Dynamic Variation:
Offers
x

There was not an exact match for the language you toggled to. You have been redirected to the nearest matching page within this section.

Choose Language
Toggling to another language will take you to the matching page or nearest matching page within that selection.
Search & Book Sponsored Links
Search
or search all of Norway

Førsteklasses sjømat

Gavene fra havet
Norsk sjømat har rykte på seg for å være av topp kvalitet, og distribueres over hele verden. De største matopplevelsene får du imidlertid fra fisk som nettopp er hentet fra det kalde og rene havet.
Førsteklasses norsk sjømat
Norsk sjømat.
Photo: Solsiden restaurant / Thomas Ekström

Prøv å forestill deg hva de ville tenkt, de første norske fiskeeksportørene på 1100-tallet, om noen fortalte dem hvordan denne industrien ville vokse i århundrene som fulgte. Fiskerne solgte en håndfull tørket torsk og sei til engelskmennene, og ante naturligvis ikke at de nettopp hadde startet et forretningseventyr som kom til å endre hele landet.

Sjømatnasjonen

I dag er Norge verdens nest største fiskeeksportør, og fisk tilsvarende 37 millioner måltider hentet fra norske hav blir konsumert på verdensbasis hver eneste dag.

Med andre ord finnes det mye bra råvarer der ute – også i norske butikker. Men hvis du vil prøve deg på norsk sjømat på sitt aller beste, bør du prøve deg på en fiskerestaurant eller et fiskemarked. Eller hvorfor ikke fange ditt eget måltid?

Skreien er for eksempel på sitt beste på vinterstid, når mange reiser til nord for å oppleve nordlyset. Reiser du til Lofoten i mars, kan du dessuten få med deg VM i skreifiske – et svært populært arrangement som er åpent for alle, tross sitt formelle navn.

90 prosent av alle nordmenn lever langs kystlinja, som er lenger enn ekvator. Det kalde og klare vannet gjør at fisk, blåskjell og skalldyr vokser saktere, og den kalde lufta gjør at fangsten holder seg fersk litt lenger.

På fiskemarkedene finner du blåskjell og kamskjell, kreps og krabbe, i tillegg til fisk av alle tenkelige og utenkelige varianter. Lenger nord har du god tilgang til spesialiteter som kongekrabbe og røkt røye.

Lokale tradisjoner

Vi har en rekke tradisjonelle sjømat-retter her til lands, som for eksempel røkelaks, røkt ørret og gravlaks. Tørrfisk var for mange år siden Norges største eksportvare, og er fortsatt en stolt tradisjon i Nord-Norge, spesielt i Lofoten. Rakfisk (fermentert fisk) er et annet tradisjonelt måltid som nytes av de modigste av oss, akkurat som mølje – torsk servert med lever og rogn.

Beveger vi oss litt sørover i Norge er man kanskje enda mer knyttet til sjømat som reker, krabber og blåskjell.

Fiskerestauranter av høy kvalitet

Her serverer Hilde Gulbrandsen, redaktør i matmagasinet Appetitt, en oversikt over noen av landets beste restauranter som har sjømat på menyen.

Torskekongen fra nord

Skreien (arktisk torsk) er en unik og sesongbasert torsketype som vandrer fra Barentshavet til sine gyteområder ved Norges nordlige kyst.

Det er bare de aller flotteste fiskene som oppfyller de strenge kravene for å kunne kalles skrei. De må være fullt utvokste (de er da rundt fem år gamle), og linefanget fra de små, lokale fiskebåtene.

Skreisesongen varer fra januar til april, når havene er på sitt mest lumske og temperaturen på sitt laveste.

Dette er en svært spennende tid både for fiskere og fiskeelskere, som kan nyte de det hvite, magre, møre og oppflakede fiskekjøttet.

I likhet med all annen torsk som fiskes i Norge, er skreifisket bærekraftig forvaltet, og MSC-sertifisert. De norske fiskemyndighetene er fast bestemt på å beskytte fiskearten, noe som medfører en streng regulering av fisket.

De beste fisketorgene

Vi blir stadig mer bevisste på å støtte lokal, kortreist mat av høy kvalitet her til lands. Dette ser også ut til å gjelde for fisk: vi spiser nå mer fersk fisk enn vi gjør fisk som er frossen eller bearbeidet.

Fersk sjømat får du kjøpt på mange måter her til lands. Både i storbyer og på mindre plasser finnes det spesialforretninger som tilbyr personlig service og et bredt utvalg av havets delikatesser. I tillegg er det ofte et utmerket tilbud på supermarkeder og nærbutikker.

Den absolutt beste sjømaten finnes nå likevel på fisketorgene. Du får det ikke ferskere enn det. Enten du vil ha fisken fersk, marinert eller røkt finner du et godt utvalg på Ravnkloa i Trondheim, og du kan sette deg ned for en næringsrik lunsj på Kroa. I Bergen har fisk vært omsatt siden 1276. På Fisketorget får du fisk og skalldyr, samt lokale gårdsprodukter, nærmest i overflod.

Stavanger har også sitt Fisketorg, der dagens fangst serveres både som frokost og middag. Markedet er delt mellom Torjå (fiskedisken) og Vågen (restauranten).

En evig gave

Sjømatnæringen er selve ryggraden i kyst-Norge. Rikdommen fra havet er helt avgjørende i mange lokalsamfunn – akkurat som det har vært i tusener av år.

Norge har gjennom mange tiår forsøkt å være i forkant når det gjelder å utvikle en god fiskeri- og havbruksforvaltning, og arbeider kontinuerlig for å bevare et bærekraftig liv i havet gjennom reguleringer og insentiver i samarbeid med fagmiljøene.

På åttitallet stod vi overfor raskt avtagende fiskebestander i Barentshavet, og måtte ta affære for å sikre at fremtidige generasjoner kan nyte sjømat fra de kalde, rene farvannene i Norge. Norske myndigheter besluttet å forby å slippe ut igjen fangst.

Som et resultat har bestandene vokst tilbake. Barentshavet, der Norge fanger omtrent 93 prosent av all torsken sin, har nå den største voksende torskebestanden i verden.

Ren sjømat

Appetitten for ren mat kommer naturlig her til lands. En bærekraftig fiskeindustri er et resultat av strenge regler fra norske myndigheter og en kontinuerlig diskusjon om balansen mellom miljømessige-, økonomiske- og sosiale forhold.

Norges lange og sterke fiskeritradisjoner har gitt oss en bred forståelse av de nye utfordringene som oppstår som følge av økt produksjon og forbruk, og Norge blir ofte trukket frem som et foregangsland når det gjelder bærekraftig utnyttelse av sjøen.

Fiske er i dag svært populært blant nordmenn og besøkende, enten det er som en lidenskapelig hobby eller et sjeldent kast med fiskestangen. Respekten for miljøet er dermed en viktig forutsetning om vi skal fortsette å ha glede av landets naturressurser.  

Den moderne fiskeretten

Over hele landet, enten det er på moderne restauranter eller matblogger, kommer det frem nye og spennende måter å servere fisk og sjømat på.

Fish & chips
Nyfanget og perfekt tilberedt torsk – med chips, selvfølgelig. En erkebritisk tradisjon vi nordmenn har adoptert de seneste årene.

Salater
Lyst til å prøve noe annet enn den vanlige tunfisksalaten? Da bør du prøve en velsmakende energibombe, bestående av avokado, epler, honning, olivenolje, sitronsaft – og tynne lakseskiver.  

Sushi
Norske råvarer, hentet opp fra iskalde elver og fjorder, er ettertraktet blant sushi-kokker over hele verden. Vi ser også en bølge av asiatiske restauranter som etablerer seg her til lands.

Wraps
Lyst på noe lett og velsmakende? Laks eller andre typer fisk i en wrap, fylt med saus og sesongens grønnsaker er et populært alternativ.

Taco
Fisk er et svært sunt og moderne alternativ til de litt mer tradisjonelle hovedingrediensene i taco.

Pasta
Gjør deg klar for et smakfullt måltid bestående av hvit fisk og pasta, toppet med basilikumpesto. Litt ertestuing på siden gjør måltidet komplett.

Torsk, poteter og smør
Dette klassiske måltidet vokste mange av oss opp med, og det smaker fortsatt like godt i dag.

Se våre beste tilbud

Her er et utvalg kjente selskaper som gjør alt de kan for at turen din skal bli uforglemmelig fra start til slutt.

Fremdeles sulten?

Er du fysen på en hyse – eller har lyst på noen helt annet? Filtrer søket ditt og utforsk det store restaurantutvalget.

×
 • Filters
  Filter Your Search
  TripAdvisor Symbol
  • Show More
  • No available filters
  • Show More
  • No available filters
  Taste Norway
  Restauranter og kafeer
  Clear Filters
 • View
 • Sort By
Filter Your Search
TripAdvisor Symbol
 • Show More
 • No available filters
 • Show More
 • No available filters
Taste Norway
Restauranter og kafeer
Clear Filters
Back To Top

Nyt Norge

Your Recently Viewed Pages

Tilbake til toppen