Skip to main content

Kongekrabbesafari

Møt kongen av Barentshavet!

Så glad blir du ...

... når du snart skal få sette tennene i denne eksklusive råvaren!

Kongekrabbesafari i Nord-Norge byr på både vakker natur og et fantastisk sjømatmåltid.

Bli med!

Bli med på leting etter kongen av Barentshavet på guidet tur i Nord-Norge. Den eksklusive kongekrabben smaker ekstra godt når den blir servert fersk, rett fra havet!

Ut på tur

Hold deg fast mens RIB-en setter fart fra kaien og ut i Barentshavet. Utstyrt med en varm dress, briller og hansker er du varm og god, uansett hvilket vær Nord-Norge byr på.

Når båten sakker farten, stiger forventningene. Har den gigantiske krabben tatt åtet?

Vi befinner oss like utenfor Kirkenes i Sør-Varanger, en av de viktigste havnene for høsting av kongekrabber i Barentshavet.

Herfra blir de luksuriøse krabbene fraktet til noen av verdens beste sjømatrestauranter, både i inn- og utland.

Kongekrabbe smaker fantastisk når du får den servert perfekt tilberedt i restaurant. Men den smaker ekstra deilig sprellfersk på kongekrabbesafari, når den akkurat er fisket opp fra dypet.

Det er fangst! Fet fisk som makrell og sild er perfekt som åte.

Michael Decker

Guide, Snowhotel Kirkenes

Det er vanskelig å forestille seg hvor stor kongekrabben er før du har den rett foran deg.

Sjekk de klørne!

Nå må vi finne ut hvilket kjønn krabben er. Vi vil ikke overfiske, så på turistturer har vi ikke lov til å beholde hunner.
Vi fisker også etter en minimumsstørrelse. De som er mindre enn 13 cm slipper vi fri igjen.

Det er ikke vanskelig å finne krabber som er store nok. Se på dette monsteret!

Smakfulle kjemper

Visste du at kongekrabben er en relativt ny art i Norge? Den første krabben ble fanget i 1977, og den gang var den i Norge mest kjent som kamtsjatkakrabbe, navngitt etter en halvøy på Sibirs østkyst. På 1960-tallet ble krabben sluppet ut i Murmanskfjorden av Sovjetiske forskere, og siden har den funnet veien til kysten av Norge der den trives i det kalde vannet.

– Det er flere hundre ulike typer kongekrabber. Den røde er den nest største, og det er også den vanligste matkrabben, forteller kongekrabbeguide for Snowhotel Kirkenes, Michael.

Kongekrabben har en søtlig smak, og sammenlignes ofte med hummer. Ifølge guiden Michael bør du gå for skulderen om du vil ha den mest smakfulle delen.

– Skulderen er selveste fileten av kongekrabben. Der finner du det møreste kjøttet, sier Michael.

Frister det med en smak? De aller fleste kongekrabbeturene inkluderer masse deilig krabbe. Med andre ord får du faktisk mye for pengene på krabbesafari, ettersom den eksklusive krabben ofte er ganske dyr å kjøpe på restaurant.

Krabbene damper vi i saltvann i nøyaktig 16 minutter og 23 sekunder. Da blir den perfekt.

Michael

Se på dette festmåltidet!

Du får nesten ikke kongekrabbe ferskere enn dette. Rett fra havet, tilberedt på brygga og servert i en rorbu.

Om du ikke har åpnet krabbeklør før, viser guidene gjerne hvordan det gjøres.

Voilà! Nyt dagens fangst på loff med majones og en skvis sitron.

Kongekrabbe året rundt

Du kan bli med på kongekrabbesafari året rundt i Norge, også på vinteren. Når snøen har lagt seg, går turene ofte på snøscooter over en islagt fjord, der teinene venter under isen. Det er også båtsafarier som går hele året, og er du heldig har du nordlyset som bakteppe!

Turene inkluderer som regel masse god informasjon om kongekrabben og området turen går i.

PS: Har du lyst på flere kule opplevelser i nord, bør du også prøve hundekjøring!

Sulten på mer?

Sjekk ut denne lekre oppskriften på kongekrabbe av Tromsø-kokken Gunnar Jensen, og finn flere fantastiske retter du bør smake i nord.

Arktisk mat

Bli med på kongekrabbesafari

Finn flere spennende og smakfulle kongekrabbeturer i Nord-Norge.

Les også

Fantastiske sjømatrestauranter

Besøk noen av de beste sjømatrestaurantene i landet. Kongekrabbe, skrei, lutefisk, tørrfisk, hva frister mest?

Få gode ferietilbud

Book en ferdigpakket norgesferie spekket med opplevelser hos våre partnere.

Sider du nylig har besøkt