Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Dykking

Diving in the ocean in Norway .
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
Diving in the ocean in Norway .
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com

Bli med ned i en magisk verden.

I de norske fjordene og havet finner du nemlig ...

Diving in the ocean in Norway .
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com
Diving in the ocean in Norway .
Photo: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com

... et helt unikt dyreliv.

Hold utkikk etter selvlysende nakensnegler ...

Sea snail in Saltstraumen .
Photo: Vebjørn Kalsen
Sea snail in Saltstraumen .
Photo: Vebjørn Kalsen

... og utforsk anemonekledde jettegryter, formet av sterke naturkrefter.

For eksempel i Saltstraumen utenfor Bodø, en av verdens sterkeste tidevannstrømmer. Dykk alltid med en lokalkjent guide.

Scuba diving in Saltstraumen .
Photo: Vebjørn Karlsen
Scuba diving in Saltstraumen .
Photo: Vebjørn Karlsen

– Tidevannet i fjordene gir mye bevegelse i vannet, noe som gjør at Norge har en helt spesiell undervannsnatur og et rikt dyreliv. Tareskogen og sjøanemonene er eksempler på spektakulære naturopplevelser tilgjengelig for alle dykkere, forteller Gunnar Midtgaard fra Norges Dykkeforbund.

Catfish and anemones in Saltstraumen .
Photo: Vebjørn Karlsen
Catfish and anemones in Saltstraumen .
Photo: Vebjørn Karlsen

– I Norge har vi til og med korallrev på tilgjengelige dybder dykkere kan nå, som i fjorden utenfor Trondheim, sier Midtgaard.

Korallrevet i Trondheimsfjorden ligger på 39 meters dyp på Tauterryggen og er det grunneste av sitt slag.

Coral reef .
Photo: Jan Helge Fosså / Havforskningsinstituttet
Coral reef .
Photo: Jan Helge Fosså / Havforskningsinstituttet

– Det friske, rene vannet fra Nordsjøen legger også til rette for god sikt og mye liv langs kyst-Norge, fortsetter Midtgaard.

Below the surface of Namsfjorden .
Photo: Rune Haldorsen
Below the surface of Namsfjorden .
Photo: Rune Haldorsen

Er du ekstra heldig, kan du møte på spekkhoggere mens du utforsker Norges undervannsverden, spesielt litt lenger nord i landet.

Orca underwater in Skjervøy .
Photo: Ismaele Tortella / Visitnorway.com
Orca underwater in Skjervøy .
Photo: Ismaele Tortella / Visitnorway.com

Langs hele kysten finner du dykkesentre med profesjonelle instruktører, som både leier ut utstyr og kan guide deg ut til utrolige dykkeparadis.

Scuba diving from boat .
Photo: Dykking Magazine
Scuba diving from boat .
Photo: Dykking Magazine

Bli med på dykking fra båt langs sørlandskysten ...

Scuba dive from boat in Southern Norway .
Photo: Dykking Magazine
Scuba dive from boat in Southern Norway .
Photo: Dykking Magazine

... eller lei en guide som kan ta deg ned til utrolige vrak, som Frankenwald i Gulen på Vestlandet (bildet).

Frankenwald in Gulen .
Photo: Alex Dawson
Frankenwald in Gulen .
Photo: Alex Dawson

– I tillegg til Frankenwald er vraket etter Konsul Carl Fisser utenfor Ålesund et vrak som er tilgjengelig for mange, anbefaler Midtgaard.

Vraket står nesten rett opp og ned, og ligger på 20-60 meters dyp i Valderøyfjorden.

Ålesund in Fjord Norway .
Photo: Geran de Klerk / Unsplash
Ålesund in Fjord Norway .
Photo: Geran de Klerk / Unsplash

– Kulden kan gjøre dykkene litt mer krevende enn i varmere strøk, men det er eksotisk og verdt det, mener Midtgaard.

Temperaturen i norske farvann kan variere mellom 2 og 22 grader, avhengig av årstid og hvor i landet du befinner deg.

Diving with crabs .
Photo: Yngve Ask / Visitnorway.com
Diving with crabs .
Photo: Yngve Ask / Visitnorway.com

– Det er et kort vindu hvor det er mulig å dykke med våtdrakt. Ellers er det stort sett tørrdrakt som gjelder i Norge, sier Midtgaard.

Scuba diving in Southern Norway .
Photo: Rune Haldorsen
Scuba diving in Southern Norway .
Photo: Rune Haldorsen

Her får du Norges råeste dykkeopplevelser.

Norge byr på eventyr under vann for de fleste ferdighetsnivåer. Langs hele kysten finnes det fantastiske steder å dykke, enten du kommer med eget utstyr eller ønsker å lære deg kunsten på PADI-sertifiserte dykkersentre. Du kan dykke fra land eller bli med båter ut til unike steder. Du kan også være med på snorkleturer i krystallklart vann mange steder.

Her er noen av de mest kjente og populære snorkle- og dykkeområdene:

1. Kaldt og klart i Nord-Norge:

Saltstraumen utenfor Bodø

Saltstraumen utenfor Bodø, verdens sterkeste tidevannsstrøm, er et av de mest berømte stedene å dykke her til lands. Her kan du se mange forskjellige fisker og flagrende tareskog, fargerike anemoner og nakensnegler, om du er heldig.

På grunn av de sterke naturkreftene må du alltid dykke med en lokalkjent instruktør her, og du bør være svært erfaren. Nybegynnere kan bli med på guidede dykkerturer og kurs på flotte plasser der strømmen ikke er like kraftig.

Plurdalen i Mo i Rana

Dykkere fra hele verden kommer for å dykke i den unike Pluragrotta. Se for deg å dykke ned gjennom en massiv grotte med marmorpassasjer som strekker seg nesten 3 kilometer inn i fjellet! Plura-universet ligger like utenfor Mo i Rana og har alt du trenger for en perfekt dykkeferie. Dykkingen skjer under profesjonell veiledning, med topp utstyr.

Raftsundet i Nordland

Helt nord i det 20 kilometer lange Raftsundet i Nordland ligger vraket etter D/S Nordstjernen. I september 1954 sank det 76,5 meter lange passasjerskipet etter å ha kommet ut av kurs ved Hanøya. Vraket regnes som et av de gjeveste vrakene langs kysten, men er ikke et dykk for nybegynnere med sin lokasjon på rundt 50 meters dyp.

Kilboten utenfor Harstad

I Kilboten utenfor Harstad ligger to spennende vrak: ubåten U-711 og depotskipet M/S Black Watch, som ble senket under Operation Judgement i 1945. Dykk til U-711 er for viderekommende da det ligger på 44-60 meters dyp, mens Black Watch ligger på 15-44 meters dyp.

Harstads skjærgård er også et fantastisk sted for fridykking og snorkling, og her kan du også ta kurs i apparatdykking.

Skarberget i Tysfjord

Skarberget, like utenfor Narvik, er en svært ettertraktet plass for nattdykking. Her kan man dykke inntil en majestetisk vegg som strekker seg flere hundre meter under havet. Tysfjord er også kjent for rik forekomst av spekkhoggere.

Reine i Lofoten

Lofoten er kjent for sine dramatiske fjelltopper, krystallklart vann og lange, hvite strender, men øygruppen er også et spennende sted for vrakdykking. Rett utenfor Reine, på en hvit sandbunn ligger vraket av MS Hadsel. Det kalde arktiske vannet har gjort at vraket holder god stand og er derfor et populært vrak å dykke til.

2. Et eldorado i Trøndelag:

Domsundet og Frohavet ved Hitra

Området rundt Hitra byr på fantastiske strømdykk, vrakdykk, naturdykk, og ikke minst innbringende fangstdykk. Jakt etter kveite, piggvar, blåskjell og taskekrabbe i et stort fridykke-område, eller utforsk MS Kletten som grunnstøtte og forliste i 1986 på nordøstsiden av øya.

3. Vilt og vakkert på Vestlandet:

Gulen i Sogn og Fjordane

Gulen på Vestlandet er en annen yndet plass for seriøse dykkere. Her er en av hovedattraksjoenne vraket av DS Frankenwald, som endte sine dager i Sognefjorden i januar 1940.

Det er fremdeles i svært god stand, og er tidligere kåret til Norges flotteste vrak. Dekket ligger på 24-34 meter, og i god sikt kan du se hele veien til masten og broen som ligger nesten 40 meter lengre bak!

Lyngstøylvatnet i Møre og Romsdal

Lyngstøylvatnet i Ørsta i Møre og Romsdal er et annet unikt sted å dykke. Vannet ble dannet i 1908 etter at et steinras stengte Norangselva og oversvømte en seter og en liten skog. Her kan du utforske gamle trær, og se restene etter den gamle veien, setermurene og grinden. Dette er også et perfekt dykkested for nybegynnere.

Vevangstrømmen i Møre og Romsdal

Langs kysten av den fantastiske Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal venter mange spennende dykkeplasser. En av dem er Vevangstrømmen på Hustadvika. Dykking i strømmen byr på sterke naturkrefter, dykk derfor med en guide! Det er ikke anbefalt at nybegynnere begir seg ut i strømmen når den er på sitt sterkeste.

4. Undervannseventyr på Sørlandet:

Vrakdykking i Korsvikfjorden

Kyststrekket mellom Kristiansand og Søgne er også pepret med spennende vrak og en utrolig fauna. MS Seattle er et av dem, lett tilgjengelig i Korsvikfjorden utenfor Kristiansand.

Skipet var et lasteskip som ble senket under den tyske invasjonen i 1940. Det hviler i dag på mellom 20 og 70 meters dyp. Det frarådes på det sterkeste å gå inn i skipet, men man kan betrakte det utenfra med en lokalkjent dykkerguide.

Les mer om dykkesentre på Sørlandet:

Skottevik i Lillesand

Den varme Golfstrømmen lager en en helt spesiell og vakker undervannsverden rundt Skottevik i Lillesand kommune. Med en sikt på 10-30 meter og variasjon av flora og fauna finner du alltid noe å utforske. Er du en ivrig undervannsfotograf er dette et sted å besøke, her kommer du nemlig tett på nydelig natur, fargerike berggylter, store flyndrer, torsk og steinbitt - for å nevne noe.

Tregde i Lindesnes

Tregde i Lindesnes et annet paradis for deg som vil dykke blant vrak, helt sør i Norge. Rundt Tregde ligger rundt 60 vrak på ulike dybder, og noen av dem er spesielt flotte. Er du mer interessert i naturdykk, er Slettingsundet like i nærheten. Her kan du dykke blant leppefisk, trollhummer og kamskjell.

Annonser

Nordic Choice Hotels - et annerledes hotellselskap

Hurtigruten - "verdens vakreste sjøreise"

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Et hav av muligheter

Søk blant dykkemuligheter i hele landet.

×
  • Filters
    Filter Your Search
    TripAdvisor Symbol
    • Show More
    • No available filters
    • Show More
    • No available filters
    Clear Filters
  • View
  • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
Clear Filters
Back To Top

Les også

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen