Skip to main content

Fun facts om reinsdyr

Reinsdyret er en viktig del av norsk historie.

...det er faktisk grunnen til at vi bor her i nord!

For mange tusen år siden kom ulike folkeslag vandrende fra sør og øst for å jakte reinsdyr, helt opp til de kalde, arktiske områdene lengst nord i landet vårt.

Senere ble det vanligere å ha tamrein.  

I dag driver mer enn 3000 samer med reindrift. Det er kun personer av samisk ætt (og inngifte, samboere og adoptivbarn) som har rett til å utøve reindrift på samiske beiteområder, ifølge reindriftsloven.

Reinflytting

Reinflokkene flyttes mellom vinter- og sommerbeiter. 

Om du har lyst på en utfordrende og unik opplevelse, kan du faktisk bli med en samisk familie på reinflyttingen, og følge flokken til kysten, der de også kalver.

8 årstider

Den samiske kulturen har hele åtte årstider i stedet for fire! De henger sammen med reindrift og reinflytting. 

I tillegg til vår, sommer, høst og vinter, har de høstsommer, høstvinter, vårvinter og vårsommer.

En historisk sledetur

Før snøscooteren var reinsdyr og slede det viktigste fremkomstmiddelet på vidda.

Sledene ble lastet med både mennesker og eiendeler, og reinsdyrene trakk dem gjennom snø og vanskelig terreng.

Nå kan du bli med på en tradisjonell sledetur bare for moro skyld i Nord-Norge og Trøndelag! Se for deg hvordan det var å reise over Finnmarksvidda for mange hundre år siden.

Lav-karbodiett

Selv om de er relativt store dyr, er de ganske enkle i matveien! Om vinteren graver de under snøen og rensker trær for lav

På sommeren koser de seg med urter, gress, lyng og andre grønne planter. De kan også spise sopp om høsten.

Det hender også at de forsyner seg litt av hagene til folk som bor i de nordlige områdene...

Reinsdyr går fritt og krysser ofte bilveier, så kjør forsiktig i reinområder! 

Deilig vinterpels

Reinsdyr fryser ikke, for vinterpelsen deres har ikke bare ett, men to lag!

De har korte ullhår som holder på varmen, og et lag med lengre, hule dekkhår som fylles med luft, noe som gir pelsen svært god isolasjonsevne. 

Klovene tilpasser seg også etter omgivelsene ved å være myke om sommeren, og skarpe og harde om vinteren, slik at de får gravd gjennom is og snø. 

Klovene fungerer også godt for svømming, i tillegg til at pelsen deres flyter!

Nye gevir hvert år

Bukker har større gevir som vokser med et filtaktig lag, bast, som til slutt faller av og etterlater harde og skarpe gevir som kan brukes for å kjempe om simler. Bukkene mister geviret etter simlenes brunstperiode.

I løpet av vintermånedene er det bare simlene som har gevir. Det bruker de nemlig til å jage vekk bukkene fra maten. 

Senere mister de også geviret. 

Hils på reinsdyr!

Bli kjent med reinsdyrene! Flesteparten av reinsdyropplevelsene tilbys i Nord-Norge, men det er også fullt mulig å oppleve reinsdyr i Trøndelag og på Østlandet.

Da får du ofte mate reinsdyrene, høre historiefortelling fra samiske familier og kanskje nyte et koselig måltid i en lavvo.

Tam vs. vill

Norge har både tam- og villrein. Hovedforskjellen er at tamrein er kontrollert av mennesker, men de er fortsatt ikke helt "tamme", ettersom de fleste lever et vilt liv ute i det fri. 

Reindriftsfamiliene følger etter reinsdyrene og beskytter dem fra farer, men ellers forstyrrer de dem minst mulig. 

Villreinen holder til i fjellene sør i landet, og man skal ikke oppsøke dem.

De blir lett forstyrret av mennesker, og om du skulle møte noen på tur, bør du sette deg ned og bli lavere enn terrenget rundt deg, så de ikke oppdager deg, eller gå stille og rolig vekk fra dyrene.

En unik norsk matvare

Reinjakt betydde overlevelse for de første som slo seg ned i Norge, og reinkjøtt er fortsatt en viktig del av norsk matkultur. Kjøttet har en ren og mild viltsmak, og kan være veldig mørt om det behandles riktig.  

Ifølge en studie fra Universitetet i Tromsø kan reinkjøtt faktisk være en god kilde til omega-3 og omega-6, som vanligvis finnes i fisk. Kjøttet er også veldig magert, slik som kylling!

Reinkjøtt kan serveres på utrolig mange måter. Prøv en varmende gryte i en av de norske fjellstuene, eller servert i en fin restaurant, eller hva med å prøve å lage noe deilig hjemme?

Test den tradisjonsrike samiske retten bidus (på bildet), reinskav, reinsdyrplomme, eller mørbrad av reinsdyr med godt tilbehør.

Stort sett hele dyret brukes, inkludert lever, tunge og hjerte. Disse kan også tilberedes på mange måter, tørkes, røkes eller stekes.

Duodji av reinsdyr

Samene bruker ikke bare reinkjøttet. I den samiske håndverkstradisjonen duodji brukes ofte reinskinn, gevir og bein for å lage klær, sko, kunst, tilbehør og redskaper. 

En viktig samisk tradisjon er å passe på at ingenting går til spille.

Ole Mathis Sara Nedrejord

Sara Duodji

Samiske trommer var en del av den samiske naturreligionen før samene ble introdusert for kristendommen. De ble ofte laget av tre, gevir eller bein, og trukket med et reinskinn dekorert med mytiske symboler. 

Trommene fikk en renessanse på 1970-tallet, og blir i dag brukt i samiske teaterforestillinger, musikk, ritualer og sammen med joik

Berømte reinsdyr

Selv om du aldri har sett et ekte reinsdyr, er det en kjent skikkelse i populærkulturen. Det mest kjente må jo være nissen og hans ni reinsdyr.

Som tidligere nevnt, er det kun simlene som har gevir rundt juletider, så Rudolf må være en jente!

Ellers kjenner du kanskje Sven, Kristoffs bestevenn i «Frost»-filmene. Norge var en stor inspirasjon for «Frost», og åpningslåten i filmen er faktisk samisk!

Den sørsamiske musikeren og komponisten Frode Fjellheim skrev sangen «The Great Thaw» (Vuelie Reprise) sammen med Christophe Beck.

Lær mer om samene

Samisk kultur handler om mye mer enn bare reinsdyr ...

Opplev samisk kultur!

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt