Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Terrengsykling

Eventyr på smale stier
Opplev frihetsfølelsen av å sitte på en terrengsykkel, enten du freser av gårde på en skogsti, sykler over et fjell eller tråkker av sted i åpent landskap.
To mennesker sykler ved Tennesvatnet i Lofoten
Terrengsykling i Moskenes i Lofoten.
Photo: ManfredStromberg.com / visitnorway.com

Lykken er å manøvrere seg frem på to hjul blant steiner, røtter og kvister. Hvis du noen gang har syklet i full fart ned et fjell på svingete skogstier, vet du nok at adrenalinkikket dette gir knapt kan sammenlignes med noe annet.

Takket være allemannsretten kan du sykle fritt nesten overalt i Norges skoger, fjell og daler – men spør lokalkjente om det finnes unntak, og hold utkikk etter skilt. Ved å benytte deg av allemannsretten får du mektige naturopplevelser og imponerende utsikt med på kjøpet.

I Norge sykler vi mer og mer, på fatbike om vinteren, på terrengsykkel over åpne vidder eller på svingete sykkelstier i fjellheimen.

Nettopp derfor er det ekstra viktig at vi ikke glemmer å ta vare på naturen. Vis respekt for landskapet, unngå å lage nye spor, og ta alltid hensyn til andre friluftsentusiaster du møter på veien. Ved å ha fokus på dette kommer alle til å se fornøyde ut på selfien på toppen av fjellet. Og det er tross alt det viktigste, ikke hvor langt og hvor raskt vi sykler. Og husk – bruk alltid hjelm.

Hallingdal
Hallingdal.
Photo: Vegard Breie / Ål Hallingdal

Stisykling

Stisykling er, som navnet tilsier, sykling på en sti. I motsetning til traktorveier som brukes av firehjulsdrevne kjøretøy, er det på en sykkelsti kun plass til sykkelen. Ofte fungerer stiene også som vandrestier gjennom skoger eller over fjell og vidder.

Det finnes sykkelstier i alle vanskelighetsgrader. Noen er jevne og godt vedlikeholdt, andre fulle av røtter og stener. Mange av stiene i dedikerte terrengsykkelområder passer alle aldre og nivåer, selv om de kan være nokså utfordrende om man sykler raskt.

Møre & Romsdal
Møre & Romsdal.
Photo: Sverre Hjørnevik

  Topp 5 områder for stisykling

  Henrik Alpers, sjefsredaktør for sykkelmagasinet Landevei, deler sine fem favorittområder for stisykling i Norge.

 1. 1. Hafjell Bike Park

 2. De siste årene har Hafjell utviklet seg til å bli et populært tilfluktssted for sykkelentusiaster på alle nivåer. Parkens område for stisykling byr på minst like mange opplevelsesmuligheter som freeride-delen og er absolutt verdt et besøk. Spennende sykkelmuligheter finner du også i den nærliggende Sjusjøen Mountain Bike Park.

 3. 2. Trysil Bike Arena

 4. Også Trysil begynner å få et velfortjent rykte for sine sykkelfasiliteter. Trysil Bike Arena har mer enn 100 kilometer med familievennlige sykkelstier og merkede ruter, både i fjellet og i skogen. Området for stisykling, Gullia, har fullt av morsomme utfordringer for hele familien. Fjellekspressen bringer både deg og sykkelen din opp på fjellet hele sommeren.

 5. 3. Tungvekteren i Arendal

 6. Tungvekteren er en åtte kilometer lang løype med mange sidespor. Stien har mange forskjellige underlag og en rekke sjarmerende trebroer bygget av lokale tømrere. Tungvekteren er en relativt ny løype, men allerede en favoritt blant både familier og dedikerte terrengsyklister. Det finnes også mange sykkelveier i området rundt Arendal. For mer informasjon om Tungvekteren, kontakt Arendal Singletrack.

 7. 4. Nordmarka

 8. Det er ikke alle hovedsteder i verden som har et offentlig skogområde rett utenfor bysentrum. Holmenkollen, Frognerseteren, Sørkedalen og Sognsvann er noen utgangspunkter i Oslo som er lette å nå med kollektivtrafikk. Hvis du ankommer marka fra vest eller nord, vil du finne flere muligheter for terrengsykling. Nordmarka har mange sportsstuer og matsteder, som for eksempel Ullevålseter, som serverer hjemmelaget mat. (Foto: Visit Oslo/Tord Baklund).

 9. 5. Finnemarka

 10. Sykkelveiene i Drammensmarka og Finnemarka passer både familier som vil ta det rolig og entusiaster som er ute etter mer krevende utfordringer. Ulevann Kokstad Skauen, Engerstra og Drammen skisenter er alle gode utgangspunkt for sykkelutflukterDrammensregionen.

Allemannsretten

Tenk, så heldige vi er: Allemannsretten er en gratis fellesgode og en del av kulturarven. Hovedprinsippene i allemannsretten er lovfestet i friluftsloven av 1957, og grunnregelen er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv.

Les mer om allemannsretten.

Forlat naturen slik du fant den

Norge er et naturskjønt land, med dramatiske fossefall, krystallklare fjorder, majestetiske fjell og spektakulære isbreer. Å bevare dette landskapet, disse samfunnene og den tradisjonsrike livsstilen er viktig for oss alle.

At bevaring av naturen er et felles ansvar, er en grunnholdning som har stått fast i generasjoner. Å nyte naturen og friluftslivet er en del av det norske arvestoffet, og vår respekt for omgivelsene er formet av dette.

Fotsporene du etterlater deg bør derfor være så små som mulig. Forlat området i samme stand som du ønsker å finne det.

Grønn norgesferie

Finn ditt favorittsted for terrengsykling

Henrik Alpers’ topp 5 terrengsyklingsteder
Vi du prøve deg på downhill er Hafjell Bike Park ledende i Norge på heisbasert sykling. Her finner downhill-løyper tilpasset alt fra helt nybegynnere… Read more
Hafjell Bike Park
Magiske sykkelopplevelser for alle i Gullia, GT Bike Park, Radisson Bike Park og Magic Moose. Read more
Stisykling i Trysil
Tungvekteren er et nettverk av terrengsykkelstier nordøst for Arendal sentrum. Read more
Sykkelløype - Tungvekteren
Friluftsområde nord i Oslo med mangfoldige turmuligheter året rundt. Nordmarka grenser mot Sørkedalen/Vestmarka - Krogskogen - Hadeland - Romeriksåsen… Read more
Nordmarka
Kristoffer Kippernes’ topp 5 sykkelparker
Kristoffer Kippernes er sjefsredaktør for terrengsykkel.no, Norges ledende sykkelmagasin. Her deler han sine fem favorittområder for freeride terrengsykling i Norge.
Les mer
Vi du prøve deg på downhill er Hafjell Bike Park ledende i Norge på heisbasert sykling. Her finner downhill-løyper tilpasset alt fra helt nybegynnere… Read more
Hafjell Bike Park
Drammen
Drammen Skisenter
Drammen skisenter er med sine ni bakker Norges nest største sykkelanlegg.
Drammen Skisenter
Narvikfjellet og områdene rundt beskrives som et eldorado for de sykkelinteresserte. Read more
Narvikfjellet MTB
Heisbasert sykling for både nybegynnere og eksperter, rett utenfor Kristiansand. Read more
Kristiansand Sykkelpark
Select
  Show Details
  Statens Kartverk, Geovekst og kommuner - Geodata AS

  Les også

  Tilbake til toppen

  Your Recently Viewed Pages