VIKTIG! Les denne informasjonen om Koronaviruset og reising i Norge
Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway
Julenissen og en jente på et av Norges beste julereisemål, Savalen
Julenissen på Savalen.
Photo: Savalen
Julenissen og en jente på et av Norges beste julereisemål, Savalen
Julenissen på Savalen.
Photo: Savalen
De beste julereisemålene

Kom i julestemning

Sov i verdens største pepperkakehus, opplev stemningsfulle julemarkeder, feir jul på Hurtigruten – og besøk selveste julenissen! Du trenger ikke dra til utlandet for å oppleve en herlig førjulshelg. Her er noen steder som byr på skikkelig julestemning.

 1. 1. Norges julehovedstad – Oslo

  Den julepyntede hovedstaden er et syn i desember! Det er også gode sjanser for å oppleve hvit jul i Oslo. I så fall bør du ta deg en tur i akebakken Korketrekkeren.

  Besøk det store julemarkedet i Spikersuppa, som åpner medio november og byr på varm gløgg, markedsboder, pariserhjul og egen skøytebane! Også på Youngstorget finner du et stort julemarked. Men det mest spesielle markedet arrangeres på Norsk Folkemuseum på Bygdøy første og andre helg i desember. Her kan du oppleve jul gjennom flere tidsepoker, markedsboder, juleverksteder og underholdning. I tillegg er det massevis av mindre julemarkeder rundt i byen.

  Julehandelen kan du også gjøre unna på Aker Brygge, i gågatene rundt Karl Johan, i Hegdehaugsveien, på Oslo City og på Grünerløkka.

  Restaurantene er i full gang med å servere julebord og tradisjonell julemat, men husk å bestille bord på forhånd.

  Har du litt ekstra tid, er det flott å ta bussen til trehusidyllen Drøbak, der de ikke bare har julemarked, men også Nordens eneste helårsåpne julehus, med eget poststempel og massevis av julepynt.

 2. 2. Julestemning i Bergen

  De trange smugene i den koselige hansabyen Bergen er en flott ramme rundt juleforberedelsene. Her finner du et stort julemarked på Festplassen, med pariserhjul og karuseller. Du kan også besøke verdens største pepperkakeby. Se adventslysene tennes på toppen av byfjellet Fløien, og rund av kvelden med en julekonsert.

  I tillegg til spennende julehandel bør du få med deg en utstilling på kunstmuseet KODE, det berømte Akvariet og noen av de andre spennende kulturattraksjonene i byen. Besøket kan enkelt kombineres med en tur med Flåmsbana og fjordsightseeing i vintervakre Flåm.

 3. 3. Hvit jul på Lillehammer

  Lillehammer er et av de sikreste kortene hvis du drømmer om hvit førjulsstemning. Den hyggelige byen ved Mjøsa ligger bare en kort togtur fra Oslo.

  Opplev jul i ulike tidsepoker på friluftsmuseet Maihaugen, som har et populært julemarked den første helgen i advent. Et besøk hos de mange kunsthåndverkerne på Fabrikken, som har en egen konsertscene, hører også med. Og før du går på shopping i den julepyntede gågata, bør du definitivt legge turen innom Lillehammers spennende kunstmuseum.

  Kombiner gjerne besøket med morsomme vinteropplevelser. Like ved Lillehammer ligger skianleggene Hafjell og Kvitfjell, som ofte åpner allerede i november. De tøffeste kan dessuten teste bob- og akebanen som ble brukt under OL i 1994, eller ta stolheisen opp i Lysgårdsbakkene hoppanlegg. Trives du bedre med føttene plantet trygt på bakken, venter kulturopplevelser i Gudbrandsdalen og stavkirken i Ringebu mindre enn en time unna.

 4. 4. Førjulseventyr i Lofoten

  Er du klar for en helt annerledes juleopplevelse – under nordlyset? Førjulseventyret starter i begynnelsen av november i vakre Henningsvær i Lofoten. Fiskeværet byr på små, koselige nisjebutikker, kunsthåndverkere som glassblåsere og lysstøpere, og eget luedesign. Du kan til og med få en ny tatovering i førjulsgave.

  Her finner du også flere førsteklasses kunstmuseer, inkludert den unike kunsthallen KaviarFactory og Galleri Lofotens Hus. Kunstopplevelsene kan du fordøye på en rekke kafeer, puber og spisesteder. Vær obs på at mange steder holder stengt på mandager og tirsdager.

  Ta en selfie med de blå sparkene som er utstyrt med hjul – perfekt i mildvær – og overnatt gjerne i en rorbu med utsikt til havet. Vil du litt ut av byen, kan du ta en dagstur til Lofotr Vikingmuseum på Borg eller til Svolvær og Kabelvåg, som har museer, akvarium og gallerier. Bestill tidlig om du vil ha plass på Norges største julebord på Thon Hotel Lofoten i Svolvær, som byr på mer enn 250 retter og et ramsalt juleshow!

 5. 5. Nostalgisk jul på Røros

  Hvis det er nostalgisk julestemning du er ute etter, er det bergstaden Røros som er stedet. Den utrolig koselige gruvebyen med de lave, lune tømmerhusene er perfekt når du vil unngå julestress. Her finner du mange små nisjebutikker og dyktige kunsthåndverkere. Lokalmatmekkaet har dessuten en rekke gode restauranter og mikrobryggerier, og røye, reinsdyr og annet vilt er ofte å finne på menyen.

  Du må selvsagt få med deg julemarkedet den andre helgen i advent, og en julekonsert i Røros kirke – Bergstadens Ziir. Du kan også bli med på en guidet tur i verdensarvbyen eller hundekjøring over Rørosvidda.

  Røros kan fint kombineres med trøndersk førjulsstemning og en uforglemmelig julekonsert i NidarosdomenTrondheim.

  Julegaten på Røros i Trøndelag
  Jul på Røros.
  Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

 6. 6. Julebyer i sør

  I Sør-Norge finner du flere byer som har satset litt ekstra på julestemningen. I julepyntede Kristiansand er det julemarked på torget, og i store deler av desember kan du oppleve et fantastisk lysshow på Domkirken, som også har et stort julekonsertprogram. Ute kan du nyte en tradisjonell «kagemann», før du tar en runde på skøytebanen. I Dyreparken er det julefeiring på KuToppen i helgene.

  Egersund på Vestlandet og Tønsberg i Vestfold er andre byer som har figurert på listene over Norges beste julebyer. I Fredrikstad danner Gamlebyen en ekstra koselig ramme rundt en lun førjulstid med julemusikk, nisjebutikker og julemarkeder de tre første helgene i desember.

 7. 7. Sov i et pepperkakehus hos julenissen

  Vil du treffe den ekte norske Julenissen? Da bør du dra til fjellparadiset Savalen på Tynset. Overnatt i Nissegata – eller i verdens største pepperkakehus! Du får også møte Nissemor i Nissehuset, som har pakkemaskin, eventyrtrone og postkontor. Det er åpent alle lørdager hele året samt i feriene, men er selvsagt mest magisk i den vakre hvite tiden.

  Etter å ha deltatt på enda mer vintermoro, gjerne med ski på beina, kan du tine opp i spaet og badeanlegget. Før jul kan hele familien kose seg med juleaktiviteter i helgene. I begynnelsen av januar inviterer Julenissen til vinterleker der nisser fra hele verden samles til kappestrid!

  Savalen
  Savalen.
  Photo: Savalen

 8. 8. Jul i Kongeparken

  I Kongeparken i Stavanger tenner de mer enn en million julelys i desember, og det kryr av store og små nisser av alle slag. Fra slutten av november byr den julepyntede temaparken på massevis av koselige juleaktiviteter, juleverksteder og show, og mange av karusellene er åpne. Møt julenissen og nyt en rikholdig julebuffé. Kombiner gjerne besøket med koselig julehandel i Stavanger.

 9. 9. Hotelljul

  Lei av julestri og julemas? Stadig flere ønsker å tilbringe julen på hotell – og komme til ferdig dekket julebord og ferdigpyntet tre. Rundt i Norge er det mange hoteller som tilbyr tradisjonsrike julefeiringer med gang rundt juletreet, juleaktiviteter, julenissebesøk og pakkeutdeling, både på norsk og internasjonal maner.

  Mange julegjester kombinerer juleoppholdet med en tur i alpinbakkene eller langrennsløypene. Derfor finner du mange juleåpne hoteller rundt skinanlegg og blant høyfjellshoteller.

 10. 10. Jul på Hurtigruten

  Fremdeles på jakt etter julefreden? Tusenvis av mennesker feirer hvert år skipsjul om bord på tradisjonsrike Hurtigruten, eller unner seg et stemningsfullt førjulscruise til julepyntede havner langs den snøkledde norskekysten. Som regel vil du også få se se nordlyset danse rundt julestjernene.

  På julaften ligger skipene stille i havnene, og du kan delta på julegudstjeneste i en kirke på land hvis du vil. Om bord får du servert norsk julemat basert på lokale råvarer fra områdene du seiler gjennom. Og frykt ikke – julenissen kjenner også seilingsruten!

Populære julemarkeder

16. november–30. desember
(stengt 24. og 25. desember)

Jul i Vinterland i Spikersuppa, Oslo

7.–8. desember
Designernes eget julemarked på DOGA, Oslo

30. november–1. desember
Maihaugens julemarked, Lillehammer

30. november–1. desember og 7.–8. desember
Norsk Folkemuseums julemarked, Oslo

5.–8. desember
Julemarked Røros

28. november–22. desember
Bergen Julemarked

6.–21. desember
Julemarkedet i Trondheim

28. november–8. desember
Julemarked Haugesund

1. november–22. desember
Førjulseventyr i Henningsvær, Lofoten

5.–15 desember
Julebyen Egersund

Mer inspirasjon til julefeiringen

Nå er det jul igjen! Les deg opp på alt fra hvor du bør dra i jula til hva du bør spise når du kommer dit.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Les mer om alt du kan gjøre i jula

Under finner du mer om det meste vi har nevnt i artikkelen. Start planleggingen i dag!

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Les også

Tilbake til toppen

Your Recently Viewed Pages