Skip to main content

10 lure turtips for barnefamilier

Den fjellvante småbarnsfaren Alexander Read er kjent fra turduoen «Mina og meg». Sammen med datteren Mina Floriana har han utforsket Norge på kryss og tvers, på korte og lange ekspedisjoner. Her deler han sine beste turtips med eventyrlystne barnefamilier.

1. Legg lista lavt

Begynn enkelt! Ikke tenk at du skal gå kjempelangt, klare å tenne bål, lage mat på primus, pakke i pulk og sette opp telt – allerede på første tur. Ta én ting av gangen og øv deg hjemme på forhånd – sett opp teltet i hagen først! Ha alt pakket og klart i god tid til den dagen dere skal dra.

2. Gjør turen til et felles prosjekt

Begynn å si «vi skal på tur sammen» framfor «jeg skal ta med barna på tur». Inviter barna med i planleggingen – la dem få mene noe om alt fra hva dere skal gjøre på turen, til hva som skal pakkes med av klær, bøker, leker, mat og liknende.

3. Fortell hva som skal skje

Fortell om hvordan terrenget kommer til å se ut og hva som skal skje underveis, så barna kan danne seg et mentalt bilde av turen på forhånd. Snakk om situasjoner som kan oppstå, som for eksempel hva dere skal gjøre hvis barna blir slitene og lei. Da kan du senere minne dem på hvordan dere ble enige om å løse situasjonen.

4. La barna gå først

Da har du bedre kontroll og kan enklere se om de er slitne, faller eller vandrer av gårde i en annen retning. La barna få utforske det de blir nysgjerrige på underveis, samtidig som de får lære å ta ansvar.

5. Ha det bra her og nå

Å på død og liv skulle nå turmålet dere hadde sett dere ut, er ikke det viktigste. Fokuser heller på hva som skal til for at alle skal ha det best mulig akkurat her og nå. Tenk gjennom alternative ruter dersom vær, vind, dagsform og humør tilsier det. Og husk – det er bedre å stoppe eller snu i tide enn å få en dårlig turopplevelse. Da er det lettere å bevare turmagien.

6. La barna være med å bestemme

Spør hvordan barna har det underveis og lytt til hva de sier, så du kan justere turlengde og tilrettelegge med pauser, sjokoladestopp og annet. På den måten får barna en stemme på turen og er med på å bestemme der de kan.

7. Ta fram barnet i deg selv

Overrask deg selv ved å ta pauser og å stoppe opp litt, selv om du ikke er sliten. Wow, se – for en diger maurtue! En stein som likner på et troll! Det vil gi deg en ro, samtidig som du inviterer barna til å utforske og leke, og ikke bare tenke på å komme fram til turmålet.

8. Riktig bekledning

Ha med klær etter vær – både nå og ut fra værmeldingen for de neste timene. Tenk på forhånd ut et godt svar i tilfelle barna spør om å ta av seg luen eller ta på shortsen, slik at de enklere forstår hvorfor det må bli sånn. Det kan fort bli omkamper dersom du må snu på egne avgjørelser, for eksempel hvis dressen må på igjen fem minutter etter du har latt et barn ta den av.

9. Ha ting lett tilgjengelig

Pakk sekken slik at du enkelt kan få tak i mat, snacks og ekstra klær (lue, votter og liknende) hvis du eller barna trenger det.

10. Hvis du glemmer alt over …

… minn deg selv på hvorfor du er på tur. Det handler ikke om hvorvidt det ble bål eller ei, om dere kom frem og fikk satt opp teltet, eller om at dere måtte snu. Det handler om hvordan dere har det sammen i møtet med naturen. Det er det viktigste!

Les historien om Mina (4), som har sovet 300 netter i telt og gått hundrevis av kilometer i norsk fjellheim.

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Finn flere barnevennlige aktiviteter

Her kan du søke etter aktiviteter for hele familien i hele landet.

Bli inspirert

Vi har samlet noen artikler vi tror du også vil like.

Sider du nylig har besøkt