Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
 • Overnatting

  Scandic Hotels - i alle landets store byer

  Nordic Choice Hotels - en annerledes hotellkjede

  Thon Hotels - fantastisk frokost

  Radisson Blu Hotels - finn dine favorittreisemål

  Citybox - moderne lavprishotell med sentral beliggenhet

  DanCenter - din feriehusekspert i Norge

  Norgesbooking - finn en koselig hytte til norgesferien

  Campcation –  Bestill camping over hele Norge med Campcation

 • Transport

  Vy - det har aldri vært enklere å reise med tog

  SJ NORD - opplevelsen starter på toget

  Vy express - reis med buss over hele Norge

  NOR-WAY Bussekspress - bussreiser i hele Sør-Norge

  DFDS - ta den behagelige sjøveien fra København til Oslo

  AutoEurope - stort utvalg og uslåelige priser

  Rent-A-Wreck - det smarte leiebilvalget

  Arctic Campers - lei din bobil eller camper

  Nordic Campers - den beste måten å se Norge på!

  Cabin Campers - nasjonalromantisk opplevelse på fire hjul

 • Reiser og rundturer

  Hurtigruten - "Verdens vakreste sjøreise"

  Authentic Scandinavia - spennende norgesreiser

  Up Norway - skreddersydde reiser

  Norrøna Hvitserk - ekspedisjoner og eventyrreiser

  Brim Explorer – Stille fjordturer med elektrisk katamaran

  Fjord Tours - opplev Norge i et nøtteskall® med kun én billett

  Fjord Travel – Bærekraftige flerdagsturer

  Go Fjords - Turer og aktiviteter over hele Norge

  Discover Norway - opplevelser i Norge. Ferdigpakka ski-, sykkel- og fotturer

  Norwegian Holidays - pakkereiser til lave Norwegian-priser. Fly, hotell og leiebil

  Expa Travel - Ekte opplevelser

  Booknordics.com - aktiviteter, safarier, turer, hytter og opplevelseshotell

  Stromma - sightseeingturer og opplevelser med buss, båt og tog.

 • Offers

Search
or search all of Norway
A woman and a little boy riding a reindeer sledge in Finnmark in Northern Norway
Spring migration.
Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com

Opplev samisk kultur

muteplay/pauseplay/pause

Eldgamle tradisjoner som joik, duodji og reindrift lever hånd i hånd med ny teknologi i en moderne hverdag, båret fram av nye, stolte generasjoner. Her er åtte ting du kanskje ikke visste om samisk kultur.

 1. 1. De fleste samer bor i Norge

  Det bor rundt 80 000 samer i Norge, Sverige, Finland og Russland til sammen, og rundt halvparten holder til i Norge. De fleste bor i Finnmark, men hele Nord-Norge, Trøndelag og noen andre områder som Trollheimen og Femundsmarka-traktene, regnes tradisjonelt inn i den norske delen av Sápmi.

  Den samiske kulturen har de siste årene fått et oppsving, og handler i dag om langt mer enn bare fargerike kofter og reindrift. Den samiske kulturarven gjennomsyrer i dag også moderne kulturuttrykk – alt fra rapmusikk og arkitektur til samtidskunst og nyskapende design.

  I Nord-Norge kan du oppleve den samiske kulturen selv gjennom å overnatte i lavvo under nordlyset, besøke samiske kunstsentre, oppleve reinsdyr på nært hold og ikke minst nyte den tradisjonelle samiske festmaten bidos.

 2. Sami people with reindeer in Sortland, Vesterålen, Northern Norway
  Sortland, Vesterålen.
  Photo: Trym Ivar Bergsmo / www.nordnorge.com
 3. 2. Samisk festivalstemning

  Det er en lang tradisjon for samiske festivaler i Norge. I juli trekker den internasjonale urfolkfestivalen Riddu Riđđu Festivàla i Kåfjord i Nord-Troms til seg artister og festivalgjengere fra hele verden. I tillegg til magiske konserter under midnattssolen kan du også bli med på andre spennende aktiviteter.

  I Tromsø kan du delta på Samisk uke, som feires årlig i forbindelse med samefolkets dag 6. februar. På programmet står konserter, foredrag, NM i lassokasting og enorme porsjoner bidos. Og gå for all del ikke glipp av høydepunktet: reinkappkjøring i Storgata!

  Påsken er høytiden der samene tradisjonelt samles til familiefeiring som barnedåp, konfirmasjon og bryllup. I Kautokeino har Samisk påskefestival blitt et møtested for familier og folk i alle aldre, med konserter, utstillinger og morsomme uteaktiviteter som skutercross, isfiskekonkurranser og reinkappkjøring på programmet.

  Andre festivaler du bør få med deg er Samisk Musikkuke i Alta, Tana vinterfestival, Påskefestival i Karasjok, Márkomeannu i Gállogieddi og Festival Skábma i Lebesby.

 4. Child with ear protection at the Riddu Riđđu festival, Manndalen, Northern Norway
  Riddu Riđđu festival, Manndalen.
  Photo: Andreas Kalvig Anderson
 5. 3. Sametinget er formet som en lavvo

  Siden 1989 har Sametinget arbeidet for at samene skal få sikret og utviklet sine språk, sin kultur og sitt samfunnsliv etter nesten 200 år med fornorskningspolitikk.

  Selve Sametingsbygningen, tegnet av arkitektene Stein Halvorsen og Christian Sundby, er et signalbygg som åpnet høsten 2000 i Karasjok. Sametingets plenumssal er formet som en lavvo. Kunsten i Sametingsbyggene er laget av en rekke ulike kunstnere, og er forankret i samisk livsform og kultur. Mandag til fredag kan du bli med på en guidet tur i bygget.

 6. Sámediggi Sametinget / The Sami Parliament of Norway from the air, Karasjok, Northern Norway
  Sámediggi, Karasjok.
  Photo: Jan Helmer Olsen
 7. 4. Fem ulike samiske språk

  Av verdens ni ulike samiske språk er fem i bruk i Norge. De tre vanligste er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk, men pitesamisk og østsamisk er også på frammarsj igjen etter å ha vært regnet som utdødde i Norge i en periode. Ingen av språkene likner på hverken hverandre eller norsk.

 8. 5. Joiken har fått en renessanse

  Joik er en av Europas eldste sangtradisjoner. En joik tilegnes ofte en person, et dyr eller et sted og er en del av den samiske hverdagen. Men som artisten Elle Márjá Eira sier: «Jeg joiker ikke om noe, jeg joiker noe eller noen.»

  Joiken har overlevd i de samiske samfunnene til tross for regjeringens undertrykkende fornorskningspolitikk, som foregikk fra 1850-tallet til langt ut på 1900-tallet. Joik ble lenge sett på som syndig, og fram til slutten av 1950-tallet var det forbudt å joike på skoler i de samiske områdene. Det var også lenge ulovlig å snakke samisk, og mange barn ble tatt fra foreldrene med makt og plassert på norske internatskoler. Men den siste tiden har både samisk språk og joik fått et oppsving, og mange unge artister bruker nå joik i kombinasjon med andre musikkstiler, som rap, jazz, metal, pop og rock.

  Et eksempel på dette er den norsk-samiske gruppen KEiiNO, som tar joiketradisjonene med til Eurovision Song Contest i Tel Aviv i 2019. Sangen «Spirit in the sky» blander engelsk og samisk i en fengende låt, med en kombinasjon av pop, elektronika, dance og joik.

  Andre norske artister som er kjent for sine moderne tolkninger av joiken, er blant andre Mari Boine, Ann-Mari Andersen, Frode Fjellheim, Ella Marie Hætta Isaksen, Elle Márjá Eira og Marja Mortensson.

 9. 6. Samisk åpningssang i «Frost»

  Komponist Christophe Beck og resten av teamet bak Disney-filmen «Frost» ville at filmmusikken skulle være inspirert av det nordiske. På en research-tur til Norge oppdaget de Frode Fjellheims joikeinspirerte sang «Eatnemen Vuelie». Fjellheim, som har samiske røtter, omarbeidet sangen sammen med Beck, og stykket «Vuelie» er brukt i filmens åpningsscene. Fjellheim har senere fått æren for å ha bragt joiken til Hollywood.

 10. 7. Det finnes over 200 000 reinsdyr i Norge

  Reinsdyr har alltid vært en viktig del av den samiske kulturen. I dag driver rundt 3 000 mennesker med reindrift. 2 200 av dem holder til i Finnmark, men det er også reindrift i Troms, Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal og Hedmark. Så godt som alt på dyret tas i bruk etter slakting: Kjøttet selges både i Norge og utlandet, og skinnene bearbeides& til sko, klær, sitteunderlag og andre skinnprodukter.

  Du må være samisk for å kunne drive reindrift innenfor reinbeiteområdene i Norge, og du må ha foreldre eller besteforeldre som har drevet reindrift tidligere.

 11. A herd of reindeer walking in a snowy landscape at Finnmarksvidda, Finnmark
  Finnmarksvidda, Finnmark.
  Photo: Thomas Rasmus Skaug / Visitnorway.com
 12. 8. Duodji er det samiske ordet for kunsthåndverk

  Samisk kunsthåndverk – duodji – kan være alt fra redskaper til klær og tilbehør som er kunstnerisk utformet. Selv om tradisjonell duodji har endret seg litt, holdes også mange av tradisjonene i hevd. Mange kunstnere behersker raffinert perlebrodering og treskjæring, fletter skolisser og lager flotte kniver, og de oppnår gode priser hos samlere fra hele verden.

  Den tradisjonelle koften er også en levende tradisjon. I dag brukes den mest til spesielle anledninger som bryllup, konfirmasjon og andre festdager. Fargene, mønstrene og pynten viser hvor personen som bærer den er fra.

  Besøk Samisk senter for samtidskunst i Karasjok for å lære mer om det samiske kunstmiljøet.

 13. Sami arts and crafts: jewellery and leather
  Nordkyn, Finnmark.
  Photo: Christian Roth Christensen / Visitnorway.com

Finn samiske opplevelser

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen