Skip to main content

Her får du Norges råeste dykkeopplevelser.

Norge byr på eventyr under vann for de fleste ferdighetsnivåer. Langs hele kysten finnes det fantastiske steder å dykke, enten du kommer med eget utstyr eller ønsker å lære deg kunsten på PADI-sertifiserte dykkersentre. Du kan dykke fra land eller bli med båter ut til unike steder. Du kan også være med på snorkleturer i krystallklart vann mange steder.

Her er noen av de mest kjente og populære snorkle- og dykkeområdene:

1. Kaldt og klart i Nord-Norge:

Saltstraumen utenfor Bodø

Saltstraumen utenfor Bodø, verdens sterkeste tidevannsstrøm, er et av de mest berømte stedene å dykke her til lands. Her kan du se mange forskjellige fisker og flagrende tareskog, fargerike anemoner og nakensnegler, om du er heldig.

På grunn av de sterke naturkreftene må du alltid dykke med en lokalkjent instruktør her, og du bør være svært erfaren. Nybegynnere kan bli med på guidede dykkerturer og kurs på flotte plasser der strømmen ikke er like kraftig.

Plurdalen i Mo i Rana

Dykkere fra hele verden kommer for å dykke i den unike Pluragrotta. Se for deg å dykke ned gjennom en massiv grotte med marmorpassasjer som strekker seg nesten 3 kilometer inn i fjellet! Plura-universet ligger like utenfor Mo i Rana og har alt du trenger for en perfekt dykkeferie. Dykkingen skjer under profesjonell veiledning, med topp utstyr.

Raftsundet i Nordland

Helt nord i det 20 kilometer lange Raftsundet i Nordland ligger vraket etter D/S Nordstjernen. I september 1954 sank det 76,5 meter lange passasjerskipet etter å ha kommet ut av kurs ved Hanøya. Vraket regnes som et av de gjeveste vrakene langs kysten, men er ikke et dykk for nybegynnere med sin lokasjon på rundt 50 meters dyp.

Kilboten utenfor Harstad

I Kilboten utenfor Harstad ligger to spennende vrak: ubåten U-711 og depotskipet M/S Black Watch, som ble senket under Operation Judgement i 1945. Dykk til U-711 er for viderekommende da det ligger på 44-60 meters dyp, mens Black Watch ligger på 15-44 meters dyp.

Harstads skjærgård er også et fantastisk sted for fridykking og snorkling, og her kan du også ta kurs i apparatdykking.

Skarberget i Tysfjord

Skarberget, like utenfor Narvik, er en svært ettertraktet plass for nattdykking. Her kan man dykke inntil en majestetisk vegg som strekker seg flere hundre meter under havet. Tysfjord er også kjent for rik forekomst av spekkhoggere.

Reine i Lofoten

Lofoten er kjent for sine dramatiske fjelltopper, krystallklart vann og lange, hvite strender, men øygruppen er også et spennende sted for vrakdykking. Rett utenfor Reine, på en hvit sandbunn ligger vraket av MS Hadsel. Det kalde arktiske vannet har gjort at vraket holder god stand og er derfor et populært vrak å dykke til.

2. Et eldorado i Trøndelag:

Domsundet og Frohavet ved Hitra

Området rundt Hitra byr på fantastiske strømdykk, vrakdykk, naturdykk, og ikke minst innbringende fangstdykk. Jakt etter kveite, piggvar, blåskjell og taskekrabbe i et stort fridykke-område, eller utforsk MS Kletten som grunnstøtte og forliste i 1986 på nordøstsiden av øya.

3. Vilt og vakkert på Vestlandet:

Gulen i Sogn og Fjordane

Gulen på Vestlandet er en annen yndet plass for seriøse dykkere. Her er en av hovedattraksjoenne vraket av DS Frankenwald, som endte sine dager i Sognefjorden i januar 1940.

Det er fremdeles i svært god stand, og er tidligere kåret til Norges flotteste vrak. Dekket ligger på 24-34 meter, og i god sikt kan du se hele veien til masten og broen som ligger nesten 40 meter lengre bak!

Lyngstøylvatnet i Møre og Romsdal

Lyngstøylvatnet i Ørsta i Møre og Romsdal er et annet unikt sted å dykke. Vannet ble dannet i 1908 etter at et steinras stengte Norangselva og oversvømte en seter og en liten skog. Her kan du utforske gamle trær, og se restene etter den gamle veien, setermurene og grinden. Dette er også et perfekt dykkested for nybegynnere.

Vevangstrømmen i Møre og Romsdal

Langs kysten av den fantastiske Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal venter mange spennende dykkeplasser. En av dem er Vevangstrømmen på Hustadvika. Dykking i strømmen byr på sterke naturkrefter, dykk derfor med en guide! Det er ikke anbefalt at nybegynnere begir seg ut i strømmen når den er på sitt sterkeste.

4. Undervannseventyr på Sørlandet:

Vrakdykking i Korsvikfjorden

Kyststrekket mellom Kristiansand og Søgne er også pepret med spennende vrak og en utrolig fauna. MS Seattle er et av dem, lett tilgjengelig i Korsvikfjorden utenfor Kristiansand.

Skipet var et lasteskip som ble senket under den tyske invasjonen i 1940. Det hviler i dag på mellom 20 og 70 meters dyp. Det frarådes på det sterkeste å gå inn i skipet, men man kan betrakte det utenfra med en lokalkjent dykkerguide.

Les mer om dykkesentre på Sørlandet:

Skottevik i Lillesand

Den varme Golfstrømmen lager en en helt spesiell og vakker undervannsverden rundt Skottevik i Lillesand kommune. Med en sikt på 10-30 meter og variasjon av flora og fauna finner du alltid noe å utforske. Er du en ivrig undervannsfotograf er dette et sted å besøke, her kommer du nemlig tett på nydelig natur, fargerike berggylter, store flyndrer, torsk og steinbitt - for å nevne noe.

Tregde i Lindesnes

Tregde i Lindesnes et annet paradis for deg som vil dykke blant vrak, helt sør i Norge. Rundt Tregde ligger rundt 60 vrak på ulike dybder, og noen av dem er spesielt flotte. Er du mer interessert i naturdykk, er Slettingsundet like i nærheten. Her kan du dykke blant leppefisk, trollhummer og kamskjell.

Et hav av muligheter

Søk blant dykkemuligheter i hele landet.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt