Dynamic Variation:
Book
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
MTB,Tennesvatnet lake, Moskenes, Lofoten Moskenes
MTB,Tennesvatnet lake, Moskenes, Lofoten.
Photo: ManfredStromberg.com - visitnorway.com
Campaign
Course
Event
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Eventyr på smale stier

Opplev frihetsfølelsen av å sitte på en terrengsykkel, enten du freser av gårde på en skogsti, sykler over et fjell eller tråkker av sted i åpent landskap. 

Lykken er å manøvrere seg frem på to hjul blant steiner, røtter og kvister. Hvis du noen gang har syklet i full fart ned et fjell på svingete skogstier, vet du nok at adrenalinkikket dette gir, knapt kan sammenlignes med noe annet.

Takket være allemannsretten kan du sykle fritt nesten overalt i Norges skoger, fjell og daler – men spør lokalkjente om det finnes unntak og hold utkikk etter skilt. Ved å benytte deg av allemannsretten får du mektige naturopplevelser og imponerende utsiktspunkter med på kjøpet.

I Norge sykler vi mer og mer, enten på en fatbike om vinteren, på en terrengsykkel over åpne vidder eller på en svingete sykkelsti i fjellheimen.

Nettopp derfor er det ekstra viktig at vi ikke glemmer å ta vare på naturen. Vis respekt for landskapet, unngå å lage nye spor og vis alltid hensyn til andre friluftsentusiaster du møter på veien. Ved å ha fokus på dette, kommer alle til å se fornøyde ut på selfien på toppen av fjellet. Og det er tross alt det viktigste, ikke hvor langt og hvor raskt vi sykler. Husk alltid å bruke hjelm når du sykler.

Hallingdal

Stisykling i Hallingdal
Hallingdal.
Photo: Vegard Breie, Ål Hallingdal
Stisykling

Stisykling er som er som navnet tilsier, sykling på en sti. I motsetning til traktorveier som brukes av firehjulsdrevne kjøretøy, er det på en sykkelsti kun plass til sykkelen selv. Ofte fungerer disse også som vandrestier, gjennom skoger eller over fjell og vidder.

Det finnes sykkelstier i alle vanskelighetsgrader: Noen er jevne og godt vedlikeholdt, andre fulle av røtter og stener. Mange av stiene i dedikerte terrengsykkelområder passer alle aldre og nivå, selv om de kan være nokså utfordrende om man sykler raskt.

Topp 5 områder for stisykling

Henrik Alpers, sjefsredaktør for sykkelmagasinet «Landevei», deler sine fem favorittområder for stisykling i Norge.

1. Hafjell Bike Park

Hafjell har de siste årene utviklet seg til å bli et populært tilfluktssted for sykkelentusiaster på alle nivåer. Parkens undervurderte område for stisykling byr på minst like mange opplevelsesmuligheter som freeride-delen, og er absolutt verdt et besøk. Spennende sykkelmuligheter finner du også i den nærliggende Sjusjøen Mountain Bike Park.

2. Trysil Bike Arena

Også Trysil begynner å få et velfortjent rykte for sine sykkelfasiliteter. Trysil Bike Arena har mer enn 100 kilometer med familievennlige sykkelstier og merkede ruter, både i fjellet og i skogen. Området for stisykling, Gullia, har fullt av morsomme utfordringer for hele familien. Fjellekspressen bringer både deg og sykkelen din opp på fjellet hele sommeren.

3. Arendal single track: Tungvekteren

Tungtvekteren i Arendal

Tungvekteren, Arendal.
Photo: Thomas Brynjulf Svendsen/Froland Kommune

Tungvekteren er en åtte kilometer lang løype med mange sidespor. Stien har mange forskjellige underlag og en rekke sjarmerende trebroer bygget av lokale tømrere. Tungvekteren er en relativt ny løype, men allerede en favoritt blant både familier og dedikerte terrengsyklister. Det finnes også mange sykkelveier i området rundt Arendal. For mer informasjon om Tungvekteren, kontakt Arendal Singletrack.

4. Nordmarka

Det er ikke alle hovedsteder i verden som har et offentlig skogområde rett utenfor bysentrum. Holmenkollen, Frognerseteren, Sørkedalen og Sognsvann er noen utgangspunkt i Oslo som er lett å nå med kollektivtrafikk. Hvis du ankommer marka fra vest eller nord, vil du finne flere muligheter for terrengsykling. Nordmarka har mange sportsstuer og matsteder, som for eksempel Ullevålseter, som serverer hjemmelaget mat. (Photo: Visit Oslo/Tord Baklund).

5. Finnemarka

Sykkelveiene i Drammensmarka og Finnemarka passer både familier som vil ta det rolig og entusiaster som er ute etter mer krevende utfordringer. Ulevann Kokstad Skauen, Engerstra og Drammen skisenter er alle gode utgangspunkt for sykkelutflukter i Drammensregionen.

Flere steder for terrengsykling i Norge

Stivettregler

Oppførsel og folkevett på sti

Det å ha flotte stier å sykle på er ikke en rettighet, men et privilegium. Norsk Organisasjon for Terrengsykling ønsker at du tenker over hvordan du kan ta vare på stiene du ferdes langs. Her er de viktigste retningslinjene for stivett:

  • Vær hensynsfull og hyggelig i møte med skiløpere og gående.

  • Begrens farten slik at du ikke er til fare eller ulempe for andre

  • Ikke lag nye spor. Dersom du ikke har ferdigheter til å forsere en hindring, gå av sykkelen.

  • Unngå å sykle på spesielt sårbare stier like etter perioder med mye nedbør.

  • Unngå å sykle i skiløyper når det er gjennomslagsføre og du setter dype spor. 

  • Ikke lag stien bredere ved å sykle utenom vanndammer eller hindringer.

  • Bær sykkelen gjennom myrområder slik at det ikke dannes dype spor.

  • Ikke lås bakhjulet i bratte nedoverbakker.

  • Dersom to syklister møtes i en bakke, har den som sykler oppover forkjørsrett.

  • Unngå de mest populære utfartsstedene i kjernetiden på lørdager og søndager og ellers når trafikken er stor i skiløypene.

Allemannsretten

Fribillett til naturen

Alle har lov til å ferdes og oppholde seg i utmarka i Norge. Allemannsretten er et gratis fellesgode og en del av vår kulturarv. Den gir deg rett til å bruke utmarka, uavhengig av hvem som er grunneier. Lufta er for alle, rett og slett.

Friluftsliv er en viktig del av den norske identiteten, og en av grunnene til det er at vi kan gå hvor vi vil. Så lenge vi er i utmark – udyrket mark – sørger allemannsretten for at vi kan bevege oss fritt i naturen. Vi har fra gammelt av hatt rett til å ferdes i skog og mark, etter elvene, på innsjøer, i skjærgården og til fjells. Vi kan høste av naturen – ikke bare saltvannsfisk, bær, sopp og blomster, men også inntrykk og opplevelser.

Grunnregelen er: Ta hensyn til naturen, privat eiendom og andre turgåere. Ikke gjør skade, og forlat naturen slik du gjerne vil finne den selv. Enkelt, ikke sant?

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad