Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Besseggen, Jotunheimen Besseggen, Jotunheimen
Credits
Besseggen, Jotunheimen.
Photo: Chris Arnesen / Visitnorway.com
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade

Kjempenes fødeland

Nyt utsikten fra toppen av Galdhøpiggen, eller gå langs den smale, men populære Besseggen.

Jotunheimen er et så godt som uberørt fjellområde på Østlandet. Det dekker et område på omtrent 3500 kvadratkilometer med fjell og daler, fosser, elver og innsjøer. Her kan du blant annet gå opp på Norges to høyeste fjell, Galdhøpiggen (2469 meter over havet) og Glittertind (2464 meter over havet). Og liker du deg over 2000 meter, har Jotunheimen 253 topper til av samme slaget.

Er du en vandrer, er Jotunheimen godt tilrettelagt for både korte turer og flere dagers episke hytte-til-hytte-vandringer du kan fortelle barn og barnebarn om. Du kan følge merkede stier eller utforske på egen hånd med kart og kompass, og om kvelden kan du sove under stjernene, i telt eller ta inn på en hytte som ikke bare har sengeplass til deg, men som også serverer middag. Om vinteren kan du spenne på deg skiene, legge turen innover vidda og la tankene flyte fritt. Etterpå har du fortjent en hvil i solveggen med appelsin og varm kakao.

I Jotunheimen, som er en del av Nasjonalparkriket og er Norges mest populære nasjonalpark, er det ikke grenser for hva du kan finne på. Her er det gode kajakkelver for både nybegynnere og erfarne padlere. Sjoa er Nord-Europas beste raftingelv, og Ottaelva er fin for familierafting.

Vil du heller ha ditt på det tørre, kan du følge elva gjennom juv og gjel eller inn i store grotter. Du kan også gå på isbre, stå på slalåm, sykle, klatre og ri mens du super i deg Jotunheimens friske luft.

Høydepunktet, dog ikke bokstavelig talt, er turen fra Memurubu til Gjendesheim over Besseggen – kanskje Norges mest populære tur. Her får du utfordret høydeskrekken, men utsikten over det blågrønne Gjendevatnet og det blå Bessvatnet er definitivt verdt det.

Hele Jotunheimen bugner av muligheter for fiske og jakt på små- og storvilt. Serveringsstedene i området henter ofte råvarene rett fra naturens eget skattekammer. I bekkene og fiskevannene biter ørreten villig, om høsten kan man plukke bær og sopp, og reinsdyr, elg og rype trives godt i fjellandskapet.

Det var dikteren Aasmund Olavsson Vinje, som gikk mye i området i 1860-årene og hadde hytte ved Bygdin i Valdres, som først brukte navnet Jotunheimen. Ordet jotun betyr kjempe, og Jotunheimen var navnet på stedet der jotnene – trollene – holdt til i den norrøne gudelæren.

Galdhøpiggen
Galdhøpiggen
Johan Wildhagen/Visitnorway.com
Hiking, Valdresflye, Jotunheimen
Valdresflye
CH/visitnorway.com
Jotunheimen
Jotunheimen
Live Andrea Sulheim
Jotunheimen
Jotunheimen
CH - Visitnorway.com
Jotunheimen
Jotunheimen
Live Andrea Sulheim
Ad

Overnatting

Mat og drikke

Reiseinformasjon

Med buss:
  • Det går flere daglige ekspressbusser til Jotunheimen fra Oslo, Bergen og Trondheim.
  • Det går lokalbusser til de mest populære vandreområdene om sommeren.
Med bil:
  • Fra Oslo og Lillehammer følger du E6 nordover.
  • Fra Bergen kjører du E16 via Lærdal.
  • Du kan kjøre tre Nasjonale turistveier til Jotunheimen: Sognefjellet, Gamle Strynefjellsvegen og Valdresflye.
Med tog:
  • Dovrebanen stopper på Otta. Derfra går det lokalbusser til flere steder i området rundt Jotunheimen.
Med båt:
  • Om sommeren går det båt på innsjøene Gjende og Bygdin. Båtene frakter vandrere, bagasje, kanoer og kajakker.

Jotunheimen tilbyr også ...

Her kan du søke etter opplevelser og overnattingsmuligheter. Start planleggingen i dag!

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad