Dynamic Variation:
Book
Norway Now
Choose Language
Search & Book
Search
or search all of Norway
Senja Senja
Credits
Senja.
Photo: Johan Wildhagen / seafood.no
Campaign
Partner
Media
Meetings
Travel Trade
Ad

Gavene fra havet

Norsk sjømat har rykte på seg for å være av topp kvalitet, og distribueres over hele verden. De største matopplevelsene får du imidlertid fra fisk som nettopp er hentet fra det kalde og rene havet.

Prøv å forestill deg hva de ville tenkt, de første norske fiskeeksportørene på 1100-tallet, om noen fortalte dem hvordan denne industrien ville vokse i århundrene som fulgte. Fiskerne solgte en håndfull tørket torsk og sei til engelskmennene, og ante naturligvis ikke at de nettopp hadde startet et forretningseventyr som kom til å endre hele landet.

I dag er Norge verdens nest største fiskeeksportør, og fisk tilsvarende 37 millioner måltider hentet fra norske hav blir konsumert på verdensbasis hver eneste dag.

Med andre ord finnes det mye bra råvarer der ute – også i norske butikker. Men hvis du vil prøve deg på norsk sjømat på sitt aller beste, bør du prøve deg på en fiskerestaurant eller et fiskemarked. Eller hvorfor ikke fange ditt eget måltid?

Skreien er for eksempel på sitt beste på vinterstid, når mange reiser til nord for å oppleve nordlyset. Reiser du til Lofoten i mars, kan du dessuten få med deg VM i skreifiske – et svært populært arrangement som er åpent for alle, tross sitt formelle navn.

90 prosent av alle nordmenn lever langs kystlinja, som er lenger enn ekvator. Det kalde og klare vannet gjør at fisk, blåskjell og skalldyr vokser saktere, og den kalde lufta gjør at fangsten holder seg fersk litt lenger.

På fiskemarkedene finner du blåskjell og kamskjell, kreps og krabbe, i tillegg til fisk av alle tenkelige og utenkelige varianter. Lenger nord har du god tilgang til spesialiteter som kongekrabbe og røkt røye.

Fiskerestauranter av høy kvalitet

Torskekongen fra nord

Skreien (arktisk torsk) er en unik og sesongbasert torsketype som vandrer fra Barentshavet til sine gyteområder ved Norges nordlige kyst.

Det er bare de aller flotteste fiskene som oppfyller de strenge kravene for å kunne kalles skrei. De må være fullt utvokste (de er da rundt fem år gamle), og linefanget fra de små, lokale fiskebåtene.

Skreisesongen varer fra januar til april, når havene er på sitt mest lumske og temperaturen på sitt laveste.

Dette er en svært spennende tid både for fiskere og fiskeelskere, som kan nyte de det hvite, magre, møre og oppflakede fiskekjøttet.

I likhet med all annen torsk som fiskes i Norge, er skreifisket bærekraftig forvaltet, og MSC-sertifisert. De norske fiskemyndighetene er fast bestemt på å beskytte fiskearten, noe som medfører en streng regulering av fisket.

Friskt fiske

De beste fisketorgene

Vi blir stadig mer bevisste på å støtte lokal, kortreist mat av høy kvalitet her til lands. Dette ser også ut til å gjelde for fisk: vi spiser nå mer fersk fisk enn vi gjør fisk som er frossen eller bearbeidet.

Selv om vi egentlig ikke har noen overflod av gode spesialforretninger for fisk og sjømat i Norge, er det jo ofte et utmerket tilbud på supermarkeder og nærbutikker.

Den absolutt beste sjømaten finnes nå likevel på fisketorgene. Du får det ikke ferskere enn det. Enten du vil ha fisken fersk, marinert eller røkt finner du et godt utvalg på Ravnkloa i Trondheim, og du kan sette deg ned for en næringsrik lunsj på Kroa. I Bergen har fisk vært omsatt siden 1276. På Fisketorget får du fisk og skalldyr, samt lokale gårdsprodukter, nærmest i overflod.

Stavanger har også sitt Fisketorg, der dagens fangst serveres både som frokost og middag. Markedet er delt mellom Torjå (fiskedisken) og Vågen (restauranten).

En evig gave

Sjømatnæringen er selve ryggraden i kyst-Norge. Rikdommen fra havet er helt avgjørende i mange lokalsamfunn – akkurat som det har vært i tusener av år.

Norge har gjennom mange tiår forsøkt å være i forkant når det gjelder å utvikle en god fiskeri- og havbruksforvaltning, og arbeider kontinuerlig for å bevare et bærekraftig liv i havet gjennom reguleringer og insentiver i samarbeid med fagmiljøene.

På åttitallet stod vi overfor raskt avtagende fiskebestander i Barentshavet, og måtte ta affære for å sikre at fremtidige generasjoner kan nyte sjømat fra de kalde, rene farvannene i Norge. Norske myndigheter besluttet å forby å slippe ut igjen fangst.

Som et resultat har bestandene vokst tilbake. Barentshavet, der Norge fanger omtrent 93 prosent av all torsken sin, har nå den største voksende torskebestanden i verden.

Finn din restaurant

Enten du er fysen på en hyse - eller har lyst på noen helt annet.

×

Les også

Your Recently Viewed Pages
Ad
Ad
Ad
Ad