Skip to main content

Hva koker i Trøndelag?

Jordnær. Autentisk. Med røtter i både vikingtiden, middelalderen, og århundrer med jakt, fiske og jordbrukstradisjoner. Men også tankevekkende innovativt.

Det anerkjente reisemagasinet Condé Nast Traveler omtalte regionen som Europeisk Matregion i 2022, og som en av topp tre destinasjoner for matopplevelser.

– Området har variert landskap med skog, fjell, fjord og åkrer, og leverer høy kvalitet på sjømat, økologiske meieriprodukter og ferske grønnsaker. Råvarene leveres lokalt og til restauranter rundt i verden. Condé Nast Traveler

Se noen av Norges beste kokker og matprodusenter prate om matparadiset Trøndelag.

Verdens beste sjømat?

Nå er du kanskje spent på menyen? Norsk fisk og sjømat havner på middagsbordet til folk over hele verden hver eneste dag, men har du noen gang tenkt på at internasjonale toppkokker, fra Dubai til New York, faktisk velger laks, sjøkreps, Hitrakrabbe og andre skalldyr fra Trøndelagskysten, til sine mest eksklusive menyer?

For å få en bedre forståelse av hvorfor Trøndelag er så viktig når det gjelder sjømat, må vi snakke om øyregionen Hitra og Frøya. I disse farvannene møter Golfstrømmen fra sør den kalde strømmen fra nord, som resulterer i noe av den høyeste kvaliteten på sjømat du kan få.

– Selv har jeg opplevd et av de beste sjømatmåltidene i mitt liv ute på Ansnes Brygger på Hitra. Det var bare … Wow!, sier Helle Øder Valebrokk, norsk kokebokforfatter og en av Norges mest kjente matskribenter. Hun står også bak matbloggen helleskitchen.no.

Og hun er ikke alene om det. En gang intervjuet hun den anerkjente Master Chef-dommeren Matt Preston i Mexico.

– Han fortalte meg at sjømaten i Norge og Trøndelag var den aller beste han noen gang hadde smakt, fortsetter hun.

Og hun mener bestemt at byen lever opp til sitt slagord: Home of Nordic Flavours. 

– Uansett hvor du reiser i Norden, vil du nå nesten eksklusivt bli servert norske skalldyr på de virkelig gode restaurantene.

Lokalmat-boom

Men Trøndelag handler like mye om åkeren som havet, og vi må skru tilbake tiden litt for å se hele bildet.

Du tror det kanskje ikke, men det var den lille, gamle gruvebyen Røros i Trøndelag som kickstartet boomen av lokalmat i Norge i mange år. Bli med på en unik safari gjennom lokalmathovedstaden.

Så spredte det seg rundt i hele regionen. Toppkokker flokket til Trøndelag, og tok med seg erfaringer og teknikker fra alle verdenshjørner. En sterk kultur med å blande lokalmat med nye, innovative ideer har vokst fram her, og ført til en region som viser en dristig og lidenskapelig holdning til mat.

Lokale bønder begynte å tenke annerledes, og produserte fantastiske ting, takket være det fruktbare jordsmonnet i regionen. Frukt og grønnsaker vokser saktere i denne delen av verden, noe som gir dem en søtere og mer intens smak.

Lokale spesialiteter

– Det spennende med Trøndelag er at regionen er ganske unik når det kommer til mat. Hvert sted er kjent for sin greie, sier Mikael Forselius, tidligere hotelier & CEO på Britannia Hotel, Trondheims mest ekstravagante hotell, med sin Michelin-restaurant Speilsalen.

Ditt eneste problem er å velge mellom alle godsakene.

– For eksempel burde du prøve grønnsakene fra Frosta, reinsdyrkjøtt fra Røros, i tillegg til nydelige oster fra produsenter som Gangstad og Grindal, anbefaler Trine Sandberg, Norges mest kjente matblogger og skaperen bak trinesmatblogg.no, når vi møter henne på en kulinarisk roadtrip gjennom regionen.

Ostedilla!

Kyrne og sauene i regionen drar også nytte av det grønne gresset, den friske luften og det rene vannet. At de får være ute i naturen, gjør at kjøtt- og meieriproduktene smaker ekstra godt. Slik kan lokale ostemakere lage verdens beste oster!

2023 ble et rekordår for Oste-VM, World Cheese Awards, med mer enn 4500 oster som kjempet om tittelen verdens beste ost. Denne gangen var den norske blåmuggosten Nidelven Blå fra Gangstad Gårdsysteri som fikk førsteplassen i den anerkjente konkurransen, som i år ble arrangert i Trondheim.

– Det er ekstra artig at hele ysteriet er til stede og får oppleve det her, uttalte Maren Gangstad fra ysteriet.

Har du lyst til å smake vinnerosten? Gangstad Gårdsysteri er et av høydepunktene du kan besøke langs Den Gyldne Omvei, en av landets mest smakfulle sykkelturer. Selvsagt bør du smake de fantastiske blåmuggostene, men test også ysteriets deilige Camembert og smøreoster! Langs Den Gyldne Omvei finner ut også flere andre gårdsutsalg og kafeer som selger lokale godsaker.

Bocuse d'Or Europe

I 2024 skal byen også arrangere EM i kokkekunst, Bocuse d'Or Europe, som blirnok en internasjonal anerkjennelse av den fantastiske matreisen regionen har vært gjennom.

For å støtte utvalget, har Bocuse d'Or uttalt at «Trondheim er en lovende internasjonal gastronomisk hovedstad.»

Forresten, visste du at sammen med Frankrike, er Norge det landet som har vunnet mest i Bocuse d'Or?

Tørst i Trøndelag

Her er det er ingen grunn til å gå rundt tørst heller! En bølge av mikrobryggerier, kaffebarer og lokale juice- og kombutchaprodusenter har kommet for å bli. En god cocktail er aldri vanskelig å finne heller! Noen med en lokal vri:

– Akevittbaserte cocktailer er faktisk en av drikkene som trender i Norge og Norden akkurat nå, mye takket være en ny bølge av lokale produsenter, og meget dyktige, modige bartendere, ifølge Jørgen Dons, som har fått prisen «The best Nordic bartender», og som leder den populære Raus bar i Trondheim.

Verdsetter du en god cocktail, er også den stilige baren på Britannia Hotel et must. Er du mer glad i vin, så er det verdt å vite at sommelieren her er en av verdens beste, ifølge Michelinguiden. Du finner også andre flotte vinbarer og koselige puber rundt om i byen.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Les også