Skip to main content

BLI MED PÅ JAKT!

Høst av naturens overskudd

Hysj! Hva var det?

En elg?

En tiur?

Hver høst tar opptil 200 000 nordmenn med seg våpen ut i skogen og opp på fjellet.

Noen steder er jakttradisjonene så sterke at bygda nærmest er stengt ned i flere uker mens den mest intense jaktsesongen pågår.

En av dem som reiser på jakt hvert år, er Espen Farstad. Han er informasjonssjef i Norges Jeger- og Fiskerforbund, og har jaktet i 30 år.

– Kontrastene mellom det rolige og det actionfylte bidrar til at jakt for mange er en kompleks helhetsopplevelse. For meg er det meningen med livet. Jeg føler meg som et helt menneske når jeg jakter, forklarer han.

I Norge har vi lange jakt- og fangsttradisjoner, og naturens goder har funnet veien til matfatet helt siden den siste istiden.

– Viltet har alltid utgjort en viktig del av kostholdet vårt. Det er sunn og kortreist mat, sier Farstad.

Bærekraft og etikk

Jakt handler ikke lenger bare om å skaffe mat for å overleve, slik det gjerne var i steinalderen. Jaktordningen i Norge bidrar til en bærekraftig regulering av viltbestander.

– Den moderne jegeren er et reflektert menneske som har respekt for naturen og de dyrene som lever i den. Vi stiller høye krav til våre egne skyteferdigheter og trener mye for å minimalisere unødig lidelse i selve jaktsituasjonen. Det er viktig for oss å gjennomføre jakta på en etisk god måte, utdyper Farstad.

Kvalitetstid i naturen

Fangsten er heller ikke alltid det viktigste. For Farstad er jakt også en sosial aktivitet som handler like mye om å nyte roen i det fri, oppleve dyr som lever i sitt naturlige miljø og godt kameratskap.

– Turkos er en viktig del av jaktopplevelsen. Å nyte lunsjen eller en kopp kaffe, og kjenne en frossen kropp varmes opp rundt et bål. Man knytter også bånd gjennom felles opplevelser, sier Farstad.

Jakta er for alle

Alle kan jakte, så lenge de har bestått jegerprøven, er gamle nok og har betalt avgiften.

– Aldersgrensen for å jakte småvilt er 16 år og 18 år for storvilt, men man kan være med som opplæringsjeger fra man er 14 på småviltjakt og 16 på storviltjakt. Jegerprøven kan du ta fra det året du fyller 14 år, forklarer Farstad.

Man kan også lære av erfarne jegere ved å bli med i et jaktlag eller på introjakter med Norges Jeger- og Fiskerforbund. De som har jegerprøven kan jakte hvor som helst i landet, så lenge de har tillatelse fra grunneier på forhånd.

– Nettstedet inatur.no er en god ressurs for å finne jaktmuligheter.

Andelen kvinnelige jegere er på vei opp, og hver syvende jeger er kvinne. Stadig flere drar også på jakt med familien, som tobarnsmoren Hanne Simonsen. Hun jobber til daglig som miljøpedagog i en barnehage, men er også ambassadør for Norges Jeger- og Fiskerforbund.

– Jaktturer med familien er en veldig fin opplevelse, sier Simonsen.

Hun forteller at de snakker med barna om hvorfor vi kan jakte i Norge, om betydningen av forvaltning av naturen og hva som kommer til å foregå når de er på jakt. Den eldste er fem år og har vært med på jakt siden foreldrene ble jegere for første gang for tre år siden. Minstemann er bare tre måneder, men han har allerede hatt sin første jakttur.

– Hvis barna ser at vi ikke reagerer på jaktsituasjonene, gjør ikke de det heller. De er veldig tilpasningsdyktige, så man må bare våge å ta de med, sier Simonsen.

Jaktsesongen

– Høsten er høydepunktet for jegerne, sier NJFFs informasjonssjef, Espen Farstad.

Han forteller at de mest vanlige dyrene å jakte innenfor storvilt, er elg og hjort. Hjortejakta øker stadig og de siste årene har det faktisk blitt felt flere hjorter enn elg.

– Det felles flest elg i Trøndelag, deretter følger Hedmark og Nordland. Flest hjort blir felt i Sogn og Fjordane, tett fulgt av Møre og Romsdal og Hordaland, forklarer Farstad.

Hardangervidda er vårt største villreinområde, mens Reinheimen-Breheimen hadde nest størst utbytte av villrein. Flest rådyr felles i Viken, tett fulgt av Trøndelag.

Når det kommer til småvilt er det spesielt ett dyr som skiller seg ut.

– Rypejakta omtales ofte som «folkejakta» i Norge. Intet annet vilt felles i så stort antall.

Mange bruker hund når de jakter, men skal du jakte fjellrype i nord er du helt avhengig av dine egne sanser.

– Du må tenke hvordan det er å være rype, sier Maria Almli.

Sammen med kjæresten Bjørn Godal er hun ofte på støkkjakt, som er jakt uten hund. I denne artikkelen kan du bli med Maria på rypejakt i Steigen.

Jaktsesongen har ulik starttid for de ulike artene. Noen arter kan jaktes fra 10. august og andre arter kan jaktes frem til mars/april. Full oversikt over jakt- og fangsttider for de ulike artene finner du på miljødirektoratets hjemmesider.

Sikkerhet på tur

Det er ett tema man ikke kan unngå på jakt.

Du må tenke sikkerhet i alt du gjør som jeger, understreker Farstad.

– Våpen skal oppbevares forsvarlig nedlåst når det ikke er i bruk og skal alltid behandles som om det er ladd. Du må heller aldri legge eller sette fra deg et ladd våpen.

– Du må aldri sikte eller peke på noen. Brekk hagla og ha sluttstykket i bakre stilling for å synliggjøre at våpenet er sikret når du møter andre.

Farstad oppfordrer også til å bruke signalfarger for å bli mer synlig for andre jegere. Flere jaktvettregler finner du på hjemmesiden til NJFF.

En særegen smak

Vilt fra norsk natur er ikke bare populært blant de som faktisk jakter. Det blir ansett som en delikatesse på noen av landets beste spisesteder, og overbeviser selv den mest kresne gane.

Viltkjøtt er en fantastisk råvare som er kortreist, bærekraftig, smakfull og mager. Ingenting er som å spise viltkjøtt du har skaffet deg helt på egen hånd. Du henter hjem råvarer av ypperste kvalitet, sier Farstad.

Det er heller ingen hemmelighet at norske råvarer ligger helt i toppsjiktet.

– Sunnere og mer økologisk kjøtt får du ikke tak i, konstaterer Farstad.

Hvor starter jaktturen?

Hvis du er nybegynner, må du ta jegerprøven og lære deg det mest grunnleggende. Når det er på plass gjenstår gjenstår jegeravgiften, grunneiers tillatelse og nødvendig dokumentasjon, så er du klar for å stikke til skogs. Bli med et jaktlag, en introtur eller venner som jakter. Nedenfor ser du noen av aktørene som tilbyr jaktturer i Norge.

Vil du tilbringe mer tid utendørs? Bli med på aktiviteter som safari og vandring! Eller reis rundt i Norge med VY ekspress og opplev de smakfulle mattradisjonene!

Finn jakttilbud over hele landet

Utforsk områdene hvor du finner noen av landets beste jaktmarker.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt