Skip to main content

Ute etter den beste sjømaten Norge har å tilby? Ta deg en tur til et fiskemarked, velassortert dagligvarebutikk eller en god restaurant i en av kystbyene våre. Spør etter den ferskeste fangsten, eller kanskje enda bedre, fang din egen!

En ledende sjømatnasjon

Her i Norge har vi god grunn til å være stolte av vår lange kyst. Ikke bare er den en av de lengste i verden, den er også en av hovedgrunnene til at mennesker har overlevd så langt nord i tusener av år. 

Norge er den nest største eksportøren av sjømat i hele verden, og omtrent 37 millioner måltider fra vår kyst blir spist hver dag. Vårt kalde, rene vann gjør at fisk, skalldyr og blåskjell vokser saktere, som i sin tur gjør dem ekstra smakfulle og faste i fisken! 

Skrei – fisken som bygde landet

Skrei er noe av det beste havet vårt har å tilby. Skrei er torsk som vokser opp i Barentshavet, før den forflytter seg til norskekysten for å gyte.

Skreisesongen er fra januar til april, og da kan du oppleve verdens største sesongfiske. I mars arrangeres dessuten VM i Skreifiske i Lofoten, en begivenhet åpen for alle.

Skreien brukes også til å lage tørrfisk –en av Norges eldste eksportvarer. Fisken tørkes naturlig av vind og sol på hjeller i Lofoten og andre områder i Nord-Norge.

Tørrfisken er en sentral del av det arktiske kjøkkenet. Les mer om det og få tips til deilige oppskrifter fra en av Norges beste kokker!

Lenger sør er det klippfisk som gjelder. Ålesund og Kristiansund er størst på klippfiskproduksjon, men du finner det også på andre deler av Vestlandet og Trøndelag. Prøv vår gode bacalao-oppskrift, og bli bedre kjent med klippfisken!  

Verdensberømt laks

Visste du at det spises mer enn 14 millioner måltider med norsk laks over hele verden, hver dag? Resten av verden har falt pladask for laksen vår, og det er mange gode grunner til det.

Rundt omkring i landet produseres det enorme mengder laks for hele verden. Det forskes intenst på nye, bærekraftige løsninger i mange av oppdrettsanleggene, og det er også mulig å komme på besøk på flere av dem. Visste du forresten at norsk laks er fri for antibiotika og ikke er blitt genmanipulert? 

Flere steder i Norge kan du også få servert villaks, eller til og med fiske den selv. 

Laksen kan nytes i mange varianter, kokt, stekt, dampet, røkt eller gravet. Prøv vår oppskrift på lakserull!

Kongekrabbe – smakfulle monstre

Kongekrabben er egentlig en ubuden gjest, men den er likevel blitt en av Nord-Norges største delikatesser fra havet. Denne kan du spise så mye du bare ønsker av! Smak kongen av sjømat helt fersk, minutter etter at den har blitt dratt opp av sjøen. Nam!

Kongekrabbe finnes i det iskalde Barentshavet, og du kan bli med å fange din egen kongekrabbe til middag.

Enhver konge trenger en dronning – og i dette tilfellet er det snøkrabben. Navnet kommer av kjøttet, som er hvitt som snø. Den er litt mindre og litt billigere enn kongekrabben.

Lenger sør er det taskekrabbe som gjelder, og den mest kjente kommer fra Hitra i Trøndelag. Her møter golfstrømmen fra sør den kalde sjøen fra nord og skaper optimal temperatur og levekår. Du kan også få tak i skalldyr av topp kvalitet, som sjøkreps og hummer.

Oppdag hvorfor foodies fra hele verden strømmer til Trøndelagskysten!

Reker i sola

En sann norsk delikatesse, rett fra havet! Spis dem med loff, majones, en skvett med sitron og dill. Finnes det noe bedre å nyte på bryggekanten en varm sommerdag?

Likevel regnes Lyngenrekene for å være i særklasse. Det arktiske klimaet i Lyngen gjør at rekene vokser saktere og utvikler en distinkt smak som er søt, med et hint av salt. Husk å stikke innom butikken om du er i området, selv om du også får dem i velassorterte dagligvarebutikker landet rundt. 

Makrell fra Sør-Norge

Makrell er et tegn på sommer! Rundt april migrerer store mengder makrell til kysten vår. Du kan finne makrell langs hele kysten, men den er først og fremst forbundet med Sør-Norge.

Ta deg en tur til en av våre sørlige kystbyer på sommeren og nyt grillet makrell med poteter, agurksalat og rømme. Makrellfiske er en morsom sommeraktivitet for små og store, ta med hele familien!

Unike delikatesser fra havet

Det finnes også sjømat her til lands som ikke er like vanlig, som for eksempel kråkeboller, sjøpølser og sjøgress. Dette er blitt populære ingredienser på blant annet våre Michelin-restauranter. Tør du å smake? Les mer om Norges rare og fantastiske mat.

Kunne du tenkte deg å dykke etter kråkeboller og spise dem rett fra havet? Kult? Forferdelig? Se hva som skjedde da tre matbloggere gjorde nettopp dette på deres foodie roadtrip gjennom Norge.

Det er også en voksende trend med bærekraftig supermat fra havet. Hvis du føler deg eventyrlysten, bør du definitivt prøve ut trøffeltang, Nori sjøgress, sukkertare eller butare!

Sulten på mer?

Det er mange måter å kjøpe fersk fisk på i Norge. Det finnes spesialiserte fiskehandlere, som tilbyr god service og et bredt utvalg av sjømat, over hele landet. I tillegg har mange velassorterte matbutikker et utmerket utvalg av fisk og sjømat. Fersk sjømat finner du også på fiskemarkedene våre. Fisketorget på Bryggen i Bergen er et av de mest kjente og eldste, der folk har handlet med fisk siden 1276.

Finn en sjømatrestaurant

Finn ut hva du har lyst til å spise. Filtrer søket ditt og sjekk ut tilbudene under.

Mat fra havet

Lag bacalao, kongekrabbe og andre delikatesser fra sjøen.

Den norske kokeboka

Se våre beste tilbud

Ferdigpakket norgesferie? Sjekk disse gode reisetilbudene fra våre partnere.

Sider du nylig har besøkt