Det arktiske kjøkken
Smaken av Nord-Norge
Fra sprellfersk sjømat til kjøtt med smak av salt hav og vidde. De lokale hevder at maten her nord smaker spesielt godt.
I dette arktiske eventyrlandet løper reindsyrene fritt over endeløse vidder og snødekte fjellplatåer ...
... og hver vinter vender den verdenskjente skreien hjem for å gyte.
– Når man tenker på Arktis, tenker man gjerne at det er ugjestmildt og karrig her. Men samtidig er råvarene herfra svært rene, ferske og av høy kvalitet.
Gunnar Jensen, kjøkkensjef på Mathallen i Tromsø
Bli med inn på det arktiske kjøkken ...
Er du en ordentlig matmoms er det noen unike nordnorske delikatesser du bare må smake!
Visste du at allerede på 1000-tallet var tørrfisken Norges viktigste eksportartikkel?
Skreien fiskes under lofotfisket og henges så opp på hjeller, til tørk. I Lofoten er vinterklimaet helt perfekt: Ikke så kaldt at fisken fryser i stykker, og ikke så mildt at den råtner. Havluften salter den naturlig.
Slik får man prima kvalitet.
Tørrfisk fra Lofoten er nå en beskyttet geografisk betegnelse, på lik linje som champagne og roquefort, for sin unike matkvalitet.
– Det blir sagt at det bare er to ting i Europa som har lengre historie innen mat og drikke, og det er vin og olivenolje.
Svein-Ingvar Bjørndal, teatersjef hos Vertshuset Skarven
På Vertshuset Skarven i Tromsø har tørrfisk stått på menyen i 27 år. Den serveres på tradisjonelt vis, grillet i hvitløksmør med stuede gulrøtter og ristet bacon.
Nydelig!
Tørrfisken må vannes ut før man tilbereder den, og den kan serveres på et utall måter, bakt, kokt, stekt, grillet – og til og med som topping på pizza.
Mange spiser også tynne flak av tørrfisk som salt snacks.
Og ikke minst er den hovedrolleinnehaveren i juleklassikeren lutefisk.
Sild er også veldig populært i Nord-Norge og nytes i mange varianter – fersk, røkt, saltet og, ikke minst, syltet.
En konge verdig!
Delikatessen kongekrabbe stiller i en egen klasse og serveres gjerne au naturel – med smeltet smør og gressløk.
Bruk gjerne en saks for å åpne skallet på klørne, der det beste kjøttet sitter.
Imponer middagsgjestene dine neste gang, sjekk Gunnars kongekrabbeoppskrift i Vår norske kokebok!
Du kan også bli med og fiske kongekrabbe selv!
Kongekrabbesafari finner du blant annet i Kirkenes, Honningsvåg, Alta, Tromsø, Varanger og på Nordkapp.
Selv om det bugner av gode restauranter i de større byene i nord, finner du også flere matperler litt utenfor allfarvei – vel verdt turen!
Besøk Trasti & Trine i Alta som serverer deg kortreiste råvarer og rene, ærlige smaker fra Finnmark.
Eller ta på deg tova tøfler og nyt en matopplevelse i særklasse.
Kjøkkensjef Halvar Ellingsen på Kvitnes Gård er en av Norges beste kokker, og gir deg smaken av Vesterålen tett opp mot Michelin-nivå.
Rumler det i magen?
Book din arktiske matopplevelse i dag!