Skip to main content

Norsk friluftsliv tar verden med storm

Livet er best ute, ikke sant? Og det gjør oss faktisk lykkeligere. Nå henger resten av verden seg på trenden.

Ja, vi elsker … dette!

Her til lands er friluftsliv en levemåte, nærmest en filosofi. Men det måtte en pandemi til før resten av verden virkelig fikk øynene opp for hva frisk luft kan gjøre for kropp og sinn, selv i små mengder.

Plutselig har «Friluftsliv» skapt store overskrifter i medier som The Guardian, Lonely Planet og National Geographic, mens Forbes dykker ned i det faktum at friluftsliv gjør nordmenn lykkeligere.

For dette handler om å komme seg ut og være i bevegelse. Være til stede fullt og helt, i det naturlige rommet. Finne glede i de enkle tingene, uansett alder og fysisk form – året rundt.

Det er jo ikke noe som heter dårlig vær, bare dårlige klær.

Noen foretrekker tøffe ski- og vandreturer …

… mens andre liker å chille i en hengekøye, eller bedrive meditativ og smakfull bærplukking.

Lave skuldre. Tid til å tenke.

Det er heller ikke uten grunn at friluftsliv er den mest populære fritidsaktiviteten i Norge. Du kan gjøre det på dine premisser – nesten hvor som helst. Og det er nok derfor mange utenfor landegrensene våre nå snur seg til oss for tips.

Vi elsker naturen

Uttrykket friluftsliv ble introdusert av Henrik Ibsen i diktet «På Viddene» på 1850-tallet. Han brukte ordet for å beskrive verdien av å tilbringe tid på mer øde steder, som en seter. Han kalte det «friluftsliv for tankene».

Konseptet har vært en del av den norske kulturen i hundrevis av år – vi har alltid vært mye ute på fritiden.

– I dag sier ni av ti nordmenn at de interesserer seg for friluftsliv, sier Bente Lier, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Men vet vi egentlig hva ordet friluftsliv betyr?

– Det er ikke knyttet til en bestemt aktivitet. For oss nordmenn har det en dypere betydning, som «å stresse ned» og å være en del av det kulturelle «vi-et» som knytter oss sammen som mennesker i naturen, sier Lier.

For en filosofi handler friluftsliv om å ta del i det enkle livet i naturen, uten å ødelegge eller forstyrre den. Konseptet er også sterkt forbundet med kos.

Friluftsliv er en del av folkesjela, og vår kjærlighet til naturen gjenspeiler seg i vårt daglige liv. Her er noen eksempler:

  • Friluftsloven, som inkluderer allemannsretten.
  • Friluftsbarnehager.

  • Mange ønsker en partner som også er aktiv, så en del velger å gå eller sykle en tur på første date.

  • Flere organisasjoner og biblioteker leier ut friluftsutstyr billig eller gratis.

  • Den norske turistforeningen (DNT) har mer en 260 000 medlemmer.

  • Hvert år jobber frivillige mer enn 550 000 timer med vedlikehold av hytter, markering av stier og planlegging av turer.

  • Vi har skoler som tilbyr bachelor i friluftsliv.

Forelsket i friluftsliv

– Det er utrolig at det å tilbringe tid i naturen fortsatt er en så viktig del av kulturen i Norge, selv når nordmenn lever et moderne liv, sier Lorelou Desjardins, fransk forfatter, blogger og advokat.

Hun flyttet til Norge for ni år siden og merket fort at de lokale var lidenskapelig opptatt av å tilbringe tid ute – hvordan mer eller mindre alle stikker til fjells klokken fire på en fredag.

I 2018 holdt hun et TEDx foredrag i Trondheim, der hun snakket om sin egen opplevelse av friluftsliv og hvordan hun gikk fra å være en byjente som ikke likte landsbygda, til å bli en friluftsentusiast som elsker å være ute.

Friluftsliv er en av grunnene til at jeg valgte å bosette meg i Norge, sier Desjardins, som bodde i ni forskjellige land før hun slo seg til ro her.

Verdien av frisk luft

Eksperter har lenge visst at det å tilbringe tid i naturen er godt for både den fysiske og den mentale helsa.

– De fysiske fordelene ved friluftsliv er uvurderlige, for det innebærer alltid en form for bevegelse. Men minst like viktig er verdien det har for mental helse, sier Bente Lier.

Hun viser til en undersøkelse som viser at naturopplevelser kan redusere stress og skjerpe sansene.

Flere norske studier viser også at en av de viktigste grunnene til at folk tar del i friluftslivet er at de ønsker å finne ro. I en offentlig undersøkelse fra 2020, svarer ni av ti at de føler seg mindre stresset og i bedre humør når de tilbringer tid i naturen.

– Når vi er i naturen, flytter vi fokuset bort fra oss selv, sier Helga Synnevåg Løvoll.

Hun er førsteamanuensis i idrett og friluftsliv ved Høgskulen i Volda og har forsket på følelsesmessige, spirituelle og estetiske opplevelser knyttet til friluftsliv. Synnevåg Løvoll forteller at det å sitte stille og nyte skogens ro kan være like godt for helsa som en løpetur på fjellet.

– Det å rette oppmerksomheten mot naturen bidrar til at vi flytter fokus vekk fra oss selv. Hverdagstankene får en pause.

Pust inn, pust ut. Her og nå.

Synnevåg Løvoll sier at alle de fem offisielle rådene for å bevare god psykisk helse kan komme til uttrykk gjennom friluftsliv:

  • knytte bånd (gjennom gode samtaler med våre turkamerater)
  • være aktiv (vandre, sykle, padle og så videre)
  • være oppmerksom (legge merke til detaljer, se etter det vakre)
  • fortsette å lære (prøve en ny aktivitet, finne en ny sti, bli god i kart og kompass)
  • gi (by på seg selv og bidra til at andre skal ha det bra på tur)

I FNs årlige lykkerapport, World Happiness Report, kom vi på femteplass i 2020, mens Bergen og Oslo kom på topp 10-listen over verdens lykkeligste byer.

Jeg tror friluftsliv er en viktig årsak til at vi nordmenn har det bra, sier Bente Lier.

Slipp barna fri!

Å tilbringe tid i naturen, er gøy og sunt, men noen ganger trenger barn litt overbevisning.

Norge er et naturlig lekeland og en destinasjon i verdensklasse for småbarnsfamilier, enten du ser etter aktiviteter som styrker familiebåndet, eller ønsker å få adrenalinet til å pumpe!

Fire årstider, en tankegang

Er det én ting de som bor utenfor Norge biter seg merke i, så er det at vi praktiserer friluftslivet året rundt. Også på kalde, våte og mørke dager.

Innstillingen er enkel, og du har garantert hørt det hundre ganger i oppveksten: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

Våre fire årstider byr på alt av vær og vind. Men vi lar ikke det stoppe oss. Og bra er det, for da hadde vi trolig tilbragt myyyye tid inne.

Dette har Kari Leibowitz, doktorgradsstudent og psykolog fra Stanford University, sett nærmere på. Hun bodde et år i Tromsø for å studere hvordan folk i nord taklet mørketiden. I et intervju med National Geographic sier hun at vi rett og slett har en positiv holdning til vinteren, et «positive wintertime mindset» som hun kaller det. Vi fokuserer på mulighetene årstidene gir.

Det vet Sigmund Andersen alt om. Han har tilbrakt de siste 20 årene på Svalbard som IFMGA fjellguide og professor ved UiT Norges arktiske universitet.

– Jeg tror en viktig del av vår kulturelle tilnærming til friluftsliv og natur, er at vi har lært oss å være dynamiske og endre planene basert på det været vi får, sier han.

Friluftsliv må ikke være ekstremt

For Andersen er friluftsliv et livslangt prosjekt og noe han er veldig engasjert i. Han har tilbrakt mer tid i naturen enn de fleste av oss kan se for seg, og sier at friluftsliv er helt nødvendig for at han skal ha det bra.

– Jeg føler at jeg opplever en ro på tur. Jeg får mye glede av å ha fine opplevelser i naturen, både når det gjelder utsikt og endringer på himmelen eller i været som kommer inn. Det gir også mye mestringsfølelse.

Som guide er Andersen opptatt av å formidle at fine naturopplevelser ikke må være eksterme.

– Jeg tror det er viktig å senke tempoet. Vi trenger ikke være så ambisiøs i hvor langt vi skal gå eller hvor mye vi skal gjøre. Det er ikke det friluftsliv handler om.

Ta deg heller tid …

… til å nyte utsiktene og alle detaljene i naturen.

Gå ut. Pust inn den rene lufta.

Kjenn hvor godt det føles å være ute i det fri.

Finn din favorittaktivitet

Filtrer søket ditt og sjekk ut tilbudene under.

0

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt