Skip to main content

VILT GODT!

Forestill deg duften av denne hjortesteken.

Ble du sulten nå? Det er ikke så rart.

– Norsk viltkjøtt er i verdensklasse. Det har et særpreg og helt andre aromastoffer enn annet kjøtt, sier mesterkokken Arne Brimi.

Årsaken er selvsagt at dyrene lever hele livet sitt ute i naturen, i dype skoger, på langstrakte vidder og i fjellheimen.

– Derfor smaker reinsdyret som høyfjellet. Dyrene blir født rundt 1. mai og vokser opp i stor frihet. De lever av det de finner i fjellet, og foredler det som vokser der til noe vi kan kose oss med.

Og det er jo det som er den gode historien, sier Brimi, som er kjent fra flere TV-programmer.

I tillegg serverer han mye godt fra norsk natur på Vianvang, restauranten han har i Vågå. Her holder han også matkurs.

Smaken av et sted

Hver viltregion har sin egen identitet, forklarer Brimi.

– Smaken preges både av jorda og planteveksten i regionen, samtidig som kulturen gir opplevelsen det lille ekstra.

Han slår et slag for at man bør prøve å finne fram til lokale, familiedrevne bedrifter. De som ikke bare serverer deilig mat, men også gjør det på en måte som viderefører lokale tradisjoner og historier.

For Brimi handler nemlig det å nyte et godt måltid om mer enn selve maten og tilbehøret.

– Når folk smaker viltkjøtt, føler de at de spiser en kultur og en tradisjon, forteller han.

Tilgang på viltkjøtt har vært en av de viktigste grunnene til at vi har klart oss så langt nord i tusener av år. Å nyte viltkjøtt er fortsatt en viktig del av vår matkultur, og for den samiske befolkningen er reinsdyrdrift en naturlig del av DNA-et.

Bærekraftig jakt

Norge har noen av Europas største områder med skog, vidde og villmark, der et bærekraftig uttak av vilt er viktig for å holde bestanden i sjakk.

For selv om det også drives med oppdrett av for eksempel hjort og reinsdyr for kjøttproduksjon flere steder i Norge, er det svært mange som jakter selv eller kjøper vilt direkte fra jegere og jaktlag.

– For meg er jakt en måte å holde seg i balanse med naturen på, og man får en helt annen respekt for viltet gjennom å være med på å forvalte utmarksressursene på en god måte, sier Brimi.

Mange bruksområder

Brimi peker på at det er viktig og bra å bruke hele dyret i matlagingen.

– Av storvilt som elg og hjort kan du lage alt fra spekepølse og karbonader til lårsteik og langkokt nakke. Og en god buljong! Det er magi – og nesten en kunstart i kokkefaget.

Brimi har selv laget mat for både Dronning Sonja og Kong Harald i TV-serien «Gutta på tur». Men dersom de kongelige skulle tatt turen til hans restaurant for å smake vilt, hva hadde han servert da? Svaret var enkelt.

– Rype. Den har alt, sier Brimi.

Og du trenger heller ikke legge til så mye, ifølge Brimi.

– Når du lager viltkjøtt, er det viktig å tenke enkelt og bruke minst mulig krydder. Du kan nøye deg med litt salt for å fremheve smaken. Men når jeg lager rype, bruker jeg ikke det engang, bare litt smør.

Godt tilbehør

Likevel er det tilbehøret som gjør retten komplett. Fra poteter, gulrøtter og tyttebær til deilige smaker i glasset.

– Det beste tilbehøret er de gode norske rotgrønnsakene – det er så mange dyktige grønnsaksprodusenter rundt omkring!

I tillegg er rosenkål, brokkoli og sopp fint å bruke til viltkjøtt.

– Løksaus er også en tradisjon til kokt kjøtt, legger Brimi til.

Han forteller videre at uansett hva du serverer av drikke, må du også sette frem vann. Så er det litt smak og behag hva man foretrekker i det andre glasset. Både øl og vin er godt til vilt.

Det er også mange som lager godt drikke av norsk frukt, noe Brimi selv foretrekker.

– Jeg får laget en egen eplejuice på Nyhuus gard i Gvarv, hvor de høster eplene litt før de er helt modne. Da har de bedre syrebalanse, og juicen bryter ned fett i munnen, avslutter Brimi.

Norske bær er også helt fantastiske når de er i sesong – ypperlig hvis du vil eksperimentere eller servere en lett dessert til slutt. Her er kanskje multen kongen på kremhaugen som avslutning på et vilt godt måltid.

Fra fileter til reinsdyrpizza

Du kan kjøpe viltkjøtt fra lokale jegere og i de fleste matbutikker. Rundt i Norge finnes det dessuten mange gårdsbutikker og lokalmatutsalg, der kan du kjøpe både rent kjøtt og bearbeidede produkter som karbonader og smakfulle spekepølser. Perfekt til turlunsjen, eller når du vil lage et viltmåltid selv.

Landet vårt bugner også av gode spisesteder, der du kan få servert vilt på tallerkenen som god husmannskost og tradisjonsmat, eller som haute cuisine. Mange steder byr også på nye og spennende retter som reinsdyrpizza med kantarell, elgburger og kebab med viltkjøtt.

Dra på en kulinarisk reise gjennom Norge med VY ekspress! På veien kan du bo på noen av Norges vakreste gårder eller ta inn på et av landets mest særegne overnattingssteder.

Sulten på mer?

Fra kortreiste godbiter til flytende smaksopplevelser – bli bedre kjent med norsk matkultur, og planlegg et spennende måltid.

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt