vintersko laget av ullfilt. Produksjonen av skoen startet på Nesna i 1955 og gikk helt fram til 2007, da produksjonen ble flyttet til Estland. Skoen er viden kjent for sin evne til å holde på varmen. Mange kvinner startet sin egen arbeidsplass hjemme på Nesna og leverte sko til Nesna Fabrikker. I dag kan du kjøpe Nesnalobben på butikken Zebra som ligger på Nesna Storsenter og på Nesna museum. 

Petter Dass løypa

Bare 500 meter fra Nesna Kirke starter Petter Dass løypa. Startpunktet er Bjørndalen friluftsområde.  Turen tar ca. 1,5 - 2 timer og går gjennom småkupert skogsterreng. På tilbaketuren kan du følge bilveien til Nesna sentrum.