Skip to main content

Opplev samisk kultur

Eldgamle tradisjoner som joik, duodji og reindrift lever hånd i hånd med ny teknologi i en moderne hverdag, båret fram av nye, stolte generasjoner. Her er åtte ting du kanskje ikke visste om samisk kultur.

1. De fleste samer bor i Norge

Det bor rundt 80 000 samer i Norge, Sverige, Finland og Russland til sammen, og rundt halvparten holder til i Norge. De fleste bor i Finnmark, men hele Nord-Norge, Trøndelag og noen andre områder som Trollheimen og Femundsmarka-traktene, regnes tradisjonelt inn i den norske delen av Sápmi.

Den samiske kulturen har de siste årene fått et oppsving, og handler i dag om langt mer enn bare fargerike kofter og reindrift. Den samiske kulturarven gjennomsyrer i dag også moderne kulturuttrykk – alt fra rapmusikk og arkitektur til samtidskunst og nyskapende design.

I Nord-Norge kan du oppleve den samiske kulturen selv gjennom å overnatte i lavvo under nordlyset, besøke samiske kunstsentre, oppleve reinsdyr på nært hold og ikke minst nyte den tradisjonelle samiske festmaten bidos.

2. Samisk festivalstemning

Det er en lang tradisjon for samiske festivaler i Norge. I juli trekker den internasjonale urfolkfestivalen Riddu Riđđu Festivàla i Kåfjord i Nord-Troms til seg artister og festivalgjengere fra hele verden. I tillegg til magiske konserter under midnattssolen kan du også bli med på andre spennende aktiviteter.

I Tromsø kan du delta på Samisk uke, som feires årlig i forbindelse med samefolkets dag 6. februar. På programmet står konserter, foredrag, NM i lassokasting og enorme porsjoner bidos. Og gå for all del ikke glipp av høydepunktet: reinkappkjøring i Storgata!

Påsken er høytiden der samene tradisjonelt samles til familiefeiring som barnedåp, konfirmasjon og bryllup. I Kautokeino har Samisk påskefestival blitt et møtested for familier og folk i alle aldre, med konserter, utstillinger og morsomme uteaktiviteter som skutercross, isfiskekonkurranser og reinkappkjøring på programmet.

Andre festivaler du bør få med deg er Samisk Musikkuke i Alta, Tana vinterfestival, Påskefestival i Karasjok, Márkomeannu i Gállogieddi og Festival Skábma i Lebesby.

3. Sametinget er formet som en lavvo

Siden 1989 har Sametinget arbeidet for at samene skal få sikret og utviklet sine språk, sin kultur og sitt samfunnsliv etter nesten 200 år med fornorskningspolitikk.

Selve Sametingsbygningen, tegnet av arkitektene Stein Halvorsen og Christian Sundby, er et signalbygg som åpnet høsten 2000 i Karasjok. Sametingets plenumssal er formet som en lavvo. Kunsten i Sametingsbyggene er laget av en rekke ulike kunstnere, og er forankret i samisk livsform og kultur. Mandag til fredag kan du bli med på en guidet tur i bygget.

4. Fem ulike samiske språk

Av verdens ni ulike samiske språk er fem i bruk i Norge. De tre vanligste er nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk, men pitesamisk og østsamisk er også på frammarsj igjen etter å ha vært regnet som utdødde i Norge i en periode. Ingen av språkene likner på hverken hverandre eller norsk.

5. Joiken har fått en renessanse

Joik er en av Europas eldste sangtradisjoner. En joik tilegnes ofte en person, et dyr eller et sted og er en del av den samiske hverdagen. Men som artisten Elle Márjá Eira sier: «Jeg joiker ikke om noe, jeg joiker noe eller noen.»

Joiken har overlevd i de samiske samfunnene til tross for regjeringens undertrykkende fornorskningspolitikk, som foregikk fra 1850-tallet til langt ut på 1900-tallet. Joik ble lenge sett på som syndig, og fram til slutten av 1950-tallet var det forbudt å joike på skoler i de samiske områdene. Det var også lenge ulovlig å snakke samisk, og mange barn ble tatt fra foreldrene med makt og plassert på norske internatskoler. Men den siste tiden har både samisk språk og joik fått et oppsving, og mange unge artister bruker nå joik i kombinasjon med andre musikkstiler, som rap, jazz, metal, pop og rock.

Et eksempel på dette er den norsk-samiske gruppen KEiiNO, som tar joiketradisjonene med til Eurovision Song Contest i Tel Aviv i 2019. Sangen «Spirit in the sky» blander engelsk og samisk i en fengende låt, med en kombinasjon av pop, elektronika, dance og joik.

Andre norske artister som er kjent for sine moderne tolkninger av joiken, er blant andre Mari Boine, Ann-Mari Andersen, Frode Fjellheim, Ella Marie Hætta Isaksen, Elle Márjá Eira og Marja Mortensson.

6. Samisk åpningssang i «Frost»

Komponist Christophe Beck og resten av teamet bak Disney-filmen «Frost» ville at filmmusikken skulle være inspirert av det nordiske. På en research-tur til Norge oppdaget de Frode Fjellheims joikeinspirerte sang «Eatnemen Vuelie». Fjellheim, som har samiske røtter, omarbeidet sangen sammen med Beck, og stykket «Vuelie» er brukt i filmens åpningsscene. Fjellheim har senere fått æren for å ha bragt joiken til Hollywood.

7. Det finnes over 200 000 reinsdyr i Norge

Reinsdyr har alltid vært en viktig del av den samiske kulturen. I dag driver rundt 3 000 mennesker med reindrift. 2 200 av dem holder til i Finnmark, men det er også reindrift i Troms, Nordland, Trøndelag, Møre og Romsdal og Hedmark. Så godt som alt på dyret tas i bruk etter slakting: Kjøttet selges både i Norge og utlandet, og skinnene bearbeides& til sko, klær, sitteunderlag og andre skinnprodukter.

Du må være samisk for å kunne drive reindrift innenfor reinbeiteområdene i Norge, og du må ha foreldre eller besteforeldre som har drevet reindrift tidligere.

8. Duodji er det samiske ordet for kunsthåndverk

Samisk kunsthåndverk – duodji – kan være alt fra redskaper til klær og tilbehør som er kunstnerisk utformet. Selv om tradisjonell duodji har endret seg litt, holdes også mange av tradisjonene i hevd. Mange kunstnere behersker raffinert perlebrodering og treskjæring, fletter skolisser og lager flotte kniver, og de oppnår gode priser hos samlere fra hele verden.

Den tradisjonelle koften er også en levende tradisjon. I dag brukes den mest til spesielle anledninger som bryllup, konfirmasjon og andre festdager. Fargene, mønstrene og pynten viser hvor personen som bærer den er fra.

Besøk Samisk senter for samtidskunst i Karasjok for å lære mer om det samiske kunstmiljøet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt