Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Røros Røros
Credits
Røros.
Photo: Thomas Rasmus Skaug - visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Et glimt av fortiden

Den tradisjonelle gruvebyen Røros er et moderne samfunn der folk bor og jobber midt i et fredet verdensarvområde.

Røros ligger på Rørosvidda 628 meter over havet. Byen ble grunnlagt i 1644 da den første kobberåren ble funnet i området – sagnet sier at det var en reinsdyrbukk som sparket opp en skinnende stein før den falt om etter å ha blitt skutt – og Røros ble snart en av de viktigste gruvebyene i Norge.

Bykjernen har en stor og godt bevart trehusbebyggelse, og det ekte og autentiske forsterkes ved at nåtidens moderne mennesker bor, jobber og driver koselige butikker og verksteder i husene fra 1600-tallet. 333 års gruvedrift og byjordbruk har skapt en helt særegen by på fjellvidda, og i 1980 ble Bergstaden Røros innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

I 2013 fikk Røros det prestisjetunge merket for Bærekraftig reisemål, et kvalitetsmerke for destinasjoner som jobber systematisk for å redusere reiselivets negative påvirkning på miljøet og gir gjestene sine gode opplevelser, samtidig som de tar vare på natur, kultur og miljø. Røros blir også kalt «lokalmathovedstaden» fordi utvalget i lokalt produsert mat er så stort. Her kan du bli med på lokalmatsafari og smake på de beste produktene.

Se Bergstaden Røros fra en hesteslede med skinn, tente fakler og klingende bjeller, eller lev deg inn i rollen som modig eventyrer mens du fyker over Rørosvidda bak et hundespann.

Opplev lune bjørkelier og røsslyngkledt fjell med stier og kjerreveier etter gruve- og seterdriften, eller gå på ski i et gnistrende vinterterreng og speid etter reinsdyr.

På Røros har det i flere hundre år vært drevet tamreindrift. Allerede før gruvedriften ble etablert, var det sørsamisk befolkning i området. Sørsamene holder fremdeles rein og er sammen med dyrene store deler av året.

Femundløpet er et langdistanse sledehundløp som går av stabelen hver vinter. Løpet har over 130 deltakere og 1300 hunder som kjører 600 eller 400 kilometer over seks dager. Start og mål er i Røros. Deltakerne kjører gjennom fantastisk villmark og må gjennom ekstreme utfordringer i temperaturer ned til minus 40 grader, snøstormer og krevende terreng. I motsatt ende av skalaen finner du Vinterfestspill i Bergstaden, kammermusikkfestivalen der de beste av Nordens musikere og kunstnere spiller sammen hvert år i midten av mars.

Røros
Røros
Thomas Rasmus Skaug/Visitnorway.com
Røros
Røros
CH - Visitnorway.com
Utistuvollen, Vingelen
Vingelen
CH - visitnorway.com
Røros
Røros
Terje Rakke/Nordic Life AS/ Visitnorway.com
Ad

Et bærekraftig reisemål

Mange steder opererer etter bærekraftige prinsipper, men å bli merket som en bærekraftig destinasjon er det ikke alle som kvalifiserer til. Da må man bevise gjennom mange år at man jobber målrettet for å tilby unike opplevelser, samtidig som man forsøker å begrense den negative effekten turisme kan medføre.

I tillegg må destinasjonen kontinuerlig jobbe for å forbedre sin forretningspraksis og forholdet til lokalsamfunnet, basert på bærekraftige prinsipper.

Finn ut mer om bærekraftig turisme i Norge

Bærekraftig reisemål logo

Mat og drikke

Reiseinformasjon

Med fly:
  • Røros Lufthavn har flygninger fra Oslo de fleste dager. Flyplassen ligger 2 kilometer fra Røros.
  • Nærmeste større flyplass er Trondheim Lufthavn Værnes, og derfra kan du dra videre til Røros med buss eller tog.

Annonse: Fly til Røros med Widerøe

Med bus:
  • Det går busser til Røros fra Trondheim og Oslo.
Med bil:
  • Det tar omtrent 5 timer å kjøre til Røros fra Oslo. Fra Trondheim er reisetiden omtrent 2 timer.
  • Alternativt kan du ta den vakre Rv705 mellom Stjørdal og Røros over fjellet fra Stugudal til Brekken.
Med tog:
  • Rørosbanen mellom Hamar og Trondheim og stopper på Røros til Støren. Banen har forbindelser med Dovrebanen på Hamar og Støren, og Solørbanen på Elverum.
Med båt:
  • M/S Femunden går i rute på Femunden hver dag i sommersesongen. Den tar deg fra Elgå i Hedmark til Synnervika i Røros kommune, 30 kilometer fra Røros by. Fra Synnervika kan du ta buss til Røros.

Røros tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad